Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, 19seba napisał:

Raczej chyba zniszczyłeś uprawkami samosiewy , albo nie zdążyły  jeszcze wyjść

Yhm. No to może bardziej uprawki. No, bo mówię w jednym miejscu tylko tak były w większej ilości. W pozostej części albo pojedyńcze, albo goła ziemia z łobodą wyrastającą. No zobaczymy. Okażę się potem. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.09.2022 o 23:33, 19seba napisał:

No zobacze co mi z tego wyjdzie , robiłem dwa razy podorywkowym i widze że wyłazi na nowo pszenica , teraz mi nic nie zostało tylko orka bo jak zrobie znowu agregatem to dalej nic mi to nie da , a kiedyś w koncu musze zasiać :D  w tym roku miałem na odwrót bo w pszenicy ozimej jęczmien jary mi wyszedł , samosiewy oczywiście ,wywiozlem obornik i miało być elegancko

Ja tam spryskalem resztkami Agila i wzięło wiadomo że to też nie pewne ale myślę pewniejsze niż parę razy gruberem jeździć 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, rolnik039 napisał:

Ja tam spryskalem resztkami Agila i wzięło wiadomo że to też nie pewne ale myślę pewniejsze niż parę razy gruberem jeździć 

Też dobry pomysł w sumie. Chociaż mi fusilade poszło na fasolę. Na perz to tam duża dawka jest.  1,7l chyba.  No,ale samosiewy  spokojnie już 1l pali.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano
3 godziny temu, bartekac7 napisał:

Też dobry pomysł w sumie. Chociaż mi fusilade poszło na fasolę. Na perz to tam duża dawka jest.  1,7l chyba.  No,ale samosiewy  spokojnie już 1l pali.

No i coś mi tam jeszcze fusilade z dyni zostało z 100ml też dolałem mam nadzieję że nie będzie pszenicy w jęczmieniu

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, 19seba napisał:

W przyszłym roku spróbuje i tak , w tym już zaorane :) 

Dam znać w lipcu czy warto było hehe czy nie będzie żadnej pszenicy 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano (edytowane)

A samosiewy pszenicy w jęczmieniu stanowią duży problem w uprawie a potem na skupie? 

Po talerzowce powschodzila jakaś część ale przez to ze było sucho nie zmieszało się dobrze i część kłosów (głównie połamanych przez zwierzynę) dalej leży na ziemi niepokiełkowana. 
Nie ma sensu tego pryskać glifo bo na ziarno i tak nie zadziała. 
Zacząłem orać ale raczej ciagle coś będzie wyłazić. 

Polnocny zachod kraju. Nie wiem kiedy ruszyć z siewem. 

Pomyslalem ze zaorze i poczekam z 5-7dni, akurat ma popadać, i wtedy co wyjdzie zniszczę broną i będę siać. Tylko może się zrobić 20-25 wrzesień.. 

Pierwszy raz sieje jęczmień ozimy. 

Edytowane przez tobago
  • Root Admin
Opublikowano

Na oko nie, ale raz mi się trafił upierdliwy człowiek na skupie i liczył, wyszło mu 20% pszenicy na pierwszej przyczepie, a na drugiej 28% :P
Chcąc robić taki płodozmian, musisz kilka razy mieszać ziemię, żeby dużo roślin wzeszło i od razu je skasować. czasem nawet 4-5x - zwykłe bronki wystarczą

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

będziemy siać w październiku jak tak dalej pójdzie

Jak? Mokro? 

Ja wlasnie orze i sucho jak diabli. Ostatnie dni spadło może 6mm ale wiatr i słońce zrobiły już z tej wilgoci wspomnienie. 

Teraz ma kilka dni przelotnie popadać to liczę ze samosiew ponownie wylezie i przed siewem zniszczę znowu broną. 

Na dziś jestem zły ze zdecydowałem się na ten jęczmień. Pierwotnie miała być pszenica po pszenicy. Tez z doopy płodozmian.. 

• Root Admin
Opublikowano

starczy 270

2 godziny temu, tobago napisał:

Jak? Mokro? 

Ja wlasnie orze i sucho jak diabli. Ostatnie dni spadło może 6mm ale wiatr i słońce zrobiły już z tej wilgoci wspomnienie. 

Teraz ma kilka dni przelotnie popadać to liczę ze samosiew ponownie wylezie i przed siewem zniszczę znowu broną. 

Na dziś jestem zły ze zdecydowałem się na ten jęczmień. Pierwotnie miała być pszenica po pszenicy. Tez z doopy płodozmian.. 

woda stoi w rzepakach, a tak wygląda pole po przejeździe 3 belkowcem, chwilami niezle kluski wyciągało

20220913_174438.jpg

Opublikowano

Dziś skończyłem siew jęczmienia. Wrzesień 18mm, dobrze że na wyorane to mniej się kurzyło

20220914_141723.jpg

• Root Admin
Opublikowano

w ostatnch 7 dniach 23mm, a druga połowa sierpnia 90mm, więc jest wilgotno, gdzie rzepak mocno doprawiony i jakiś dołek to woda stoi, kumpel rzepak rzepak pryska na dwa ciągniki (spięte liną) :(

Opublikowano

Nie mogę się doczekać odpowiedzi od przedstawiciela z kws, widzę że tu lepsi praktycy. Jaką obsadę zastosować tego jęczmienia browarnego z kws- ida, jeśli udałoby mi się posiac w tym tygodniu piątek/sobota, a w przyszłym wtorek/środa? Lokalizacja lubelskie, ltm. Będzie siane po rzepaku, właśnie doprawiam scierniskowcem, dane ze 140kg poli6, na części ze 4t wapna defekacyjnego, większość na 3klasie, jeden kawalek najlepszy jaki mam2klasa, inną normę zastosować?