Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Budynek jest niski z racji tego że to po byłej swiniarni wybudowanej w 1997r. 3 lata temu zrezygnowałem  z hodowli  trzody i chodzę do pracy jako elektryk w branży kolejowej ( zarabiam ok 2600 netto) jednak myślę cały czas żeby pracować  na swój rachunek a mam potencjał  gdyż dużo  budynków mam. W okolicy jest głównie zakład produkcji mebli Ikea ( ok 3000ludzi) 2 km węzeł kolejowy 3km  zjazd z autostrady a2 ok 5km najbliższe miasto 5 tys ludzi ok 3 km.  Piaskowanie ciekawy pomysł jak kolega wyżej napisał. Osobiście swego czasu myślałem o pomieszczeniach magazynowych do wynajecia lub o jakiś chłodniach na warzywa.

9 godzin temu, bronek napisał:

Jakieś szczegóły? Wymiary budynku, układ w środku tzn czy ma jakieś ściany działowe bądź słupy, bramy wjazdowe, równa posadzka?

Budynek jest niski z racji tego że to po byłej swiniarni wybudowanej w 1997r. W środku nie ma słupów posadzka na równo będę wylewał na wiosnę połączona z tym budynkiem jest paszarnia wysoka na 4metry o wym 12x15 3 lata temu zrezygnowałem  z hodowli  trzody i chodzę do pracy jako elektryk w branży kolejowej ( zarabiam ok 2600 netto) jednak myślę cały czas żeby pracować  na swój rachunek a mam potencjał  gdyż dużo  budynków mam. W okolicy jest głównie zakład produkcji mebli Ikea ( ok 3000ludzi) 2 km węzeł kolejowy 3km  zjazd z autostrady a2 ok 5km najbliższe miasto 5 tys ludzi ok 3 km.  Piaskowanie ciekawy pomysł jak kolega wyżej napisał. Osobiście swego czasu myślałem o pomieszczeniach magazynowych do wynajecia lub o jakiś chłodniach na warzywa.

Opublikowano
8 godzin temu, Elektro2015 napisał:

zrób fabrykę peletu teraz jest na tym biznes

U nas parę lat temu otworzyli, z początku wszystko szło z kopyta, wielki plac zawalony materiałem, a teraz same budynki stoją i zero ruchu. Może z 5 lat się to krecilo. 

8 godzin temu, wojtal24 napisał:

wulkanizacje do osobowek pozniej do ciezarowek i maszyn rolniczych pozniej kupil podnosnik i wymiane olejow i zawieszen najblizsza wulkanizacja mial 5km druga 7km i sie mu jakos kreci

U nas w gminie jest jedną wulkanizacja, najpierw tylko do aut, z czasem chłopak dokupić większy sprzęt i jako jedyny w promieniu ~30km robi wulkanizacja większego sprzętu. Nie wiem jak na tym wychodzi finansowo, bo ceny ma dość przystępne, ale ruch ma cały czas. 

Zależy jeszcze jakie godziny pracy ma kolega. Jaki by interes nie otworzył, to trzeba przy tym być. Co komu z wulkanizacji, jeśli przyjadą któryś raz z kolei a tam zamknięte, bo akurat w pracy jest właściciel? Jakieś piaskowanie dużo szybciej, bo tam raczej weźmie zlecenie i umowi  się na termin. Ale z kolei albo będzie po godzinach się zarzynal, żeby się wyrobić z robotą, albo też szybko straci klientów, jeśli będą musieli bardzo długo czekać. Ciężka sprawa. 

Opublikowano
piaskowanie to teraz na kazdej wiosce u mnie i jeszcze z dojazdem do klienta kilku proponuje a klientow malo co jakis czas jakas rama od przyczepy koszt 600zl ale przy wulkanizacji i mechanice to dobry pomysl
Opublikowano
13 godzin temu, bamberszol napisał:

Witam. Jakie propozycje macie na działalność w budynku 700m2 wysoki na 2,7m dodatkowo stodoła o wym. 20x10.  Wkład własny 100tys. zł. Jakby to wykorzystać aby przynosiło dochód. Pozdrawiam.

