Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Mi w zbiornik wchodzi ok 3 ton pszenicy to jęczmień liczę ok 2 tony, 20 litrów ważyło 11 kg, a 20 l pszenicy 15 kg. Kosmos z 1 ha oddał ok 7 ton. Został mi jeszcze jeden kawałek ale był jeszcze zielony a teraz pada.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano

Później mamy te magiczne rekordy na AF i Youtube 😎

43 minuty temu, Sean napisał:

7 ton jęczmienia,  jeszcze ozimego na 8-mio tonowej przyczepie, załóżmy nawet czyściutkiego, bo zazwyczaj kombajnu nawet nie umieją ustawić i pół na pół z ośćmi xD Rolnik to jednak ciemny u nas jeszcze, ale nadaje się na bajkopisarstwo.   :P

22 minuty temu, mysza103 napisał:

Na przyczepę 8 tonową to pszenicy wejdzie pod 9 ton . Ja na 6 jak jest pełna to pod 7 ton sypie . 

Ale co tu podjęcie ładowność przyczepy  , zabudowa się liczy m3, a są różne 

Opublikowano
17 minut temu, kopin napisał:

To chyba cepami u Ciebie jadą że masz tyle ości;-)

Nie trzeba cepami. W ubiegłym roku hybrydowy sypał same ości,na tych samych ustawieniach populacja czysta

Opublikowano
57 minut temu, Sean napisał:

7 ton jęczmienia,  jeszcze ozimego na 8-mio tonowej przyczepie, załóżmy nawet czyściutkiego, bo zazwyczaj kombajnu nawet nie umieją ustawić i pół na pół z ośćmi xD Rolnik to jednak ciemny u nas jeszcze, ale nadaje się na bajkopisarstwo.   :P

Jasny się znalazł,😂😉jakoś miałem czysty bez ości tymbardziej dwurzędowy, a co do pomiaru na przyczepy też tego nie lubię ale zazwyczaj wszystko ważę i tak było np miałem 2 szt d44na których zawsze jak byk wchodzi 3.200 do 3.500t pszenicę bo nimi wożę też czasem jak jest nadmiar zboża a jęczmienia miałem normalnie nasypane jako się zwie z czubkiem, więc kolejno na jednej było 2.880t a na drugiej 2.920, oczywiście bez nakładek. Pozdrówka 

IMG_20200706_194630.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Nie trzeba cepami. W ubiegłym roku hybrydowy sypał same ości,na tych samych ustawieniach populacja czysta

Nie będę się sprzeczał,u mnie koszony zawsze NH i nigdy ości nie było a co roku przeważnie inna odmiana

Opublikowano (edytowane)

3,5 tonowa przyczepa to to może jest, jakby miała oryginalne burty   :P  bez nakładek i w oryginale z daną ładownością przyczepy jaka by nie była załadować jej ładowność pszenicą graniczy z cudem, o jechaniu z suchym zbożem już nie wspomnę i niech nikt mi bzdur nie opowiada że

wchodzi tyle ile ma ładowności.   xD

Czy ja gdzieś napisałem że ja mam jakieś ości? może czasem jedynie w gaciach gdzieś się jeden zapląta   :P  ale widzę co ludzie młócą.

Cytat

Nie będę się sprzeczał,u mnie koszony zawsze NH i nigdy ości nie było a co roku przeważnie inna odmiana

To się nie sprzeczaj jak Ci Bizony nie kosiły.

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

Wa jego mać, raz łączy posty a raz nie. 

Edytowane przez Sean
Opublikowano
54 minuty temu, kopin napisał:

Nh mają ten  komfort że  dość  czysto młócą. Ale to zależy  też od roku, w 2018 sporo ości było w jarych u mnie bo zasuszyło zboże i słabo były wykształcone kłosy.

