Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, mimi007 napisał:

witam, mam trochę samosiewów żyta w jęczmieniu, teraz już z tym chyba nic nie zrobię ale po jęczmieniu chce siać łubin na przyoranie pod pszenicę i nwm co zrobić żeby mi znowu w pszenicy nie wyskoczyło, chyba że w drugim roku już powinno być ok.. co myślicie albo jakas doglebowka na jednoliścienne po gruberze

Posiać łubin i jak samosiewy będą na wierzchu opryskać labradorem

Opublikowano

Czy można jeszcze zastosować ekolist na jęczmień jary. Dodam, że widać już końcówki ości kłosów z liścia. Jest dość sucho, więc siarczan magnezu raczej odpada.

Opublikowano

Mi nawet nadziei nie dawali na deszcz 

Wczoraj resztę ozimego poszło w pasze, średnia z ubiegłego roku wyższa o 510kg niz w 21'

W tym jak będzie połowa z tego to trzeba będzie się cieszyć 

Opublikowano

Jęczmień ozimy późne teraz T2/3 sam tebukonazol ma sens?  Jęczmień na mocnej glebie, potencjał na b.wysoki plon na liściach od jakiś 2tyg pojawiały się plamki. 

• Root Admin
Opublikowano
mat22889 napisał:

Jęczmień ozimy późne teraz T2/3 sam tebukonazol ma sens?  Jęczmień na mocnej glebie, potencjał na b.wysoki plon na liściach od jakiś 2tyg pojawiały się plamki. 

ja już o t3 zapomniałem, T2 to było w okolicy majówki

Opublikowano

U mnie Sandra na mocnej 3a I na razie niby jeszcze coś wilgoci jest, ale schnie od dołu w zastraszającym tempie. Sam nie wiem czy już odbiera składniki z liści czy coś nie tak. Widać już jakby przełamanie koloru z zielonego na lekko słoneczny, więc chyba dojrzewa.

Myszy zdziesiątkowały mi pole. Nie chciało się wiosną rzucić parę kg trutki i mam za swoje. Niestety I w pszenżycie podobnie.

Na piachach w okolicy jęczmień już biały po górkach.

Chyba żniwa w czerwcu się zapowiadają.

20230606_150405.jpg

Opublikowano
Dnia 7.06.2023 o 10:43, misio3p napisał:

Do połowy maja 20l, od tego czasu bez opadów, w prognozach też nic nie widać. Na przepałach już w niedzielę wyglądał tak:

85ff6ef5c8cdd.jpg

Szybkie żniwa będą chyba😥 obg nam się koszty upraw wróciły Panowie.

Opublikowano

No u nas deszczykow końcem maja nie było. Jarych nie ma wcale. Ozime powypalane płacowo. Tragedia.  Jęczmień taki kilka dni temu. Teraz lepiej tam nie zaglądać już. A z wiosny było tak ładnie z opadami. 

IMG_20230605_113114.jpg

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

aż tak źle u was? u mnie szału nie ma, ale jakiś plon myślę że będzie, te deszczyki końcem maja go trochę podciągnęły

Jeszcze tragedi nie ma ale ziemia klasy  gorsze od 4 już siadły nawet w oziminach, teraz zboża nalewają ziarno to jak nie popada to nędza, w czerwcu ostatnio najczęściej plon pogoda zabierała. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

łe kurde u mnie tak nie, uwrocie ma taki kolor lekko złoty, ale reszta pola zielona w opór,glina akurat ratuje, na piasku pewne byłoby tak samo jak na zdjęciach wyżej

Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Jeszcze tragedi nie ma ale głosy gorsze od 4 już siadły nawet w oziminach, teraz zboża nalewają ziarno to jak nie popada to nędza, w czerwcu ostatnio najczęściej plon pogoda zabierała. 

zgadzam się, zapowiadają jakieś deszcze u was? u mnie coś na sobotę i wtorek-środa, ale też śladowe ilości

Opublikowano

Ozimy to jeszcze jest na lepszych ziemiach to on coś da póki co górki zrobily papa. Pszenica na 3 klasie też już schnie nawet nie naleje ziarka. A jare to już kaplica. No łubin taki.  Żyta były ładne wysokie zielone równe zrobily się żółte w tydzień.

IMG_20230608_130106.jpg

• Sad 2