Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rolnik 1937 ,a nie przeszkadza Ci że ten deszcz od germańców przyszedł ? :blink:

Opublikowano

No u kogo nie popadało to pewnie w niedzielę traktorem w polu robił i za karę omineło. Pada,kałuże wody stoją, ale spokojnie bez burz.

Głupich  nie  sieją  -  głupi  sami  się  rodzą.

Opublikowano

ja nad Bugiem, zanim doszedł to się odkaził i spolszczył.

To żałuj... na Twoje nędzne plony przydałby się niemiecki deszcz - więcej azotu i składników odżywczych zawiera a może i deko jakiegoś środka od grzyba. 

• Like 1
Opublikowano

ja nad Bugiem, zanim doszedł to się odkaził i spolszczył.

Czytając Twoje komentarze mam przed oczami buraka, który idealnie reprezentuje zaściankową Polskę. Taki typowy chłop ze strzechą na dachu i sloma wystającą z butów. Wszystko zachodnie najgorsze. Zachodnia Polska również bo skażona germańskim powietrzem. Jakby tego było mało to przemawie w Tobie mnóstwo nienawiści i zazdrości. Inne wytłumaczenie może być takie, że jesteś idiotą.

• Like 2
Opublikowano

Rolnik1973:ja nad Bugiem, zanim doszedł to się odkaził i spolszczył.

Czytając Twoje komentarze mam przed oczami buraka, który idealnie reprezentuje zaściankową Polskę. Taki typowy chłop ze strzechą na dachu i sloma wystającą z butów. Wszystko zachodnie najgorsze. Zachodnia Polska również bo skażona germańskim powietrzem. Jakby tego było mało to przemawie w Tobie mnóstwo nienawiści i zazdrości. Inne wytłumaczenie może być takie, że jesteś idiotą.

Dlaczego jesteście tak nadwrażliwi?

A ja w ogóle odmiennie odbieram posty @Rolnik1973, pozytywnie i z humorem....do tego wystarczy dystans....dlatego dzięki niemu pojawia się uśmiech na twarzy i za to plus dla @Rolnika1973 ;)

Opublikowano

Ludzie coraz mniej się znają na żartach widze. Dziś niespodziewanie przeszedł deszczyk i zepsuł mi plany na dokarmianie jarych. Sporo się poprawiło teraz wszystko pięknie rośnie.

Opublikowano (edytowane)

Wracamy do naszej kujawskiej normy - jak gdzie indziej powodzie to u nas opady wystarczające , jak gdzie indziej wystarczające to u nas sahara .

Edytowane przez adiss
Opublikowano

Wiem, że u  Was susze to chyba norma. Koleżanka z kuj-pom, opowiadała mi kiedyś, że przez tą suszę spółka nie mogła wywiązać się z kontraktu i musieli sprowadzać cebulę z Niemiec (marnej jakości)....Dlatego warto ubezpieczać uprawy jare. Wiele lat temu widziałam w Holandii rozstawione deszczownie na polach. Czy u nas stosuje się takie rozwiązania? .....w ogrodnictwie zapewne tak, a w rolnictwie?

Opublikowano

Sady owszem , ale deszczownie to u nas głównie warzywnictwo . Są tacy co mają po kilka szpul i system hydrantów i tacy co jedną z demobilu pykają . Reszta patrzy z nadzieją w niebo .A jak bywa z nadziejami to chyba wiemy . Za to w żniwa nam przeważnie nie żałuje .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v