Kolego a jak u ciebie z obsługą spawarki? 

Budynki masz to może coś w tym stylu jak z linku plus piaskowanie malowanie bo widzę że coraz więcej osób zakłada taką działalność. 

To tylko przykład. 

https://www.olx.pl/oferta/adapter-przejsciowka-tuz-euroramka-CID757-IDxhR2P.html

Opublikowano

Nie nie korzystam z żadnego dofinansowania.Jestem elektronikiem i lubię wszystko z elektryka i elektronika związane. Lubię rolnictwo drobne naprawy itp. lecz chciałbym te budynki wykorzystać żeby jakie pieniążek przynosiły 4 lata temu wsadziłem 40 tys na nowe dachy więc szkoda żeby stały.

Opublikowano

Znajomy zaczął od wulkanizacji, a jak ma martwy sezon to grzebie przy autach. Ogólnie elektryk samochodowy to poszukiwany zawód, ale do tego nie potrzeba aż takich powierzchni, chyba że przyjąć kilka osób i niech na ciebie robią, tylko pytanie czy będziesz w stanie ogarnac taki biznes i odpowiednio ludziom zapłacić, bo przyjąć dwóch łebków po zawodówce co umieją wymienić olej i urwać śrubę za 10zl/h to bez sensu. Według mnie to na początku spróbuj wynajmu, budynek nie będzie stał pusty, ty nie musisz z roboty rezygnować, a zawsze co miesiąc parę groszy wpadnie. Oczywiście to wszystko pod warunkiem że ten garaż jest w okolicy dużego miasta, gdzie jest dużo firm, a nie jest to wieś 30km od najbliższego miasta a lokalne firmy można policzyć na palcach jednej ręki

Opublikowano

Zajmij się naprawą zachodnich ciągników. Pacjentów będzie przybywać. Im więcej mechaników tym dla nas lepiej.

Zainwestuj w programy diagnostyczne. Przejrzyj forum ile osób boryka się z odszyfrowaniem kodów błędów.

Za SMS Premium będziesz nawet na odległość pomagał😀

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał:

Zajmij się naprawą zachodnich ciągników. Pacjentów będzie przybywać. Im więcej mechaników tym dla nas lepiej.

Zainwestuj w programy diagnostyczne. Przejrzyj forum ile osób boryka się z odszyfrowaniem kodów błędów.

Ciekawa propozycja kolego. Kiedyś nad tym myślałem jednak bardziej o mobilnym serwisie. Na programy diagnostyczne warto wziąć jakieś dofinansowanie.  O co chodzi z tymi SMS premium kolego ,?  

Opublikowano

To tak w formie żartu ten sms, ale możesz pomagać za niewielki pieniądz na odległość jak ktoś na szybko potrzebuje diagnozę. Chodzi rozszyfrowanie kodów błędu plus info czy można samemu to wykasować. Nad sposobem zapłaty musialbys pomyśleć. 

Opublikowano

Tak sobie myślę, każdy coś proponuje, każdy ma jakiś plan, pomysł, a ty kolego autorze tematu powiedz co umiesz, co potrafisz. Bo co po np. programach diagnostycznych jak nie masz o tym pojęcia, lub co myśleć o mechanice jak może nie wiesz w którą stronę śruba się odkręca. 

Opublikowano
Dnia 29.12.2018 o 08:05, wojtal24 napisał:

piaskowanie to teraz na kazdej wiosce u mnie i jeszcze z dojazdem do klienta kilku proponuje a klientow malo co jakis czas jakas rama od przyczepy koszt 600zl ale przy wulkanizacji i mechanice to dobry pomysl

Zależy od regionu. Autor musi znać lokalny rynek. U nas piaskowanie najbliższe jest 20km i nie odjeżdżają. Lakiernia jest w sumie 10km, ale kolejki po 3 msc i różne opinie. 

