Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ale o jakim dokrzewianiu mówisz?

żadnej bo żadnej nie ma, wielkopolska. 

temperatura w nocy nie zeszła poniżej 2 stopni jeszcze, dopiero za tydzień na dobre ruszy zbiór zielonek w okolicy, rok prawie identyczny jak tamten- z tą różnicą że w tamtym było bardziej mokro w październiku 

No to ja 5 październik w tym roku przyrównałbym do 15- 20 października w ubiegłym.

Jeśli u Ciebie są w tym roku upały i noce po 15⁰ to śmiało możesz siać jęczmień po tych zielonkach

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

Nie gadaj głupot ostatnie październiki były ciepłe i co najważniejsze ciepłe były noce przynajmniej w moim regionie 

No i co z tego że były, jest gdzieś napisane że takie ciepłe stale będą? były też i zimne kiedyś, od 1 listopada chwytał mróz i tak było do wiosny,  za dużo nasłuchałeś się o ociepleniu klimatu chyba, z co gorsza w to uwierzyłeś.   :P

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

No to ja 5 październik w tym roku przyrównałbym do 15- 20 października w ubiegłym.

Jeśli u Ciebie są w tym roku upały i noce po 15⁰ to śmiało możesz siać jęczmień po tych zielonkach

aktualnie nie, po zielonkach sieje kukurydzę i słonecznik.

w dzień 22-23 stopnie w nocy 9-14.

cały dzień pracuje w koszulce, ewentualnie wieczorem zakładam bluzę. Już wrzesień był zimniejszy :P 

Opublikowano

Nie jestem lewusem żeby uwierzyć w propagandę UE. Siany był 30wrzesnia, za rok zapytam cb kiedy siać i jaka pogodę przewidujesz na październik😂

Opublikowano

No to dziwne, bo Wielkopolanie jako pierwsi w tym roku zdjęcia szronu wstawiali

Opublikowano
Godzinę temu, Wpaw napisał(a):

Nie jestem lewusem żeby uwierzyć w propagandę UE. Siany był 30wrzesnia, za rok zapytam cb kiedy siać i jaka pogodę przewidujesz na październik😂

do kogo uderzasz?

Godzinę temu, Agrest napisał(a):

No to dziwne, bo Wielkopolanie jako pierwsi w tym roku zdjęcia szronu wstawiali

Wielkopolska dokładnie PJA, drugie gospodarstwo mam oddalone 35 km od pierwszego i tam już było -3

Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem będziesz wiedział. Pisałem z desperado

2 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

do kogo uderzasz?

Opublikowano
11 minut temu, Wpaw napisał(a):

To potrzebujesz prognostyka pogody żeby siać? niczego nie jestem w stanie przewidzieć, ale znam realia co może być w naszym klimacie.

Opublikowano

Siać? Też nie takie proste najpierw sucho było strasznie za chwilę spadło 60litrow i tak kilka dni padało znów mokro, a to obornik a to kuku a to trawa a to ziemniaki i schodzi przyjacielu🤭

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

a to ktoś mądry nie pisał wyżej że przecież jęczmień się nie krzewi na wiosnę? to skąd taki pomysł?

w zeszłym roku siałem 5 października i był kapitalny, w tym roku trochę się przeciągło, ale przynajmniej nie latam co 3 dni z opryskiwaczem :D 

Jak zrobisz kapitalny 5 razy z tego terminu siewu to możemy rozmawiać. 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Pawelek998 napisał(a):

Ile dajecie inazumy 0,2kg wystarczy? 

Do tego pójdzie 0,6l tebu 250

Właśnie dopre pytanie, bo jak sprawdzałem na etykiecie inazumy to nie ma tam wyszczególnionego jęczmienia. Czyli nie ma rejestracji.

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Rozmawiać nie musimy wcale bo nie robię tego dla forum tylko dla swojego portfela i satysfakcji. Połowa na tym forum i tak bajki pisze także wiesz 

No pewnie ze nie musimy skoro twoim argumentem jest jeden poprzedni sezon. 

Pogadamy na koniec sezonu ile ci zostanie w portfelu. 

Moj ma już 3-4 pędy mocne i co? 2 razy perytroid za 6zl - majątek. 

