Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To raczej nie Concordia. To jest niska odmiana. W tym roku od miedzy wyoralem nasiona, bo sialem ją z 2 albo 3 lata temu na tym polu i jest zdecydowanie niższa od Quadriga. Pamiętam, że jakieś 120-140N ustała bez regulacji. 

Opublikowano
bartekac7 napisał:

Właśnie, ja mam sporo pszenżyta i też nie chcę stosować glifosatu ile dać saletry do opryskiwacza żeby przypalić? No i ile dni przed zbiorem z 2 tyg? 

Mam też ten sam problem, sandra przy tej pogodzie za 2tyg do koszenia

Opublikowano
3 godziny temu, sadownik12 napisał:

To raczej nie Concordia. To jest niska odmiana. W tym roku od miedzy wyoralem nasiona, bo sialem ją z 2 albo 3 lata temu na tym polu i jest zdecydowanie niższa od Quadriga. Pamiętam, że jakieś 120-140N ustała bez regulacji. 

To pewnie jakaś inna odmiana z Danko

Opublikowano

Panowie,  Grzywacze w natarciu. Ależ zaczynają żniwa. Puste kłosy zostawiają. 

Na razie około 10sztuk nalatuje. Jak uzbiera się ubiegłoroczne pożniwne stado to hektar nie mój.

20220618_071551.jpg

Opublikowano
bartekac7 napisał:

Właśnie, ja mam sporo pszenżyta i też nie chcę stosować glifosatu ile dać saletry do opryskiwacza żeby przypalić? No i ile dni przed zbiorem z 2 tyg? 

W. Tym wątku chyba się nie dowiemy

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ovi napisał:

Mam też ten sam problem, sandra przy tej pogodzie za 2tyg do koszenia

1 godzinę temu, gomez181 napisał:

W. Tym wątku chyba się nie dowiemy

No coś nikt nie chce podpowiedzieć.😐Jeden gospodarz mówił, że siarczan amonu, ale nie wie jaka dawkę.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

Dwa lata temu pryskałem jęczmień ozimy glifosatem bo trafiało się pszenżyto,to Wam powiem to nic nie daje. Gdzie brakło oprysku, ziarno było tak samo miękkie jak i to pryskane. Przytrzymałem dwa dni na przyczepach i poszło do bina.

Opublikowano

Bo glifosat potrzebuje minimum 2tyg by roślina zaczęła usychać, a ziarno jak nalene to pewnie jeszcze dłużej.

U mnie było mało pszenżyta, ale ścieżki były lekko zielone. Omłócone, wymieszane, na drugi dzień to zielone ziarno "przepaliło" się i oddało wilgoć.

Ja bym nic nie kombinował. Zabieg kosztuje i niepewny, koła wymłócą podczas zabiegu. 

Przecież nie macie tego 20 czy 30%. A jeśli to jest to na tyle dużo że chyba lepiej czekać ze zbiorem

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

Panowie,  Grzywacze w natarciu. Ależ zaczynają żniwa. Puste kłosy zostawiają. 

Na razie około 10sztuk nalatuje. Jak uzbiera się ubiegłoroczne pożniwne stado to hektar nie mój.

20220618_071551.jpg

A co to takiego te grzywacze?

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Bo glifosat potrzebuje minimum 2tyg by roślina zaczęła usychać, a ziarno jak nalene to pewnie jeszcze dłużej.

U mnie było mało pszenżyta, ale ścieżki były lekko zielone. Omłócone, wymieszane, na drugi dzień to zielone ziarno "przepaliło" się i oddało wilgoć.

Ja bym nic nie kombinował. Zabieg kosztuje i niepewny, koła wymłócą podczas zabiegu. 

Przecież nie macie tego 20 czy 30%. A jeśli to jest to na tyle dużo że chyba lepiej czekać ze zbiorem

A nieprawda. Po 7 dniach ujrzałem już upalony ugór 😁. Także panowie, z 6 litrów glifo w formulacji 360, do tego ocet i ogień w upalny dzień 😂, Bo wam troszkę psiegożyta obcego przeszkadza w zbiorze jęczmienia. Od siebie dodam, że wyżej panowie mają rację. Jedna działka zawsze tak z 10% całości od drzew jest młócona w pół zielona i zawsze na przyczepie odda wilgoć już nazajutrz, kwestia zbioru jęczmienia w jakiś cieplejszy dzień.

Opublikowano

I słusznie czyni.

Groch jak się pojawi w okolicy to wymłócą przed gospodarzem.

Opublikowano
Dnia 17.06.2022 o 18:52, Agrest napisał:

Znacie odmianę dwurzędową o takich kłosach?

Trafiają się w Sandrze. Wydaje się ciekawa odmiana

Ma wyraźne antocyjanowe przebarwienia i dwa rzędy plewek przy ziarniakach

20220617_180018.jpg

20220617_180050.jpg

U mnie Sandra siana z kwalifikatu też ma trochę takich kłosów, w zeszłym roku na polach sąsiadów też to obserwowałem. 

Opublikowano

Ciekawie te plewki wyglądają.

Sandra na 6 klasie już upalona i jakby kto żywić nie miał czym to w połowie tygodnia można młócić.

Na 3 to 3tyg chyba jak nic.

W tym roku akurat 85% na 3 i 4 klasie

Opublikowano
19 minut temu, czesio200 napisał:

Ja mam return to wysoki jest choć miał być niską odmianą. Co prawda stanowisko fest i trochę za gęsty. Górki poprzeoapane dołki burza potargala.

IMG_20220615_190337.jpg

Jak u ciebie Gloria bo chyba też masz? U mnie słoma jak by sucha ale ziarnko nie chce twardnieć. Może to i lepiej niż by miało w ciągu kilku dni usmażyć 

Opublikowano
Dnia 18.06.2022 o 11:24, bartekac7 napisał:

Saletrą nic nie zrobisz, tylko kasa w błoto. Trzeba trochę opóźnić żniwa i jeżeli pszenżyta nie będzie więcej niż 10-15% to się przegryzie na przyczepie z tydzień i można zrzucać do silosa. Jak by było pół na pół to trzeba czekać aż pszenżyto dojżeje, albo może dosuszać w suszarni, nie wiem.

Opublikowano

U mnie na większości taki jak na dole zdjęcia tyle ze trafiają się jeszcze pojedyncze zielone kłosy. Jak pogody się sprawdza i najbliższe dni będą z temperaturą ok 27 stopni w cieniu to myślę że w pierwszym tygodniu lipca będzie można coś myśleć 

Opublikowano

No co wam powiem, to wam powiem ale od wczoraj konkretnie jęczmień ozimy upalilo. Już ładnie wąsy szeleszczą na wietrze. Kombajn na 9-10 lipca umówiony. O ile nie przyjdzie jakiś kataklizm, odpukać w niemalowane.