Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sandra po wschodzie słońca. Szron z ości zamienił się w rosę. 

20240508_064252.jpg

Opublikowano
17 godzin temu, Pawelek998 napisał:

Ja mam odmiane bordoux i już dobrze wykłoszona i została bez r2 a plany były na medan max 

Ja w tamtym roku odpuściłem R2 ze względu na pogodę i przy jednej dawce 0,5l Moddusa częściowo mi położyło. Ale odmiana odmianie też nie równa. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 7.05.2024 o 12:36, skywalker89 napisał:

U mnie wczoraj tak szurnelo że mimo r1 i r2 przy pierwszych ościach (coś slabo zadziałało bo jęczmień mało co niższy od przdlednich kol 11.2 r 28) miejscami już widzę placykami wyłożyło trochę..  

Za gęsto posiane ;)

Opublikowano
2 godziny temu, rafto napisał:

Za gęsto posiane ;)

125kg to wcale  nie za gęsto.. 

Po prostu drugi raz w życiu się przekonałem że to regullo to o kant d*py rozbić, raz zadziała a raz nie.. bo robilem w dobrych warunkach i terminie r1. Na zbożu też tak miałem 5 lat temu. Chyba będzie znowu szedl oryginalny modus bo on jakoś nigdy nie zawiódł 

Opublikowano

Zigi94 napisał:

jest wybitnie bezpieczny, przynajmniej przy moich dawkach, bardziej bym się bał tego fundamentum

ja dewałem w tamtym sezonie fundamentum na poprawke przytuli jak pszenica zaczynała się kłosić, normalnie sypała (8,5t)

Opublikowano (edytowane)

Muszę zlikwidować 6 arów jęczmienia ozimego pod lasem i w to miejsce posiać łubin wąskolistny ma zielony nawóz żeby załapać się na zróżnicowaną strukturę upraw 😤🤯 Trochę za bardzo po aptekarsku wyliczyłem wszystko

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Galaper 200EC 1L i 40 g Tribi 75WG  na 2 ha jęczmienia ozimego? Ości gdzieniegdzie wychodzą i zrobiło się dość sucho, takie warunki są. Pryskać czy darować sobie?

Opublikowano
33 minuty temu, krilan06 napisał:

A dużo chwastów masz?

Patologii może nie ma, ale są gorsze miejsca, gdzie późno jęczmień ruszył. No ogólnie trzeba byłoby popryskać. Jak byś ocenił ryzyko przypalenia?

Opublikowano (edytowane)

Mam taki sam dylemat z pszenżytem.

Dzierżawa na rok pole od szwagra zarypane ostrożeniem. Mi on przeszkadzał nie będzie ale wstyd ludziom.pola zayebać.

Z drugiej strony ryzyko uszkodzenia istnieje, a jest to na tą chwilę najładniejszy kawałek. 

Susza na całego. Każdy wjazd będzie stresem

I chyba odpuszczę zabieg. 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Mi od sąsiada się nasiało ostrożenia placki. Czym to gówno zwlaczyć? Za rok zboże na tym polu będę miał to bym jakoś to skasował. Axial pak?

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
1 godzinę temu, pupek napisał:

Można go jeszcze wiechać z mocznikiem imikroskładnikami czy dać spokuj?

20240512_192752.jpg

20240512_192739.jpg

Daruj sobie 

1 godzinę temu, Gardner napisał:

Patologii może nie ma, ale są gorsze miejsca, gdzie późno jęczmień ruszył. No ogólnie trzeba byłoby popryskać. Jak byś ocenił ryzyko przypalenia?

Co tam Masz za chwasty 

Opublikowano
16 godzin temu, bartekac7 napisał:

Mi od sąsiada się nasiało ostrożenia placki. Czym to gówno zwlaczyć? Za rok zboże na tym polu będę miał to bym jakoś to skasował. Axial pak?

CLAP poszedł na pszenicę ozimą tydzień temu 0,35l/ha. Koszt zabiegu 50zł, a ostrożeń po 2 dniach już skulony 👍

20240508_210413.jpg

Opublikowano
17 godzin temu, soltys48 napisał:

Co tam Masz za chwasty

Chaber z takich groźniejszych. A tak to wszystkiego po trochu, rumian, chwastnica, włośnica. Ostrożnia, maku, bylicy nie widać.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz160 napisał:

CLAP poszedł na pszenicę ozimą tydzień temu 0,35l/ha. Koszt zabiegu 50zł, a ostrożeń po 2 dniach już skulony 👍

20240508_210413.jpg

Dzieki.  Skorzystam.  A można to mieszać z czymś od jednoliściennych? 

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
23 minuty temu, Gardner napisał:

Chaber z takich groźniejszych. A tak to wszystkiego po trochu, rumian, chwastnica, włośnica. Ostrożnia, maku, bylicy nie widać.

Ja poprawiłem chabra galaper+ Galmet i po 2 dniach chaber się zwija