Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wspomniałem o tym w celu profilaktycznym .Miejsce możliwego przedmuchu - na foto -pomiędzy brązową tuleją a kołem zębatym - górny wałek.Z  tyłu za tym małym kołem zębatym jest kosz z tarczami, z trudem ale po odpowiednim obróceniu można dojrzeć tarczki.

Opublikowano

Wszystkie 3 odkrecone. Dzis bede montować. Mam pytanie do czego ma sie ten oring na elektrozaworze. Zaznaczony na zdj. Nic nie rozbieralem zdj zrobione po wymontowaniu przystawki. Jest on pod tym pierscieniem metalowym na elektrozaworze

20201027_171813.jpg

received_1819733181512339.jpeg

Opublikowano

Jaki masz typ skrzyni? Zobacz na tej srebrnej naklejce pod dźwigniami biegów, typ jest 3 literowy. Andrzej już chyba pisał, że raczej trzeba będzie znaleźć czujnik który załącza się gdy wrzucasz 4 bieg.

Opublikowano

Czujnik i magnes są w panelu bocznym pod dźwigniami .Prawie przy podłodze, trzeba usunąc osłonę od strony siedzenia.W większości modeli go nie ma.

9 godzin temu, Mateusz191xl napisał:

Ciagnik jedzie przy 2200obr 28kmh przy pedale w podlodze 32kmh

A może śmigać 39.

Opublikowano (edytowane)

Rozepnij pedały hamulca ,jeżeli pedał pojedyńczo wpada głebiej to ta strona jest zapowietrzona.Cykanie jest normalną oznaką działania zaworu sterowania hamulcami przyczepy , jednak drgania i intensywność może być wynikiem zapowietrzenia układu.

Kilka razy uruchom wszystkie sekcje ładowacza w pełnym zakresie.Ale raczej to sprawa zapowietrzonych hamulców bo ładowacz jest na ciągłym przelewie (chyba że jest inaczej podłączony) 

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Kolego ja przerobiłem temat i tam ni nie znajdziesz. Problem siedzi przy całej obudowie gdzie jest filtr. Wybita obudowa zaworu dzielnika strumienia. Cała obudowa do regeneracji i koszt to ok 600zł. Ja osobiście z kilkoma mechanikami rozbierałem całą skrzynie 6 razy. Pytaj to pomogę 

Haluce trzeba odpowietrzyć z tyłu są odpowietrzniki. Musisz to robić na odpalonym ciągniku 

Opublikowano

Sprawdź stacyjkę, czy dochodzi do niej prąd, tylko licznik nie działa czy temperatura i paliwo też zginęły? Czujniki nad pedałami hamulców są sprawne? Nie zacięły się?

Opublikowano

A wiec tak mam jeszcze 2 case 844 i 1056. Zamienilem stacyjki. Od 1056 nic nie działa. Od 844 podobnie tylko zaplon świeci ale nie odpala. C najlepsze 844 pali ze stacyjki od tego 4230... zmontowalem wszytsko jak było. Wszystko dziala oprocz rozruchu z kluczyka. Nad kierownica przy bezpiecznikach jest kosta (przekaznnik) odłączyłem i kabelekiem wpialem 2 piny na krótko. Ciagnik odpala.. kupilem nowy przekanik i nic. Odpala tylko jak jest ten kabel podlaczony bezposrednio pod 2 piny we wtyczce. Nie wiem czy tak moge jezdzic bo nic sie niby nie dzieje ale przekaznik tez na cos jest... 

Opublikowano

Mam problem z półbiegami w tym właśnie modelu, otóż: na żółwiu ciągnik normalnie jedzie, ale gdy przełączę na zająca ciągnik zwalnia i staje. Ciśnienie mierzyłem to na żółwiu 0 bar a na zającu 18 bar. Co może być przyczyną? Wydaje się, że jakby był rozszczelniony kosz półbiegów to po włączeniu na zająca by spadało ciśnienie ale tak się nie dzieje bo ciśnienie trzyma cały czas 18 bar.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie okładziny tarcz się zużyły. Lepiej nie zwlekaj i zrób naprawę ( uszczelniacze ,wszystkie tarcze ) bo będzie jeszcze więcej elementów w koszu do wymiany. Urwane śruby- cięgła docisku tarczek często powodują przyspieszenie zużycia okładzin ,najlepiej je wymienić .

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano (edytowane)

Wiesz może w którym miejscu rozjechać ciągnik żeby dostać się do kosza półbiegów? Wystarczy na sprzęgle czy bardziej na tyle wystarczy?

Edytowane przez szymi4512
Opublikowano

Szukaj tematów o case 4230 lub 4240. Gdzieś pisałem o możliwości naprawy uproszczonej ,kiedy wystarczy rozjechać na sprzęgle, zdemontować przystawkę przedniego napędu,wysunąć wałek przekaźnika do tyłu,(demontaż kosza WOM oraz koła napędu pompy),wysunąć do tyłu wałek pośredni - przedni napędu WOM, opuścić koło WOM z przodu skrzyni i wówczas wałek  sprzęgłowy z koszem powinien wysunąć się do przodu. Inny wariant  mniej kombinacyjny wymaga praktycznie tych samych czynności poszerzonych o rozpołowienie za skrzynią (demontaż kabiny ,pokrywy podnośnika,) to tak co zgrubsza.