Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U nas też już przygotowania do siania rzepaku.

Jedyny mankament to susza ,szusza jeszcze raz susza.Niby przepaduję,ale to takie przymuszanie,a nie padanie,

@milanreal1 nie tylko Ty prasujesz wilgotną słomę ,bo raczej teraz już pod tą stronę nie można liczyć na idealne parametry suchości.Już praktycznie za pasem jesień.

Jedyny plus ,temperatura stała się przyjemna do życia.

Opublikowano

A u nas nadal pada Małopolska powiat oświęcimski wczoraj skosiliśmy z 4 hektary 16 hektarów nadal stoi .. i czeka na pogodę mysleliśmy że dziś jednak nie bedzie padało kombajnista szykował na placu kombajn do wyjazdu nagle szurnęło deszczem i pokoszone

patrząc na pogodę nie zapowiada się na słoneczny dzień jedynie chyba piątek ma tam prześwity słoneczne

Opublikowano

Zamojszczyzna ledwo co słoma obeschła zebrałem 2 przyczepy i znowu porządny deszcz

Opublikowano (edytowane)

Dziś przez cały dzien słonko i ciepełko

w radiu mówili, że mają być wyższe temperatury po niedzieli, zobaczymy jak wyjdzie

Ja już dziś zakończyłem prace polowe, teraz czas zacząć kosić trawę a potem qq

Północna Lubelszczyzna

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

U nas taka susza że jak sąsiad wiechał zetorem 7211 z pługiem prosto po kombajnie to jeszcze szybciej zjechał. pług wszedł na niecałe 10 cm. Gruberowanie musi być. A w polskim kultywatorze to można graczki połamać. przepaduje ale słabo.

Opublikowano

w małopolsce znów dzisiaj od wczesnych godzin rannych polało i to nie byle jak, teraz słoneczko zaczyna się przebijać

ja potrzebuje kilku dni pogody zeby dojechac kombajnem... dwa dni pogody nic mi nie dają, a na niedziele znów deszcz zapowiadaja.. bedzie ciezko w tym roku

ludzie widze pokosili, ale po sladach na polach widac ze nie bylo latwo i na pewno zboze wilgotne...

w tym roku nie dosc ze te deszcze to jeszcze ci wieksi rolnicy wszystko praktycznie mieli poprzewracane... a co przewrocone to skiełowane juz dawno

Opublikowano

Rano pokropiło a teraz leje do oporu. Zostało do skoszenia tam gdzie nie dało wjechać do tej pory kombajnem, a teraz nie wjadę znów przez tydzień albo dwa ;[ . (Łódzkie)

Opublikowano

ja dzisiaj skończyłem żniwa. pół leży suche pod dachem ale z 80 ton pszenżyta na plandekach rozłożone, ma wilgotność 15-18%. jacyś potencjalni kupcy są na to ale najlepsze jest to że to co skosiłem suche to jest porośnięte a to co mokre to nie porośnięte. różnica w koszeniu tydzień czasu. dzisiaj rano jak skończyłem ostatni kawałek to po godzinie znowu popadało. masakra w tym roku. w mojej okolicy stoi jeszcze z 40% zboża a na dolnym śląsku ok 1/5-1/6, głównie pszenica.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v