20 godzin temu, bratrolnika napisał:

Znajomy zaczął od wulkanizacji, a jak ma martwy sezon to grzebie przy autach. Ogólnie elektryk samochodowy to poszukiwany zawód, ale do tego nie potrzeba aż takich powierzchni, chyba że przyjąć kilka osób i niech na ciebie robią, tylko pytanie czy będziesz w stanie ogarnac taki biznes i odpowiednio ludziom zapłacić, bo przyjąć dwóch łebków po zawodówce co umieją wymienić olej i urwać śrubę za 10zl/h to bez sensu. Według mnie to na początku spróbuj wynajmu, budynek nie będzie stał pusty, ty nie musisz z roboty rezygnować, a zawsze co miesiąc parę groszy wpadnie. 

Jak pod miastem to szedł bym w wynajem. Czyste pieniądze. Albo z całości zostawić sobie 100m i tam coś rzeźbic a reszta wynajem. 

Co do mechaników to temat rzeka. Ostatnio u znajomego zostawiłem auto żeby olej wymienil i zobaczył czy nic tam nie stuka nie puka. Wymieniał chłopak, który u niego pracuje. Zawsze dawałem 5 oleju, to zostawilo że 2 setki na dolewki. Odbieram auto, a chłopak mówi, że muszę sobie dokupić jeszcze banke 1l, bo tylko do połowy stanu starczyło tej 5tki. Jak to mówił, to znajomy wyraźnie zdenerwowany coś tam do niego gadał. No i teraz nie wiem, czy pierwszy raz dobrze rozgrzali  auto i poczekali aż wszystko zleciało, czy po prostu rozlal i nie chce się przyznać. I to wszystko z tak blacha czynnością, do tego u znajomego. To co u obcych musi się dziać? 

19 godzin temu, Agrest napisał:

Tylko tam ma chyba mała wysokość z tego co na początku pisał.  Trzeba by było przerabiać. Tzn jeśli miałby ktoś do niego przyjeżdżać. Jak on ma jeździć, to w ogóle mu niepotrzebna powierzchnia. 

15 godzin temu, bratrolnika napisał:

Tak sobie myślę, każdy coś proponuje, każdy ma jakiś plan, pomysł, a ty kolego autorze tematu powiedz co umiesz, co potrafisz. Bo co po np. programach diagnostycznych jak nie masz o tym pojęcia, lub co myśleć o mechanice jak może nie wiesz w którą stronę śruba się odkręca. 

Co by nie zakładał, trzeba się na tym znać. Musi być i wiedzą i umiejętności. Jak cokolwiek komuś spieprzy, to rozejdzie się to po okolicy moment i szybciutko interes się skończy. 

Tak czy siak nie widzę w jakiej działalności mógłby wykorzystać taka powierzchnię. 

Musi iść coś, co nie będzie mu z etatem kolidowac i nie będzie powodować, że ewentualnie klienci będą zbyt długo czekać, bo zwyczajnie pójdą do kogoś innego. Choć zależy jak się biznes rozwinie.  Z pracy chłopak zrobił sobie papiery na spawacza i zaczął odrabiać tym, z czasem otworzył firmę i miał tyle roboty, że olał etat i odszedł z pracy, bo ze spalaniem się nie wyrabial. 

Opublikowano

Nie ma firm które nagle powstają z nikąd i mają miejsce pracy w budynkach kilkaset m2, jeśli mały warsztat czy coś podobnego to z reguły startują od jednego stanowiska, małego garażu, i jeśli są dobrzy to z czasem to się rozrasta, tak jak pisze @daron64 drobnymi robótkami wieczorowymi wyrobić sobie markę i opinię, i dopiero ruszać na całego. Chcąc robić na hura od razu firmę z prawdziwego zdarzenia na takiej powierzchni trzeba mieć na start kilkaset tysięcy złotych, i kilkadziesiąt tysięcy złotych na utrzymanie rodziny przez ten czas zanim zacznie się to kręcić, autorze-mass tyle? I jeśli masz, to czy jesteś w stanie zaryzykować te pieniądze i stracić w razie niepowodzenia? 

