Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i szykuj kombajn :D 50kg mocznika to trochę mało. Jak jęczmień pojawi się na powierzchni daj ze 150kg mocznika albo 200kg saletry. No i czytaj ten temat od początku bo poco powtarzać

no tak ale na jesień dałem 25t obornika od świń. Jestem nowicjuszem w uprawie roślin i dopiero się ucze

Opublikowano

panowie pisze poraz kolejny

zasialem dzis jeczmien i nie wiem co dalej

kiedy mam dac oprysk na chwasty,grzyba , skracanie i druga dawke azotu?

dzis siew, za ile dni mniej wiecej cos robic? zbiera sie kamienie po siewie?

Opublikowano

Kolego poczytaj temat a na pewno się dowiesz, poza tym jak nie wiesz co kiedy robić to są tematy na af gdzie wszystkim użytkownicy piszą co wykonywali poszczególnych dni. Na razie się ucz, to nie jest do wykonania osiągnąć super plony w 1 roku gospodarowania. Ja próbuje od paru lat, jest lepiej ale jeszcze lata świetlne do dobrych wyników.

Opublikowano

panowie pisze poraz kolejny

zasialem dzis jeczmien i nie wiem co dalej

kiedy mam dac oprysk na chwasty,grzyba , skracanie i druga dawke azotu?

dzis siew, za ile dni mniej wiecej cos robic? zbiera sie kamienie po siewie?

Kamienie się zbiera dopiero po żniwach :)

Co za głupie pytania? Skąd mamy wiedzieć jaki będzie przebieg pogody u ciebie i rozwój wegetacji żeby powiedzieć za ile dni pryskać??

Opublikowano

Kamienie można pozbierać teraz bo jak pozbiera kombajn to może być bardziej kosztowne, szczególnie że jęczmień jest zazwyczaj niski i lubi się położyć. Na ŚOR jest zaznaczone w jakiej fazie należy wykonać oprysk, nie każdy robi tym samym, trzeba czytać etykiety i obserwować rośliny

Opublikowano

witam. zasiałem w tym roku ok 25 ha jęczmienia eunova z czego na ok 14 ha stanowiskiem była łąka. zaorane na jesień i nie pryskane na chwasty :/// dzisiaj skończyłem siać i zauwżyłem że miejscami zaczyna wychodzic trawa i inne chwasty... moje pytanie w związku z tym czy chwastox turbo i puma wystarcza aby "jakoś" to wyglądało? perzu raczej nie ma, tylko w kilku miejscach

Opublikowano

http://www.zch.sarzyna.pl/sor/herbicydy/Chwastox_Turbo_340_SL.html

zależy jakie masz chwasty. Tam jest jakie są wrażliwe i w jakiej fazie się pryska. Należy zwracać uwagę na wielkość rośliny uprawnej ale też na wielkość chwastów. Chwastoksy to herbicydy na dwuliścienne, nie ruszą jednoliściennych

Saletrę możesz siać nawet tuż przed opryskiem byle rośliny były suche, jak ziarenko przyczepi się do wilgotnego liścia to rozpuści się i wypali

filantrop może lepiej daj chwastoks trio, zawsze to jeszcze jedna substancja aktywna, nie wiem jak puma radzi sobie z trawą ale możliwa będzie konieczność desykacji przed zbiorem tak więc raczej bez glifosatu nie obędzie się

Opublikowano

dobra opryski to sobie doczytam jakos

ale tak praktycznie, chce dac dawke saletry poglownie jak zboze troche wzejdzie

to na co musze zwrocic uwage? czy byl deszcz, czy bedzie? co jest korzystne a co niekorzystne?

Opublikowano (edytowane)

witam. zasiałem w tym roku ok 25 ha jęczmienia eunova z czego na ok 14 ha stanowiskiem była łąka. zaorane na jesień i nie pryskane na chwasty :/// dzisiaj skończyłem siać i zauwżyłem że miejscami zaczyna wychodzic trawa i inne chwasty... moje pytanie w związku z tym czy chwastox turbo i puma wystarcza aby "jakoś" to wyglądało? perzu raczej nie ma, tylko w kilku miejscach

Ja kolego też bedę najprawdopodobniej pryskał pumą i chwastoksem a zasiałem podobnie jak Ty tylko że mniejszy areał i myślę że te opryski w zupełności wystarczą aby było czysto.Pozdrawiam

Edytowane przez sybiuszek24
Opublikowano

witam .mam pytanie jeczmien juz umnie powschodzil jednak dzisiaj zobaczylem ze koncowki sa jakies białe , ogladajac dalej zobaczylem ze na kazdym sa jakies malutkie czarne robaczki , waskie dlugie na 2-3 mm . moze wiecie co to jest , czy pryskac to i czym

Opublikowano

U mnie jęczmień też powschodził ale na razie czysto natomiast na śąsiednim polu gdzie jest żyto i pszenżyto mam sporo skrzypionki jutro jak będe dawał fungicyd dodam coś na te robale.

Opublikowano

sam się zdziwiłem narazie są dorosłe osobniki ale jest ich sporo i większość się ujeżdża więdz pewnie zaraz będą jaja a mam pryskać fungicydem wiedz za jednym zamachem chce załatwić wszystko

Opublikowano

Panowie stosował ktoś preparat z grupy ccc na skracanie źdźbła w jęczmieniu ozimym i czy w ogóle można stosować??? bo na etykiecie nic nie znalazłem żeby można było takimi preparatami skracać jęczmień ozimy

Opublikowano

nie ma z czego się cieszyć bo zboża jare powinny być już posiane a tu jeszcze w bruzdach woda stoi jedyne pocieszenie to trawy ładnie rosną, a jęczmień czeka w workach, jeśli było by można oddał bym Ci trochę tego deszczu B)

Opublikowano

To są larwy czy postacie dorosłe skrzypionki? Jest takie nasilenie że trzeba zwalczać?

Nie narzekam na pogodę, jęczmień rośnie jak trzeba. Zaczynało robić się sucho ale spadł deszcz w sobotę w nocy, a ostatniej nocy była burza. Wszystko zrobione w terminie tylko siew trochę opóźniony ale jak będzie pogoda sprzyjać to nadrobi. Teraz czekam żeby zaczął się krzewić to dam mikro i siarczanem Mg a później herbicydy.