Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robiłem poprawki w jęczmieniu ozimym na dwuliscienne linturem. Minęło 5 dni od zabiegu a chwasty nadal w dobrej kondycji i teraz nie wiem czy czekać jeszcze czy poprawiać jeszcze raz? Głównie występuje przytulia bodziszek i miotła ale tylko przy ścieżkach. Może ktoś doradzić jakiś środek lub mieszaninę !

Na skuteczne działanie lintura trzeba czekać 3 tyg. Ja pryskałem miesiąc temu to efekty widać.

Opublikowano

a jak planujecie z ochroną jęczmienia jarego czy jeden zabieg w fazie liścia flagowego czy dwa na pierwsze kolanko i flagówka? i jakie środki polecacie?

Opublikowano

Jaki srodek najlepiej zapobiegnie wyleganiu w jarym???

Na początku marca siany,  dostał pod korzen 200kg saletry na dzis jest gesty i  konczy się krzewic i  dałem mu 250kg saletry, zanim się zorientowałem ze za grubo leci 2ha obsiałem teraz jak go utrzymać w pionie? 

Opublikowano

a mnie zastanawia taka kwestia :  czy jesli ma się ubezpieczony jeczmien ozimy od negatywnych skutków przezimowania - a złapie go ta wirusowa żótta karłowatość  to czy ubezpieczyciel wypłaci kase ? składał już ktoś do nich papiery ??   ja niestety nie ubezpieczyłem w tym roku .. hehe co jest zabawne, bo akurat jak ubezpieczzalem ostatnie kilka lat to bylo ok .. a zę teraz nie mialem kasy, to wiadomo -prawo Murphie'go ;) ;) 

Opublikowano

Poznaniak kiedyś też tak miałem i gdy zaczeło strzelać w źdzbło pojechałem w pole to się załamalem wszystko leżało ,miałem zapinać pług i orać ale ojciec mnie odwiódł od tego i zostawiłem.Ale zaraz tego samego dnia dałem 0,4 moddusa na ha a za 10 dni 0,7 cerone na ha potem z 2 tyg. nie jeździłem oglądać tego jęczmienia bo nie chciałem się wku......ać. A gdy wreszcie pojechałem byłem w szoku -wszystko stało i sztywne było jak trzcina i plon był rewelka.

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję rady. Posiałem jęczmień jary w ilości 180 kg/ha. Przedsiewnie dostał tylko 100 kg salmagu i 200 kg polifoski. Teraz ma 3 liście. Jeśli bedę go pryskał cerone 0,75l/ha w fazie drugiego kolanka to ilę mogę mu dorzucić jeszcze azotu? A gdybym nie pryskał go regulatorem wzrostu to jaką dawkę azotu mi ustoii?

Opublikowano

Ja myślę stosować Medax Top w jęczmieniu jarym. Ale narazie jęczmień w fazie 1-2 liści, więc w pierwszej kolejności pójdzie herbicyd - Mustang Forte (po terminie), a w fazie 1 kolanka wspomniany regulator w dawce 0,6l na hektar. Wprawdzie nie ma on rejestracji w Polsce w uprawie tego zboża, ale na zachodzie Europy podobno ma - zgodnie z tym, co swego czasu mówiono podczas czatu z Expertem Firmy produkujacej ten pestycyd. Chciałbym jednak dowiedzieć się, czy Ktoś z Forumowiczów stosował w ubiegłych sezonach ten regulator w jęczmienu jarym?

Opublikowano (edytowane)

Poniżej zdjęcie mojego jęczmienia.

Zapadła decyzja o wyoraniu. Tylko co posiać czy na jęczmień jary nie jest jeszcze za późno?

post-131771-0-93882200-1430676087_thumb.jpg

Edytowane przez machtomi
Opublikowano

Poniżej zdjęcie mojego jęczmienia.

Zapadła decyzja o wyoraniu. Tylko co posiać czy na jęczmień jary nie jest jeszcze za późno?

W 2014 sąsiad zasiał jęczmień na początku maja i był bardzo ładny, plon również. 

Opublikowano

W 2014 sąsiad zasiał jęczmień na początku maja i był bardzo ładny, plon również. 

Tylko czy nie będzie taka sama sytuacja z jęczmieniem jarym?

Nie wiem dlaczego teraz tak wygląda.

Mam na tej samej działce dosiany tydzien poniej ale na nawiezionej ziemi tym samym nasieniem i tam jest ładny.

Opublikowano

Jaki fungi polecacie na jęczmień ozimy w fazie liścia flagowego tak żeby również kłos ochronić?

epoksykonazol + tebukonazol to dobre rozwiązanie chyba ze większy budżet to tebu zamienić na strobiluryne

Opublikowano

epoksykonazol + tebukonazol to dobre rozwiązanie chyba ze większy budżet to tebu zamienić na strobiluryne

napisz prosze nazwe srodkow i dawke , bo znalezienie tego zajmnie ni znowu tydzien

Opublikowano

ktoś poleci coś na przytulię w mieszance jęczmień+pszenica? chwastu jest bardzo dużo to i środek musi być bardzo dobry

Tak jak kolega napisał- fluroksypyr(Galaper) lub karfentrazon(Aurora) Plusem tego ostatniego jest efekt chwastobójczy w tym samym dniu-jeżeli trafisz na konkretne promieniowanie

• Like 1