Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli ości do połowy widać to jeszcze można ale daj 0.4 . ja jechałem na flagę miejscami ości coś było widać ale mało i dałem 0.5 .i różnica jest na kontroli ok. 10 cm

Opublikowano

Jak dla mnie za późno na jakiekolwiek skracanie. Ostatni moment to jak widać ości, a tu juz pół klosa na wierzchu, choc trochę nie wyraźne zdjęcie u mnie na telefonie jest

Opublikowano

No jak dla mnie w takiej fazie to już trochę za późno na regulację.

Dnia 11.06.2019 o 12:24, bartosz231082 napisał:

Da się to jeszcze wyleczyć? I jeżeli tak to czym. 

20190611_113529.jpg

Wyglada mi to na plamistość siatkową jęczmienia. trochę chyba przegapiles ochronę. CO wcześniej pryskaleś? Teraz możesz sprobować dać np. menara+tebukonazol.

Opublikowano
3 godziny temu, Robroy napisał:

Wyglada mi to na plamistość siatkową jęczmienia. trochę chyba przegapiles ochronę. CO wcześniej pryskaleś? Teraz możesz sprobować dać np. menara+tebukonazol.

Posiane zakazonym materiałem przerabialem ten temat fungicydy nic nie dadza. Podstawa siew zdrowym ziarnem i zaprawa systiva.

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 14.06.2019 o 11:11, shiftman napisał:

Siał ktoś albo ma posianego flavora? Jak wygląda z wyleganiem u tej odmiany i jak z plonem

Plon super zobaczymy jak w tym roku bedzie.

Przed chwilą, kiko80 napisał:

Plon super zobaczymy jak w tym roku bedzie.

Poległ ale i tak  sypał za***iscie.

Opublikowano

Witam Panowie czy w tej fazie rozwojowej jęczmienia (pełnia kłoszenia- kwitnienie) warto jeszcze stosować jakiś fungicyd,  koniec maja  był wykonany zabieg T1 a mam zakupiony Orius tylko nie wiem czy nie  za późno już na jego zastosowanie

Opublikowano
38 minut temu, darek8405 napisał:

Witam Panowie czy w tej fazie rozwojowej jęczmienia (pełnia kłoszenia- kwitnienie) warto jeszcze stosować jakiś fungicyd,  koniec maja  był wykonany zabieg T1 a mam zakupiony Orius tylko nie wiem czy nie  za późno już na jego zastosowanie

Jak nie ma dużej presji chorób to ja bym sobie odpuścił t2

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mam taki problem , ze jęczmień nie wyrzucił kłosa do konca , jest zamknięty do polowy a czasami nawet cały w lisciu, o co chodzi i czy spowoduje to znaczne obnizenie plonu ? 

Odmiana paustian , kwalifikat na oborniku. W czerwcu 12mm wody

20190624_083834.jpg

20190624_083805.jpg

20190624_083822.jpg

20190624_083746.jpg

20190624_082850.jpg Edytowane przez zdzichu124
Opublikowano
4 godziny temu, zdzichu124 napisał:

Dzięki troche mnie uspokoiles , faktycznie po mokrym maju sie wybujal mocno i poszło 0.4l moddusa a w czerwcu 12mm deszczu i do tego skrzypionka ostro szalała 

Słyszałem od jednego ziomka że cerone powoduje szybsze wykłoszenie. Ale to informacja zasłyszana i musiałbyś to sprawdzić 

Opublikowano
25 minut temu, krilan06 napisał:

Ja tam wolę populację, ale to moje zdanie. Te jęczmienie hybrydowe to trochę taki chwyt marketingowy

Daj więcej info bo chce posiac. hybryda cena jest wysoka i troche boje sie probowac na tak drogim materiale siewny.

Opublikowano

Ogólnie w przypadku żyta jest duża różnica na plus w hybrydzie, ale jest to zboże obcopylne, natomiast u zbóż samopylnych (jęczmień) naukowcy nie mogą jak do tej pory sprawić, że hybrydy będą znacząco lepiej plonowały od populacji. W niektórych doświadczeniach wręcz populacja lepiej plonuje. A jak wiadomo koszt zakupu nasion hybrydy jest znaczny. Poza tym miałem raz hybrydę i populację - hybryda była znacznie bardziej porażona żółtą karłowatością, innym razem u mnie populacja w miarę ok przezimowała, znajomego hybryda - wszystko do przesiania