Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
33 minuty temu, Papkin napisał:

W tym roku będę miał jęczmień pierwszy raz. Zastanawiam się co dać do expert meta żeby na wiosnę nie było poprawek.

Oczywiście pomijając dff

dff warto dac tylko nie jakieś końskie dawki

Opublikowano

Co do quelex to w wszystkie oziminy pryskalem tym środkiem, w ogóle pierwszy raz jesienne odchwaszczanie robiłem i jestem zadowolony bo miotły nigdzie nie było, no i ogólnie czysto do żniw. Pryskalem 2-3 liść, tylko jeden hektar nie dopilnowałem tzn jeszcze przy t2 nic nie zauważyłem, a w czerwcu komosa wyszła ponad łan i musiałem glifo użyć bo było jej od groma. Zastanawiam się czy w tym roku to samo czy nie spróbować bacary lub expert + legato tylko przy tych środkach tak jak tutaj pisaliście lepiej na szpilkę jechać.

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

z moich obserwacji wynika że 50g minimalnie tylko robi plamy. 50g czyli np 0.1l legato 500sc. w zeszłym roku stosowałem quelex compmex pack. tam jest tylko 50g i było spoko, chwasty w miarę ogarnięte bez wiosennej poprawki i jęczmień tylko minimalnie poplamiony. w tym roku idę w pontos z dff i trubenuronem bo jęczmień będzie na polu z dużą presją chabra

Możesz podac dawki poszczególnych składników, też będę miał jęczmień na polu na którym walczę z chabrem. 

Opublikowano
yacenty napisał:

z moich obserwacji wynika że 50g minimalnie tylko robi plamy. 50g czyli np 0.1l legato 500sc. w zeszłym roku stosowałem quelex compmex pack. tam jest tylko 50g i było spoko, chwasty w miarę ogarnięte bez wiosennej poprawki i jęczmień tylko minimalnie poplamiony. w tym roku idę w pontos z dff i trubenuronem bo jęczmień będzie na polu z dużą presją chabra

to z tribenuronem musisz opóźnić zabieg do wschodów chabra

Opublikowano

U mnie w okolicy kilka osób już w tygodniu zasiało jęczmień, a ja dopiero ruszam z orką. Ojciec mi tu gada, że jęczmień już powinien być wysiany ale to chyba już stereotyp starszych ludzi, rozumiem, jeśli hybryda żyta czy jęczmienia ale normalne odmiany to optymalny termin 15-30 Września, wiadomo zależy od regionu.

Opublikowano

Musisz zniszczyć uprawkami lub zabiegiem chemicznym samosiewy pszenicy, bo później będzie mieszanka w jęczmienniu. 

W poniedziałek/ wtorek sieję jeden kawałek jęczmienia po zaoranej łące by zdążył się dobrze rozkrzewić, resztę pól w okolicach 25.09

Sandra z własnej hodowli ma MTZ 56,4g, oj trzeba kilogramów naszykować😁

Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał:

Musisz zniszczyć uprawkami lub zabiegiem chemicznym samosiewy pszenicy, bo później będzie mieszanka w jęczmienniu. 

W poniedziałek/ wtorek sieję jeden kawałek jęczmienia po zaoranej łące by zdążył się dobrze rozkrzewić, resztę pól w okolicach 25.09

Sandra z własnej hodowli ma MTZ 56,4g, oj trzeba kilogramów naszykować😁

Miałem jechać bezorkowo ale właśnie te samosiewy mnie przekonały do pługa 😁

Opublikowano

Raczej tak , wrzuci wszystko głębiej , przynajmniej większość , agregatem zrobiłem dwa razy i dalej po jakimś czasie zaczyna rosnąć a chemicznie to już nic nie zrobię , trzeba było czekać po żniwach i glifosatem sprawę załatwić to prędzej by to coś dało 

Opublikowano

Ja rok temu po pszenżycie dawałem glifo. To z 30 % może miałem pszenżyta. W tym roku po pszenicy sieje to jak yacenty mówi chyba z 3 razy mieszałem no i chyba 2 dni temu orałem. Zobaczymy jak wyjedzie. 

Opublikowano
10 godzin temu, 19seba napisał:

Sieje ktoś jęczmień ozimy po pszenicy ozimej ? Sieje ozimy pierwszy raz i większość ma być po pszenicy 

Miałem w zeszłym sezonie i w tym też tak robię. Po pszenicy talerzówka jak się zrobi zielono to agregat podorywkowy następnie orka 2-3 tygodnie przed siewem. W tym roku nie miałem kłosów pszenicy w jęczmieniu. 

• Thanks 1
Opublikowano

No zobacze co mi z tego wyjdzie , robiłem dwa razy podorywkowym i widze że wyłazi na nowo pszenica , teraz mi nic nie zostało tylko orka bo jak zrobie znowu agregatem to dalej nic mi to nie da , a kiedyś w koncu musze zasiać :D  w tym roku miałem na odwrót bo w pszenicy ozimej jęczmien jary mi wyszedł , samosiewy oczywiście ,wywiozlem obornik i miało być elegancko

Opublikowano
12 godzin temu, 19seba napisał:

No zobacze co mi z tego wyjdzie , robiłem dwa razy podorywkowym i widze że wyłazi na nowo pszenica , teraz mi nic nie zostało tylko orka bo jak zrobie znowu agregatem to dalej nic mi to nie da , a kiedyś w koncu musze zasiać :D  w tym roku miałem na odwrót bo w pszenicy ozimej jęczmien jary mi wyszedł , samosiewy oczywiście ,wywiozlem obornik i miało być elegancko

Ja jeszcze po  wierzchu dałem wapno węglanowe sypkie. Akurat takie miałem dostępne. Znowu mieszałem ziemie i jak ostatnio byłem orać to jakoś mało samosiewów było. Głównie w jednym miejscu pod drzewami. Nie wiem. Wapno pali samosiewy czy co?  Czy pszenżyto łatwiej wytępić niż pszenżyto czy to raczej jeden grzyb?