Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, czesio200 napisał:

dawałem pakiet 2hektarowy  na 2ha.

temp była między 15-18 stopni w dzień w nocy na + nie pamiętam z 5 stopni.

W tamtym roku tez był zimny kwiecień i po axialu czysto było.

to akurat uprawy siane po kuku resztę ozimin odchwaściłem jesienią.

Czym na jesien odchwaszczasz? I jak cenowo wychodzi? 

Chyba tez jutro oryskam axialem pak 

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Chce jutro opryskać jeszcze 2ha jęczmienia ozimego bo od wtorku zmiana pogody.Srodek to Tolurex 700sc nie mogę znaleźć ile się wchłania.Czy się wstrzymać ale pogoda ma być okropna czy ryzykować.?

Opublikowano

Mam pytanie o nawożenie. W pierwszej dawce poczatek marca na Sandre i Rotondao poszło po 250 kg yara bela extran 33,5 co daje jakies 85 kg czystego azotu. Dawka wysoka, aby trochę dokrzewic po zimie. W sobotę siałem saletrę amonową i wyszło mi w okolicach 150kg co daje ok 50 kg N. Celowalem w 200, ale jechalem innym ciągnikiem i wyszlo jak wyszło.  Razem z nawozow wiosennych wychodzi ok 135kg.Czy to wystarczy waszym zdaniem? Jeczmien po pszenicy, po której sloma, wczesniej potraktowana mocznikiem została na polu. Ile z tego extranu z poczatku marca zostalo do dyspozycji? 

Opublikowano

To też może być przyczyną ja kupuję na jesień saletrę to też jest czasami zbrylona i też ten pył się pojawia może jakaś nie szczelności jest w worku i jakaś reakcja powstaje .

Opublikowano
3 godziny temu, marcin80wlkp napisał:

Mam pytanie o nawożenie. W pierwszej dawce poczatek marca na Sandre i Rotondao poszło po 250 kg yara bela extran 33,5 co daje jakies 85 kg czystego azotu. Dawka wysoka, aby trochę dokrzewic po zimie. W sobotę siałem saletrę amonową i wyszło mi w okolicach 150kg co daje ok 50 kg N. Celowalem w 200, ale jechalem innym ciągnikiem i wyszlo jak wyszło.  Razem z nawozow wiosennych wychodzi ok 135kg.Czy to wystarczy waszym zdaniem? Jeczmien po pszenicy, po której sloma, wczesniej potraktowana mocznikiem została na polu. Ile z tego extranu z poczatku marca zostalo do dyspozycji? 

U mnie w zeszłym roku pod jęczmień przed siewem szedł obornik i 200kg npk, na wiosnę 90kg kizerytu, 140kg saletrosanu 26 i 150kg saletry plus coś tam dolistnie i mocznik z t1 i t2. W teorii przy takim nawożeniu azotowym plon nie powinien przekroczyć 8t/ha ale jednak przekroczył i to zasługa w dużej mierze opadów  

Opublikowano

Muszę likwidować żyto bo wygoniło , ale było traktowane na jesieni bizonem , chcę bez orki tylko agregatem przejechać i siać jęczmień , jak myślicie będzie tak ok ? Czy musowo orać ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Muszę likwidować żyto bo wygoniło , ale było traktowane na jesieni bizonem , chcę bez orki tylko agregatem przejechać i siać jęczmień , jak myślicie będzie tak ok ? Czy musowo orać ?

Niestety musisz orac przerabialem to i to dosc gleboko tam gdzie plycej najomy pooral 2 lata temu byly cale paski zolte zboze ginelo a nigdy wczesniej i za rok takie pasy sie nie pojawialy niestety taka wada odchwaszczania jesienia 

A tak apropo odchwasciles te pszenzyta czy nie ? I gdzie kupujesz odzywki na zboza ?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, krilan06 napisał:

No w etykiecie jest że trzeba wykonać orkę i można wtedy siać pszenicę jarą lub kukurydzę a Ty nie chcesz orać i w dodatku siać jęczmień jary także wg mnie trochę ryzykownie

Wiem co pisze ,i dlatego pytam może ktoś ma takie doświadczenie bez orki 😉

@damianos95 tak w sobotę do południa zrobiłem chwasty 

A odżywki różnie , przeważnie w okolicznych sklepach , maximusa ostatnie dwa lata była możliwość zamówić przez mleczarnie , to brałem 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

ja miałem kiedyś zboża powymarzane  a były pryskane maratonem,większość zaorałem ale jeden kawałek w środku zrobiłem głęboko agregatem,Wszedzie poszła mieszanka jara p-j-o, różnicy w wyglądzie i plonowaniu nie było.Ale może to też zależy od warunków od ilości wody zimą czy mocno środek wypłukała z wierzchu.Tak że robisz na swoją odpowiedzialność