Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam jeszcze raz,

mam jęczmień jary w fazie bbch 22, i chcę prysnąć go :

mocznik-25kg

siarczan siedmio...- 5kg

Czy do tego oprysku potrzebny będzie mi preparat z mikro lub makro elementami?

jeśli tak to jaki kupić, lub jeśli sam miałbym mieszać to co kupić??

Proszę o odpowiedz, Pilne

Zapomniałem dodać że dziś pryskałem jęczmień na chwasty

Edytowane przez celtis
Opublikowano

Witam koledzy. Mam pewien problem zostało mi ok 20 ha wolnego, czystego pola. Myslałem posiać tam jeszcze jęczmień jary tylko nie wiem czy coś z tego będzie i do kiedy właściwie można siać jęczmień jary a dokładnie browarny bo akurat takie mam nasiona. Odmiany to malz i xanadu.

Czy ma to jakiś sens i czy da jakiś plon. Proszę o szybkie odpowiedzi bo czs goni:)

Pozdrawiam

Jęczmień jary z reguły można siać późno, poza jęczmieniem browarnym, ciężko będzie Ci utrzymać wymogi. Chyba ze posiejesz go jako pastewny.

Opublikowano (edytowane)

celtis możesz prysnąć samym mocznikiem i siarczanem. Jeśli chcesz możesz śmiało do tego dodać jakieś mikro lub makro elementy np insol, plonvit lub lepsze: maximus, yara. Tylko uważaj żeby nie przedawkować N bo niektóre odżywki też go zawierają.

Edytowane przez milanreal1
pogrubienie tekstu
Opublikowano

stosował ktoś w jęczmieniu jarym Cerone 480 SL, jakie były efekty ? W zeszłym roku gdy wiosna była sucha to jęczmień miał ok 40-50 cm a w tym roku boje się,że mi się położy, jeszcze nigdy nie stosowałem antywylegacz i nie wiem czy zastosować, a bardzo skróci wysokość roślin ?

Opublikowano

ja w tamtym roku pryskałem ok 70a bodajże cerone +ccc lub modusem + ccc nie pamiętam za dobrze, jęczmień nie leżał tylko gdzie niegdzie był przeczesany.

w tym roku sam się zastanawiam czym pryskać jęczmień bo co roku połowa leży :( ale chyba prysne cerone razem z fungicydem odżywką i mocznikiem co wy na to? jakieś wasze doświadczenia i opinnie?

Opublikowano

Czy oprysk fungicydem po przekwitnieniu jęczmienia jest możliwy? Dlaczego środki nie są rejestrowane na tak późna fazę? Jęczmień nam uciekł a nie wiem czy jeden oprysk wystarczy.

Opublikowano

mozna jeczmień jary skracac ccc czy też stabilanem od fazy 31do 34. z dodatkiem modusa.mozna także dokrzewić jeśli jest taka potrzeba 05 stabilanu w fazie krzewienia,jednak efekty słabsze niz w innych zbozach.Etafonem do fazy pierwszych ości.

Opublikowano

czesc mam do was pytanie w jakiej kolejnosci zastosowac oprysk i w jakich fazach na jeczmien jary srodki ktore posiadam puma, mustang forte i dolistne Plonvit Z + siarczan magnezu siedmiowodny + mocznik

Opublikowano

pryskałem rzepak pyrinexem potem nie umyłem opryskiwacza i pojechałem jęczmień chwastox turbo plus fantom i na jęczmieniu takie jasne przebarwienia :(

Opublikowano

planuje prysnąć jęczmień modusem 0,2 l+ antywylegacz płynny 0,3l na ha wcześniej pryskałem tylko modusem w dawce 0,4l zastanawiam się czy te połączenie z antywylegaczem będzie lepsze czy ten antywylegacz nie zaszkodzi? ma ktoś doświadczenia w tym temacie do oprysku dodam jeszcze falcona i nawozy

Opublikowano

hej kolego a jakie proporcje modussa plus chlorek (ccc) ty stosujesz w jęczmieniu faza strzelania ?

To zalezy czy stosuje dawkę na dokrzewienie.jezeli tak to zjeżdzam z chlorkiem do 0,8+03 modusa jeżeli temperatura podczas zabiegu poniżej15stopni,jeżeli powyżej to 02modusa,a nawet jak powyżej 20 stopni 0,15.Jeżeli nie dokrzewiam to standart1l/ha chlorku.Można robili doświadczenia na poletkachBASF,tylko z madexem 06l/ha można w fazie od 31 do nawet 38,asekuracyjnie 34.Warunek pola równiutkie klos nad ziemią 10-15 cm.przy zbiorze.

Opublikowano

Czy ktoś sosował w jeczmieniu jarym fungicyd w fazie BBCH 23-24??? Jak wpłyneło to na jeczmien bo wszystkie srodki można stosować od BBCH 31 bo u mnie grzybek juz sie pojawia i niewiem co z tym fantem zrobic czekac czy teraz leciec

Opublikowano

wiesz możesz polecieć teraz bumper 250ec w dawce 0,5 litra/ha

nie możma dodawać tej grupy środków do herbicydów geeralnie nic sie ie dodaje za wyjątkiem atributów i olejanów

post pod postem

Opublikowano

a co to są atributy ?

jesłi mogę coś podpowiedzieć ja teraz też będę pryskał jeczmień fungicydami sam bumper to słabizna ja daje bumper + atack+instinct (0.5l+0.5l+0.3l)i mamy propikonazol prochloraz i fenpropidyna tanio i skutecznie i na koniec nie mieszaj fungi z herbicydami

Opublikowano

zapewne tak ale powinno być atribut no nieważne tylko po co co dodawać takie środki w opryskach na jęczmień ? wystarczy dobry herbicyd typu mustang forte czy lintur a miotły raczej w jeczmieniu nie ma