Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 14.10.2023 o 21:30, Sylwekx25 napisał:

Może wraz z nadejściem chłodów zakończą żerowanie...

raczej wątpie, u mnie to była robota drutowca i z tego co zauważyłem, to póki roślina ciągnie z ziarniaka to ją podżerał, jak sie plantacja zaczeła krzewić już było ok

10 stopni w dzień, 3-5 w nocy, pryskać czy czekać do ocieplenia które nadają ok 25.10?

Opublikowano

Zależy kto i czym. Dla ctu to i lekki minus może być

Dff graniczna dla dobrej skuteczności 6⁰ 

Na listne im cieplej tym lepiej

• Root Admin
Opublikowano
9 godzin temu, GABBER85 napisał:

U mnie po Tribenie  to minim 7 dni z czego 2 dni ciepła  i dopiero jakis mały efekt był widoczny

czytasz etykiety środków, które stosujesz?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Temperatury działania środków

Dff+ flufenacet 8⁰-20⁰

Metrybuzyna + flufenacet j.w.

Prosulfokarb( boxer) >0⁰

Dff  6-22

Pinoksaden >1⁰

Ctu 0-20

Ctu + dff 6-22

2,4d 8⁰ kilka godzin na dobę przez 7dni

Dikamba j.w.

Mcpa j.w.

Tribenuron metylu 3-25⁰

Florasulam 4-25⁰

Metsulfuron metylu 8⁰

• Root Admin
Opublikowano

i klasyczne pytanie - jakie to temperatury? bo nie powiesz ze średniej dobowej, ale tak czy siak, warto pryskać jesienią, nawet jak jest zimno. Pszenica po kukurydzy, oprysk koło 15 listopada, pogoda niesprzyjająca, a i tak wiosną bez poprawek

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

i klasyczne pytanie - jakie to temperatury? bo nie powiesz ze średniej dobowej, ale tak czy siak, warto pryskać jesienią, nawet jak jest zimno. Pszenica po kukurydzy, oprysk koło 15 listopada, pogoda niesprzyjająca, a i tak wiosną bez poprawek

Dane że starego programu ochrony roślin.

Jest to temperatura działania środka. Za pewne optymalnego działania.

Aplikacja  pewno może być w niższych temperaturach

Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał:

mając w dzień 12 13 stopni  do soboty a w nocy 0-2 na plusie uważasz że warto jechać flufanacetem? skoro teoretycznie musiało by być chociaż te 5 stopni w dzień myślę.

Opublikowano

Z roku na rok pryskam coraz wcześniej po siewie i widzę tego dobre efekty. Chlorotoluron, prosulfokarb, flufenacet,  diflufenikan to w większości herbicydy doglebowe, im więcej widać ziemi tym lepiej. Z mojej strony rada by pryskać i się nie oglądać za wiele bo was wiosna zastanie. Będzie dobrze! 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, GABBER85 napisał:

i Co z tego że czytasz etykiety jak i tak stosujesz wbrew wytycznym

no własnie sęk w tym ze stosuje wg wytycznych i wiem ze efekt działania tribenuronu jest widoczny po 3 tygodniach, więc po co pisać ze po tygodniu mało co widać?

7 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

mając w dzień 12 13 stopni  do soboty a w nocy 0-2 na plusie uważasz że warto jechać flufanacetem? skoro teoretycznie musiało by być chociaż te 5 stopni w dzień myślę.

Na szczęście jestem bardzo zajęty, a póki co jęczmień ma średnio tylko 1 liść. Czas na opryski będę miał od poniedziałku więc wtedy będę się martwił pogodą. W tym roku leci pakiet bacara trio z tribenuronem bo jęczmień po rzepaku więc na bank będzie od cholery samosiewów rzepaku

1 minutę temu, misio3p napisał:

Z roku na rok pryskam coraz wcześniej po siewie i widzę tego dobre efekty. Chlorotoluron, prosulfokarb, flufenacet,  diflufenikan to w większości herbicydy doglebowe, im więcej widać ziemi tym lepiej. Z mojej strony rada by pryskać i się nie oglądać za wiele bo was wiosna zastanie. Będzie dobrze! 

dwa lata temu opryskiwacz mnie zrobił w ciula, zostało mi 200l cieczy. No przecież nie wyleje tego do rowu. Wracam do domu i widze gołe pole, które kumpel 2-3 dni wcześniej zasiał. Dzwonie i pytam czy mu popryskać. Zgodził się. Oprysk na goła glebe - do żniw czysto - bez poprawek. Fajnie było widać bo pole 5ha i pozostałe 4ha on sobie pryskał później

• Haha 1
Opublikowano

Co roku zdarzy mi się popryskać coś na gołą ziemię na drugi dzień po siewie. Efekt jest bardzo dobry i taniej bo nie trzeba np tribenuronu dodawać. Wystarczy sama doglebówka typu expert I dff czy ctu i dff

Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał:

Na szczęście jestem bardzo zajęty, a póki co jęczmień ma średnio tylko 1 liść. Czas na opryski będę miał od poniedziałku więc wtedy będę się martwił pogodą. W tym roku leci pakiet bacara trio z tribenuronem bo jęczmień po rzepaku więc na bank będzie od cholery samosiewów rzepaku

zazdroszczę, u mnie myślę że będzie miał już te 2 liście a to najlepszy moment na zabieg, chyba ciut zwiększe dawkę i pojadę.

Opublikowano
ŻakowskiSławomir napisał:

ja odchwaszczam środkiem CEZARO 574 więc przy aktualnej pogodzie chyba nie ma co myśleć o zabiegu.

Ja stosowalem Cezaro w tym roku na krzewiący sie juz jęczmień i ładnie wyczyścił zielsko tylko ciekawe jak przytrzyma doglebowo.

A dawka 0.4l na hektar dawalem jak w etykiecie.