Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pewno stanowisko wybitnie nie pod jęczmień.

Jakie pH i magnez?

Glena to lotny piasek? Nie utopione ziarno?

Herbicyd zalega?

Opublikowano

Wyników z prób nie mam, od kąd pamiętam rosło tam żyto po życie. Na kukurydze poszło chyba adengo. Gleba zła nie jest, na końcu jest podłoże gliniaste. Kukurydza jako tako sypała ale ten jęczmień się nie zapowiada 

20230427_093644.jpg

Opublikowano

Znaczy to że pole wapna ani zrównoważonego nawożenia nie widziało i bez sensu był siew jęczmienia

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Skoro ktoś siał żyto po życie to coś musi znaczyć. Wg mnie z tego nic nie będzie, lepiej przesiać kukurydzą 

hm, a co Ci da przesanie takiego czegos kukurydza? w koszty sie wjebiesz i malo co odzyszkasz

Ja bym to zostawil, jedynie chwasta przypilnowac. Po zniwach odczyn poprawic +npk+mg i dopiero wtedy cos probowac

Opublikowano
2 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Znaczy tylko to, że to byli starsi ludzie i nic więcej im nie było potrzeba. Teraz pytanie, kukurydza odzyska coś z tego mocznika? NPK będę dawał w podsiewacz więc może wysiać tam trochę wapna?

Przesiej najtańszą qq dorzuć resztę nawozu, mocznik został tam nic nie zużyło tego mocznika bo nic nie ma. Wapno daj po zbiorze bo nie powinno się łączyć wapna z azotem , a tym bardziej fosforem ... 

• Like 1
Opublikowano

jaki to jest obszar? jak niewielki ja bym zostawił, po żniwach regulacja ph i wyniki gleby, kukurydza nie potrzebuję szałowych warunków więc nic dziwnego że coś sypnęła, być może zasobność gleby bardzo mała, to musisz sam się dowiedzieć, co do likwidacji to tak jak mówię zależy od obszaru

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Badanie ziemi to podstawa ale widać że  masz czas szukać plam po gnoju zamiast robić co trzeba. 

po co zaraz tak ofensywnie? myślę że nie znając sytuacji nie warto oceniać, zasiał teraz próbuję zaradzić jakoś na problem, badania zrobi po żniwach to będzie wiedział/

Opublikowano

Tu się nic nie zaradzi, chyba że 500-800kg z ha kogoś zadowala.

Ratowanie tego to pogłębianie straty

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Tu się nic nie zaradzi, chyba że 500-800kg z ha kogoś zadowala.

Ratowanie tego to pogłębianie straty

zależy jaki areał, nie mówię żeby zostawiać, tylk teraz jednostka kukurydzy swoje kosztuje, w podsiewacz też by musiał chociaż śladowe ilości dać, skoro jęczmień tak wygląda

Opublikowano

Praktycznie cała działka 1.3ha tak wygląda z małymi wyjątkami, raczej to zlikwiduje, raz miałem taką sytuację z pszenżytem, robak zjadł i były podobne place, coś tam uleciało ale nic specjalnego, tutaj pewnie będzie podobnie. Takie życie na dzierżawach, jest nauczka na przyszłość, żeby wziąść się porządnie za badania gleby. Mam płyn Helliga ale raczej nie ma co sprawdzać bo pewnie pokaże słabe ph

Opublikowano
14 minut temu, Axd529 napisał:

Jęczmień w fazie 3 liści. Dawać już N czy czekać? Chcę dać 300 kg saletry. Pod korzeń nie dawałem azotu. Podzielić tą dawkę na 2 czy wszystko od razu?

On zapalcie za to?