Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na północy Wielkopolski planuję siew na koniec września/ początek października - zależy kiedy będzie prognozowany deszcz, ponieważ u mnie sprawdza się siew przed zapowiadanymi opadami. 

Opublikowano
12 godzin temu, krilan06 napisał:

500kg/ha polifoski 😂 

A tak na serio to najlepiej obornik, bo przy tych cenach wieloskładnika to za dużo potem nie zostaje w zysku z uprawy

To zależy, u mnie wołają za obornik bydlęcy około 60zl/t plus usługa rozwiezienia to nie wiem czy nie taniej wyjdzie nawóz sztuczny bo rozsiewacz akurat każdy ma. Choć wiadomo obornik to obornik ale o ile ma się tanie dojście 

• Root Admin
Opublikowano

nie czytam i nie komentuje artykułów konkurencji. moje zdanie na temat azotu w jęczmieniu pojawiało się na agrofoto.pl dziesiątki razy. ale dla ciebie podam je po raz kolejny. w moich warunkach bardzo fajnie wychodzi 3x40. gdzie pierwsze 40 idzie pod korzeń

Opublikowano

Panowie, chcę posiać jęczmień po marchwi ale termin przypadnie na koniec września bądź nawet na początek października, czy nie za późno ? Lubelszczyzna, dokładniej Zamojszczyzna. Pole bardzo mocne, I-II klasa. Jaką odmianę polecacie na takie stanowisko i jaką obsadę ? Będę siał pierwszy raz. 

Opublikowano (edytowane)

Koniec września spokojnie możesz siać. Ja planuje w następnym tygodniu. Miałem KWS Kosmos to powyżej 8t sypał na 4klasie, teraz zamówiłem Jakubusa. LBL 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil2963 napisał:

Panowie, chcę posiać jęczmień po marchwi ale termin przypadnie na koniec września bądź nawet na początek października, czy nie za późno ? Lubelszczyzna, dokładniej Zamojszczyzna. Pole bardzo mocne, I-II klasa. Jaką odmianę polecacie na takie stanowisko i jaką obsadę ? Będę siał pierwszy raz. 

Spokojnie możesz siać, termin myślę, że idealny, a przynajmniej w ubiegłym roku tak było. Kws kosmos siałem 28.09 i bodajże 6.10.

Opublikowano

280szt Sandry poszło w suchy pył na 3,3ha.

Siewnik ustawiony był na 300sztuk ale poślizg bardzo duży nie uwzględniony w próbie kręconej.

Opublikowano

No powiem ci Rysiu że i mój kwalifikat wygląda jak biedny krewny z Afryki względem mojego C4. Choć to obniża koszt siewu

Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał:

nie czytam i nie komentuje artykułów konkurencji. moje zdanie na temat azotu w jęczmieniu pojawiało się na agrofoto.pl dziesiątki razy. ale dla ciebie podam je po raz kolejny. w moich warunkach bardzo fajnie wychodzi 3x40. gdzie pierwsze 40 idzie pod korzeń

Właśnie mało jest jakiś informacji na ten temat, a nie ukrywam ciekawi mnie to bo skoro planuje 120n to czy dam cześć na jesień czy na wiosnę to jeden grzyb pytanie co da lepszy wynik. 

Może masz jakieś artykuły które nie należą do konkurencji

Opublikowano (edytowane)

Z moich obserwacji przy pełzającej wegetacji przez niemal całą zimę jęczmień mocno głoduje.

Kiedyś wysunąłem tezę że ten z wczesnego siewu ma już zaprogramowany kłos jesienią/zimą. I z uwagi głodu obcina pięterka nawet przy podaniu azotu końcem lutego.

W tym roku rozsiałem oprócz npk po 50 do 70kg mocznika z inhibitorem.

50 na stanowisko po łubinie, które dziś obsiałem, 70 na monokultury zbożowe

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał:

Z moich obserwacji przy pełzającej wegetacji przez niemal całą zimę jęczmień mocno głoduje.

Kiedyś wysunąłem tezę że ten z wczesnego siewu ma już zaprogramowany kłos jesienią/zimą. I z uwagi głodu obcina pięterka nawet przy podaniu azotu końcem lutego.

W tym roku rozsiałem oprócz npk po 50 do 70kg mocznika z inhibitorem.

50 na stanowisko po łubinie, które dziś obsiałem, 70 na monokultury zbożowe

Nie masz obawy że go wybuja jak będzie ciepła zima ? Bo jak wyrośnie to i mróz go może skosić 

Opublikowano

Ja mogę i 100kg azotu dać ale rozchodzi mi się właśnie czy nie wynika za mocno, jakie mniej więcej zapotrzebowanie na jęczmień od zasiewy to tego lutego marca. Nawozy drogie to człowiek woli 100 razy pomyśleć zanim coś sypnie 

Opublikowano
16 minut temu, Janeczko napisał:

Ja mogę i 100kg azotu dać ale rozchodzi mi się właśnie czy nie wynika za mocno, jakie mniej więcej zapotrzebowanie na jęczmień od zasiewy to tego lutego marca. Nawozy drogie to człowiek woli 100 razy pomyśleć zanim coś sypnie 

Yacenty to ma trochę inne zimy i tak za bardzo bym się nie sugerował 

• Like 1
Opublikowano

Co z tego  ze bedzie "w optymalnym terminie" siany skoro jest susza i rędzina zbrylona i rosa to za mało, a powschodzić to może za miesiąc... To tak jakbym posiał nie w "optymalnym" 3 tygodnie póżniej przed deszczem.