Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

moja prywatna stacja meteo i odpowiednie skrypty do jej obsługi.
możesz pooglądać tutaj. dane są od 2015 roku - wtedy uruchomiłem pierwszą stację meteo na gospodarstwie.

https://boleslawice.info/pogoda/

To twoja wieś?Masz blisko do stadniny koni moich kuzynów Mazurków.

(Powinno być w temacie owsa :))

Kupiłem do świń jęczmień jary na pniu,ale właściciel na więcej,jak 2,5t/ha nie liczy.Siał na św.Józefa...

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

mój rekordowy owies , plon około 7 ton i 7 belek słomy  z prasy sipma , 

Kiedyś z nawet ładnego jęczmienia wychodziło mi po 5 kulek z hektara,powód? Wykruszała się z komory

Opublikowano

Piszcie po 15

Skupujący biny podokupowuja by pomieścić tani w źniwa , a potem zeby je zapełnić znowy dadzą dobrą cenę bo połowa pusta😁😁😁

Może to dobry sposób nachwalić plonami

Skupniki pokontraktuja a potem 30% zboza i cena jeden przed drugim by łapnąć co kto ma by kontrakt zrealizować

Opublikowano

Nie znacie się. Najlepszy jest somsiad. Przyczepa 6t. Słuchaj tu 8t z 1ha na tej przuczepie się mieści jęczmienia.

A z YouTube najbardziej drażni takie jeden. Co zawsze najsłabsza działka. Sam piach. No 8t z 1ha.... a dopiero co zaczyna kosić i już plon mówi czasami😀

• Like 2
Opublikowano

Dobrze że nie użytkują gruntów klasy 1 i 2 bo by kuźwa ze 20 ton z ha zbierali. 

Opublikowano
2 minuty temu, gustaww napisał:

Dobrze że nie użytkują gruntów klasy 1 i 2 bo by kuźwa ze 20 ton z ha zbierali. 

Jeden z Hrubieszowa użytkuje. Na af to też niektórzy mają problem. Sypie dobrze to- kłamie. Sypie 2t z ha narzekasz, że susza piachy itp- po co stałe narzekasz

Opublikowano

Nie wiem co oni widzą w tym przekłamywaniu samego siebie.

Opublikowano
11 minut temu, czesio200 napisał:

Jeden z Hrubieszowa użytkuje. Na af to też niektórzy mają problem. Sypie dobrze to- kłamie. Sypie 2t z ha narzekasz, że susza piachy itp- po co stałe narzekasz

Ja to tak średnio mam czas na oglądanie, ale coś mi się przypomina, że rzepak mu słabo sypnął No i potem w komentarzach gównoburza, że jak to możliwe. 

Oj, nie wiem. No ludzie mają fantazję. Trochę nie na temat, ale jakoś w tym roku mało miodu rzepakowego wziąłem i na rynku pytam takiego starego pszczelarza  co sprzedaję jak tam miód rzepakowy u Pana, a on no ja tak mam dużo miodu rzepakowego, że szok.  A pytam gdzie Pan ma te pszczoły. On opowida, że koło domu. A tam gdzie on mieszka to sam piach w promieniu paru km i żaden rzepak nie rośnie.....

Opublikowano
13 godzin temu, GABBER85 napisał:

siemano , bajki rano

chopy słabe z was gospodarze jak tu piszecie o 4t czy 7t , jak na jutubie jęczmion wali 6 ton z morgi czyli 12t/ha...

To u mnie by całkiem rekord wykręcili, bo na północy morga to 25 ar

• Haha 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Piszcie po 15

Skupujący biny podokupowuja by pomieścić tani w źniwa , a potem zeby je zapełnić znowy dadzą dobrą cenę bo połowa pusta😁😁😁

Może to dobry sposób nachwalić plonami

Skupniki pokontraktuja a potem 30% zboza i cena jeden przed drugim by łapnąć co kto ma by kontrakt zrealizować

15t z 3ha nawet nie nakosilem na najsłabsze działce,brak opadów w kwietniu i do połowy maja załatwił plon.

Opublikowano (edytowane)

gryka wysiana dawno już rośnie w jęczmieniu a ja nie mogę skosić pada codziennie haha chociaż jeszcze kłosy nie opadają 

przeszedł mały grad to miejscami leżą połówki kłosów sporadycznie 

20220709_184018.jpg

Edytowane przez suffeks