Opublikowano
6 minut temu, jasiuhonda napisał(a):

Dzieki a jak wychodzi trzeci liść to można już pryskac czy czekać do przyszłego tygodnia?

Ja pryskam bo fajna pogoda. Po niedzieli mówią coś o deszczu. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Przylepiłeś się jak gówno do buta.

Niech ma nawet i 30 pędów, rzuciłem swoję spostrzeżenie i informację że późno sieję już drugi rok a ty wskakujesz z jakimiś argumentami. Co do zostania w portfelu to nie ma sprawy, a teraz idź szukaj zaczepki gdzie indziej,  bo mój termin siewu to miała być ciekawostka a nie powód do debaty.

2 godziny temu, jasiuhonda napisał(a):

Dzieki a jak wychodzi trzeci liść to można już pryskac czy czekać do przyszłego tygodnia?

Zależy jakie masz pogody na przyszły tydzień. Po niedzieli ma być nieciekawie więc nie ma na co czekać, chyba że u ciebie inne prognozy 

• Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Przylepiłeś się jak gówno do buta.

Niech ma nawet i 30 pędów, rzuciłem swoję spostrzeżenie i informację że późno sieję już drugi rok a ty wskakujesz z jakimiś argumentami. Co do zostania w portfelu to nie ma sprawy, a teraz idź szukaj zaczepki gdzie indziej,  bo mój termin siewu to miała być ciekawostka a nie powód do debaty.

Zależy jakie masz pogody na przyszły tydzień. Po niedzieli ma być nieciekawie więc nie ma na co czekać, chyba że u ciebie inne prognozy 

Tak apropo Ty zacząłeś z terminem siewu że nie będziesz musiał latać co 3 dni a teraz zaczynasz odwracać kota ogonem... No ale to tylko tak dla przypomnienia. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Twój do zimy będzie miał 10-15 pędów , więc nie ma się też z czego cieszyć , bo pokarmu się nachapie , a potem i tak to będzie bezcelowe, a @ŻakowskiSławomir będzie miał 3-4 pędy , natomiast wiosną twój będzie musiał zrzucić te pędy do właśnie tych 4 , a jego przy sianiu nawet 200 sztuk/m2 będzie miał 800 kłosów . Już @Agrest w tamtym roku miał coś takiego , i jakoś potem za bardzo szczęśliwy z tego nie był , Więc każdy niech se sieje tak jak mu pasuje 

Opublikowano
8 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

Tak apropo Ty zacząłeś z terminem siewu że nie będziesz musiał latać co 3 dni a teraz zaczynasz odwracać kota ogonem... No ale to tylko tak dla przypomnienia. 

Nie zacząłem tylko napisałem jakiemuś użytkownikowi w ramach żartu żeby się nie przejmował z mszycami bo ja dopiero zasialem 😉 a nie że dobry jest ten czy ten termin siewu.

4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Twój do zimy będzie miał 10-15 pędów , więc nie ma się też z czego cieszyć , bo pokarmu się nachapie , a potem i tak to będzie bezcelowe, a @ŻakowskiSławomir będzie miał 3-4 pędy , natomiast wiosną twój będzie musiał zrzucić te pędy do właśnie tych 4 , a jego przy sianiu nawet 200 sztuk/m2 będzie miał 800 kłosów . Już @Agrest w tamtym roku miał coś takiego , i jakoś potem za bardzo szczęśliwy z tego nie był , Więc każdy niech se sieje tak jak mu pasuje 

Słuszna uwaga, zima zweryfikuje 

Opublikowano

Mój błąd polegał na za wysokiej normie wysiewu i zastosowaniu mocznika pod korzeń.

Jesień była totalną anomalią z upałami bodaj 30⁰. Tego nie da się przewidzieć. 

Ten rok opóźniłem siew do 18 września i zadowolenia na tą chwilę nie ma.

A plon w tym roku załatwił mróz końcem kwietnia. Była masa pustych ziarniaków. Jęczmień u każdego w okolicy sypał bardzo słabo, a każdy wyglądał na rekordy.

Mój wyglądał na najlepszej działce na 10t+, a sypnął około 7. Średnia z gospodarstwa będzie znana po sprzedaży, ale szacuję 5,5t gdzie rok wcześniej też siany tego samego dnia dał średnio 9,05t. U znajomego 10 przerzucił, w tym 6t nie przekroczył średnio