• Like 1
Opublikowano

Zgadza się, a ozimy jęczmień, zwłaszcza Bizon nie każdy obije dobrze.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Sean napisał:

Bajki piszesz. Sam nie umiesz ustawić. Ładnie się omłucil bez ości.  W worek lekko wchodzi 50 kg. Także pewnie masz u siebie same plewy skoro tak sądzisz że jest lekki 🙈 

Kombajn ustawiony dobrze, raz że czysty dwa że wskaźnik strat prawie się nie podnosił 😛

W tej 8-ce zmieszczę 9,3 pszenicy 🙄

Edytowane przez grzesiekrolnik
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Sean napisał:

3,5 tonowa przyczepa to to może jest, jakby miała oryginalne burty   :P  bez nakładek i w oryginale z daną ładownością przyczepy jaka by nie była załadować jej ładowność pszenicą graniczy z cudem, o jechaniu z suchym zbożem już nie wspomnę i niech nikt mi bzdur nie opowiada że

wchodzi tyle ile ma ładowności.   xD

Czy ja gdzieś napisałem że ja mam jakieś ości? może czasem jedynie w gaciach gdzieś się jeden zapląta   :P  ale widzę co ludzie młócą.

To się nie sprzeczaj jak Ci Bizony nie kosiły.

Wysokość burt taka sama jak w oryginale druga ma oryginalne, w tamtym roku bizonem koszone i uwierz jeszcze lepiej niż w tym fendtem. Nie wiem.ile pszenicę wchodzi na tą bo nie moja ale podobno 6.5 do 7 t a miałem na niej 5880t

IMG_20200706_181123.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, Ursus932 napisał:

Później mamy te magiczne rekordy na AF i Youtube 😎

Ale co tu podjęcie ładowność przyczepy  , zabudowa się liczy m3, a są różne 

Dokładnie kolega ma 6 HL ASYPIE 10 TON NA NIĄ

Opublikowano
29 minut temu, staszek131415 napisał:

A to wszystko wyjaśnia xD już wiem czemu ludzie sprzedają ci zboże po 500zł - nasypie 6 ton a tobie powie że jest 10 ....

Bizon też omłóci , trzeba tylko taką firankę opuścić 

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

To tak jak mój sąsiad na d55 sypie 9 z hakiem😉

Opublikowano

Jak już tak piszecie to na d55 z nadstawka 25cm 8.200 żyta mialem najwięcej, a ziemniaków 8900. 

Jaką odmiane polecacie na mozaike 4-6 klasa? Na dole glina a miejscami przetliska piachu. Nie oczekuje rrekordów, ale chce spróbować z jęczmieniem ozimym na nowo.

Opublikowano

Panowie bije się z myślą siewu jęczmienia ozimego hybrydowego (chyba że są odmiany ozimej o dosyć dużym potencjale nie hybrydowe). Uprawiam warzywa, pszenicę, fasolę, rzepak. Jeśli chodzi o agrotechnike to celuje raczej w uprawę intensywna, stąd też moje pytanie odnośnie plonowania. Ile jest w stanie dac jęczmień przy optymalnych warunkach pogodowych  ? 

Ile trzeba zakładać N na ha i jakie nawozenie przedsiewne PK na klasie ziemi 2 - 3 ? 

Jeśli macie jakieś fajne kompendium wiedzy to proszę o link, nie będę musiał zadawać denerwujacych pytań które dla was są banalne. 

Pszenice spokojnie udaje mi się wycisnąć na moich ziemiach 8-9 ton, czasami na lepszych stanowiskach potrafi wpaść 10. 

Jęczmień chciałbym spróbować bo utarla się opinia że ponosi się mniejsze koszta, ciekawe czy rowniez wtedy kiedy mierzymy w ponad przeciętne plony. 

Proszę o radę i wyrozumiałość. 

Opublikowano

skoszona sandra z 33 arów cala przyczepa z górką gdzie wchodzi 3.5 t pszenicy na plasko ja liczę tylko 2.5 t niech tam będzie to plon 7.5t rewelacja ojciec twierdzi ze 3 t jak byk tam jest wieczorem może pare wiader 10 l zważe i mniej wiecej rozstrzygnie spór z seniorem