Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz78 napisał:

ja pod koniec tygodnia wyjade ,mam owies do zasiania 1ha i z 3 jeczmienia zaryzykuje

kolejne 5 zostawię zobaczymy jaka pogoda bedzie ,a qq nie wcześniej jak po 10kwietnia

sołtys bierz sie bo wiosna cie zaskoczy :D,

ile bierzesz za qq od ha?

Nie zaskoczy-to ja ją zaskoczyłem w lutym:D

Swoją kukurydzę nie prędzej niż po 20 kwietnia zasieję

Stawki za siew nie ustaliłem bo to mój pierwszy sezon siewu będzie wiec o jakiejś promocji trza pomyśleć:D

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Nie zaskoczy-to ja ją zaskoczyłem w lutym:D

Swoją kukurydzę nie prędzej niż po 20 kwietnia zasieję

Stawki za siew nie ustaliłem bo to mój pierwszy sezon siewu będzie wiec o jakiejś promocji trza pomyśleć:D

Najniższe ceny za siew kukurydzy bez podsiewu nawozu rozpoczynają się od ok. 110 zł brutto za hektar obsianej powierzchni a kończą się zwykle w okolicach 140-150 zł. Nieco drożej jest w przypadku maszyn z podsiewem, gdyż tutaj cena rozpoczyna się zwykle od ok. 130 zł/ha a kończy nierzadko na 170 zł.

Drożej jest w przypadku siewu buraków, ponieważ i usługodawców oferujących wykonanie takiej usługi jest mniej. Stąd też ceny rozpoczynają się od 150-160 zł/ha a kończą najczęściej na 200-210 zł.

Dużą popularnością wśród rolników od kilku już lat, cieszy się również podsiew traw, który coraz częściej gości w ofertach firm usługowych i ceny rozpoczynają się tutaj od kwoty 190 zł za hektar a kończą na około 230 zł.

Opublikowano

Szczerze to ceny kosmos w/c tego co płaciłem inne lata, jest tylko jedno ale.....

za siewem trzeba czekać aż na sam koniec jak u siebie posieją bo typowo usługowców niema

W zeszłym roku kolega siał mi horshem 8 rzędów z podsiewem to brał po 100,-/ha, dwa lata temu inny za gaspardo 6 rzędów 110,-

Opublikowano

Przepowiadacze się machnęli, zapowiadali max- 1,5 a jest -4.

Ciągniki z opryskiwaczami na podwórku zostały🤔

Wczoraj dosypało ze 2cm śniegu w parę chwil, a wiatr zabrał ze sobą 2 fazy. Widać mu prąd potrzebny.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

a wiatr zabrał ze sobą 2 fazy. Widać mu prąd potrzebny.

A u mnie wiatr generuje 3 × 10 kV i 2,5 MW sztuka :)

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Bociany chyba usłyszały o dodatkowym 500+ bo rana nad głową przeleciało mi 9,a gniazdo kawałek dalej jest 1,ja poszedłem profilaktycznie do domu,jakoś mi kasy wystarcza bez dodatków

w nocy troche popadało ,teraz wieje i świeci słonce,ale zimno niestety

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

A u mnie wiatr generuje 3 × 10 kV i 2,5 MW sztuka :)

Widać w przyrodzie nic nie ginie. Mi zajumał, Tobie dał 

Opublikowano

spoko,mam w paczkach i ofoliowane

a poza tym nie nabijaj się ze starszego kolegi  tylko skoro tak boćki latają bierz swoją na warsztat i  nie będziesz sie musiał z łubinami bawić,bo kasa sama na konto zejdzie 😉

7 minut temu, sumek666 napisał:

Uważaj na kapustę 😂🤣😅 żebyś się o banknoty nie potknął :D

• Haha 2
Opublikowano

U mnie 2 biegają. Wystarczy na razie chociaż samochód jest pięcioosobowy 🤔🤔🤔 

Ja płacę 150 zł za ha za zestaw 

Fyndt+plus brona talerzowa+4 rzedowe kleine 

Tyle samo za siew zbóż/rzepaku, ale tutaj mam jeszcze do wyboru nabudowany Kuhn Sitera

Opublikowano
2 godziny temu, Szymi40 napisał:

Ranko   - 6    i  posiej tu  jęczmień  który   nie lubi  zimna  i   mokrej ziemi  ,   podobnie  jak ja. 

Dokładnie ja jeszcze tydzień się wstrzymam bo zapowiadają przymrozki cały czas

54 minuty temu, Uziu92 napisał:

powoli puszcza, u mnie pompa od pryskacza jeszcze w chałupie się grzeje :D

Nie rozwaliło końcówek?

Opublikowano

od jesieni stoi w stodole nie ruszany, woda wydmuchana to czemu ma rozwalić? Patrząc na prognozy to jeszcze ze 2 tyg opryskow nie będzie 😁 za ostatnią dobę 4 mm opadu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v