Opublikowano
13 minut temu, bratrolnika napisał:

Nie ma firm które nagle powstają z nikąd i mają miejsce pracy w budynkach kilkaset m2, jeśli mały warsztat czy coś podobnego to z reguły startują od jednego stanowiska, małego garażu, i jeśli są dobrzy to z czasem to się rozrasta, tak jak pisze @daron64 drobnymi robótkami wieczorowymi wyrobić sobie markę i opinię, i dopiero ruszać na całego. Chcąc robić na hura od razu firmę z prawdziwego zdarzenia na takiej powierzchni trzeba mieć na start kilkaset tysięcy złotych, i kilkadziesiąt tysięcy złotych na utrzymanie rodziny przez ten czas zanim zacznie się to kręcić, autorze-mass tyle? I jeśli masz, to czy jesteś w stanie zaryzykować te pieniądze i stracić w razie niepowodzenia? 

Dokładnie. 

Byłem u tego gościa co zamawiałeś stopy do przyczep  i cały jego warsztat mieści się w byłej chlewni tak więc nie trzeba mieć jakiś wielkich hal żeby założyć interes . 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.12.2018 o 06:31, daron64 napisał:

U nas parę lat temu otworzyli, z początku wszystko szło z kopyta, wielki plac zawalony materiałem, a teraz same budynki stoją i zero ruchu. Może z 5 lat się to krecilo. 

Podejrzewam że robili brykiet a nie pellet.Teraz pellet modny bo rózne dofinansowania z uni są

Jak masz duży magazyn to proponuje spróbować z rozbiórką samochodów na części i handlem nimi.Tylko chodzi tu o popularne marki typu BMW,Audi,Volkswagen.Często można kupić jakiegoś anglika czy częściowo uszkodzony.

Edytowane przez hardkor113
Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Podejrzewam że robili brykiet a nie pellet.Teraz pellet modny bo rózne dofinansowania z uni są

Jak masz duży magazyn to proponuje spróbować z rozbiórką samochodów na części i handlem nimi.Tylko chodzi tu o popularne marki typu BMW,Audi,Volkswagen.Często można kupić jakiegoś anglika czy częściowo uszkodzony.

Oficjalnie w PL auta można tylko rozbierać na autoryzowanych stacjach kasacji pojazdów, a żeby otrzymać na to koncesję to trzeba mieć ładna sumkę i dużo chodzenia

6 minut temu, daron64 napisał:

Ale na taki autoszrocik to już trzeba mieć ludzi. Ktoś zadzwoni za częścią, a Ty mu odpowiesz, że sprawdzisz za 8 godzin jak z pracy wrócisz? 

Pracowałem na autokasacji, sprzedawałem części przez internet, miałem cały czas 500-600 aukcji, i na pamięć wiedziałem nie tylko co mam, w jakim jest to stanie, ale też przez telefon potrafiłem wytłumaczyć współpracownikom gdzie to dokładnie leży, wystarczy chcieć. Powiem więcej, teraz pomagam znajomemu, robię to samo tylko że w wolnym czasie, i zdarza się że dzwonią z zapytaniem gdzie to leży, bo oni znaleźć nie mogą, a we trzech szukają. I co najlepsze: bywając tam raz na tydzień/dwa wiem lepiej co oni tam mają niż pracownicy którzy tam pracują od kilku lat.

Opublikowano

A oficjalnie to kto chce trochę wiecej zarobić to rozbiera sam i sprzedaje częsci.Chłopak ma niedaleko mnie sprzedaż części do BMW i rozbiera to sam w garażu,ogłoszony na internecie,firma założona i jeszcze nikt się go nie czepił