Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co ja będę uprawiał? Rozwijał produkcje mleka ,jakieś warzywka i tym podobne. Kiedy mi się zwróci 20000 za jeden hektar. Jakieś 6-7lat czy to dużo? według mnie nie! A pozatym czy na ten hektar pracuje tylko on sam - według mnie nie. Raczej całe gospodarstwo, a to im większe tym większą ma siłe przebicia.

Opublikowano

Kontynuując wątek jarka, to czy się ziemia zwróci zależy od profilu gospodarstwa. W produkcji roślinnej przypuszczam, że ten okres będzie znacząco długi, natomiast w produkcji zwierzęcej ten sam hektar zarabia się kilkukrotnie: raz - dając plon w postaci rośliny, drugi – dopłaty bezpośrednie, trzeci – umożliwiając zwiększenie produkcji zwierzęcej w związku z dyrektywą azotanową oraz jakże niezbędne w produkcji bydła użytki zielone, czwarty – dopłaty do pastwisk, o których coraz więcej się mówi. Tym samym w tym aspekcie cena 15 – 20 tyś za hektar wcale nie jest tak wygórowana, – choć oczywiście mogłaby być niższa :huh:

Opublikowano

Wszystko zależy co na tej ziemi będziesz uprawiał. Jak zaczniesz się siać zboża to zwrot masz po kilkudziesięciu latach, jeśli warzywka to tutaj pojawia się ryzyko. Gdy rok jest do bani to jesteś w plecy, a gdy jest ok wtedy to pole może zwrócić się i w ciągu roku, np pietruszka w zeszłym roku. Dużo zależy od ukierunkowania produkcji, jak i możliwości finansowych potencjalnego nabywcy, a niejednokrotnie jest to też sprawa honoru, Zdarzyło mnie się uczestniczyć w dwóch takich przetargach, nic przyjemnego

Opublikowano

ja naprzykład prudukuje tytoń jest to zysk ok. 30-37tyś.zł z hektara więc mi to nie szybko się zwruci ale ci którzy mają zboża to trzeba kulku ładnych lat

Opublikowano

@łukasz troche sam sobie zaprzeczyłeś. W poprzednim poście pisałeś o 100 tys za 5 ha i że by ci się to nie zwróciło a tu 30 tys zysku rocznie z hektara.

Nieżle.

Lepiej to chyba tylko borówka albo ślimaki

l

Opublikowano

No to w końcu jak to jest pisałeś 30-37 tysięcy zysku. Teraz ,że mało zostaje.

Więc to miał być zysk czy przychód bo to 2 diametralnie różne kategorie.

Jeśli to zysk to całkiem interesujący ten tytoń. Dzięki już mi odpowieziałeś przed nowym postem.

niestety nie moge jakoś tego usunąć.

Opublikowano

w mojej miejscowości 4,1ha (3a, 3b) za 100 000 poszło. Wyjściowa kwota 18tyś/ha. W mojej okolicy/gminie nie ma ziemi na sprzedaż więc jak jakiś kawałek sie trafi to dużo dobrych gospodarzy chcę ten kawałek do siebie! Sprzedający zaciera rączki:D:D:D

Opublikowano

Ja w ubiegłym roku 3,75 ha kupiłem za 11 000 po odliczeniu długów wyszło ok. 9000. Ziemię doprowadzam do stanu użyteczności ale warto było bo blisko. Teraz za 1,5 ha muszę dać 11 000 zł. U nas ziemie słabe 5 klasa czwórkę to tylko paru ma a 3 to ze świecą szukać. Gdzieś jest ale nikt nie widział. Ja po zalesieniu prawie samą 4 klase i troche piątej posiadam.

Opublikowano

Mam taki problem obok mojego gospodarstwa jest działka 0,5 ha i właściciel chce za nią 80 tys. Jak myślicie czy jest ta działka warta swojej ceny. Acha i jeszcze jedna sprawa na połowice tej działki jest pełno gruzu który trzeba wywieźć czyli znowu bym musiał ponieść koszty i to nie małe bo jest tego na prawdę dużo. Co o tym myślicie.

Opublikowano

Ujmę to tak jak by to było pod budowę jakiejś obory chlewni czy innego obiektu produkcyjnego to można by dać, ale tylko jak by ona naprawdę tobie rozwiązała problem budowy. Bo jak masz gdzie budować albo jak by to miała być tylko działka do koszenia i sprzątania to nawet się nie zastanawiaj nad jej kupnem.

Opublikowano

u nas ceny sa wysokie 20 -35 tysiecy za hektar ziemia 4klasa czasami 3 ale to musi byc cud ale jakis rok temu pewien cymbał sprzedal 9 hektarow po 8 tysiecy łaki tez sa ale ceny bardzo rozne i wogole nikt ziemi nie sprzedaje a kupujacych mnustwo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez Dastan
      PIORIN zapowiedział mi kontrolę w gospodarstwie i mam się do niej przygotować... Ktoś podpowie co i jak trzeba mieć? Atesty, uprawnienia to wiadomo, ewidencja zabiegów - tu musze trochę uzupełnić 😅 - kazali przygotowac faktury ze wszystkim, co prawda jestem ryczałtowcem, ale na cześć Śor faktury jakies są. Pytanie czy oni są w stanie sprawdzić gdzieś wszystkie moje faktury/zakupy czy zgadzają sie z tymi z ewidencji jak ich nie pokaże? Czy w ewidencji moge wpisać to co mi pasuje jak nie ma na to faktur? Kupowane w rożnych miejscach czasem przez neta. Kolejna sprawa to wspominali o ewidencji integrowanej produkcji czy ochronie... co to w ogóle jest? No i ostatnia to kontrola wymiany materiału siewnego... no i tu mam zagwozdkę, bo faktur mam śladowe ilości - no poza rzepakiem i kuku. I co im powiedzieć, że na paragon czy, ze swoimi siałem, ale to zaraz o zaprawianie i opłaty na oddtworzenie jak swoim...
    • Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
  • Dodaj nową pozycję...
v