Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Mam pytanko jak widzelibyście mieszaninę Menara z Cerone? czy wchodzi to wogóle w grę"

Opryskałem w czwartek i narazie nie widzę nic niepokojacego, sprzedawca pytał sie przedstawiciela producenta i ten potwierdził że mozna łączyć.

Opublikowano

Nie dałem nic na T1 na jęczmień jary, oraz nie zastosowałem Modusa, bo nie miałem takiej możliwości.Teraz, przez to, że zaraz pojawią się ości zrezygnowałem również z Cerone.Chciałbym jednak dać coś na T2 i jakiś insektycyd. Jaki fungicyd zastosować? Dać Tilt czy Soligor? I w jakim momencie? Poczekać, aż zaczną pojawiać się ości, czy pryskać już teraz?

daj soligor 0.8l i coś na robaka.Jesli nie robiłes wczesniej zabiegu fungicydowego to juz czas najwyższy na zabieg
Opublikowano

Nie dałem nic na T1 na jęczmień jary, oraz nie zastosowałem Modusa, bo nie miałem takiej możliwości.Teraz, przez to, że zaraz pojawią się ości zrezygnowałem również z Cerone.Chciałbym jednak dać coś na T2 i jakiś insektycyd. Jaki fungicyd zastosować? Dać Tilt czy Soligor? I w jakim momencie? Poczekać, aż zaczną pojawiać się ości, czy pryskać już teraz?

Tilt w jęczmieniu ma dość szeroką rejestrację bo chyba nawet na fuzariozę kłosów czyli na T3. Ale mimo to tilt najlepszy jest na T1, na T2 jeszcze całkiem niezły.

Opublikowano (edytowane)

Czy może wystąpić jakieś przypalenie w jęczmieniu po zastosowaniu siarczanu magnezu + mocznika + odżywki + Duett Ultra w dość dużym nasłonecznieniu ?

I drugie pytanie, po około 2 godz od zabiegu zaczęło mocno padać czy trzeba będzie powtórzyć ten zabieg czy raczej powinno zadziałać? Głownie chodzi mi o zastosowanie środka na grzyba.

Edytowane przez Renault85-15TX
Opublikowano

Panowie, jęczmień jary eunowa zaczyna się kłosić. Niektóre źdźbła widać ości , niektóre kłosy wychodzą. Czy mogę zastosować teraz Insol 3 1l/ha + 10kg siarczanu magnezu 7 wodnego oraz fastac 100EC bo pojawiła się skrzypionka? czy zaczekać jak się całkowicie wykłosi.

Opublikowano

Pewnie że możesz, 10kg siarczanu Mg tylko na jaką ilość wody? Nie przekraczaj 5%, możesz dać też ze 4% mocznika. Fastac "lubi" niższe temperatury i najlepiej działa jak jest nie więcej niż 15st

Opublikowano

Dziękuje, ilość wody 250l/ha więc wychodzi roztwór 4%. Mam jeszcze pytanie jak długo działa fastac czy jak teraz zastosuje, to będzie działał na mszyce jeśli się pojawią np. za tydzień?

Opublikowano (edytowane)

ile stosujecie tego fastaca na hektar?

i czy Osiris 1.50L i Corbel 750 0.5L będzie dobrym wyborem? chce zrobic tylko jeden zabieg fungicydowy na jęczmień jary dołorze do tego jakąś odzywke dolisną typu foliq i tego fastaca.

Edytowane przez Tomaszeek
Opublikowano

Panowie, a kiedy sialiście te jęczmienie, że już się Wam kłoszą? Ja mam jeszcze jedno pole jęczmienia jarego Basic opryskać Pumą, ale dopiero może jutro, albo w sobotę, gdyż dzisiaj znowu pada.

Opublikowano

Na etykiecie jest że fastac działa na roślinę powierzchniowo to na pewno będzie działał do pierwszego deszczu aż woda go zmyje.

Na pszenicę mam już kupiony BI 58 Nowy od skrzypionki i mszyc, jeszcze nie wiem co zastosuje w jęczmieniu bo teraz czekam na pogodę żeby prysnąć axialem a skrzypionki jeszcze nie widać.

Eunowa zasiana 11kwietnia i jeszcze się nie kłosi

Opublikowano

Eunova zasiana 13 marca i już 50 % kłosków jest już na wierzchu i zastanawiam się czy dać jeszcze azot, przedsiewnie dałem 1t kredy granulowanej, 250kg polifoski 6, i 170kg moczniku, w fazie strzelania źdźbła 90kg moczniku. Na T1 Duet Star 1l, odżywki 15kg moczniku, 15kg siarczan Mg, 1,8kg folicare 18-18-18, kolejny oprysk Cerone 0,75l i teraz planuję Soligor 0,8l jak tylko pogoda pozwoli. Doradźcie czy dawać jeszcze azot lub jakieś odżywki dolistne ?

Opublikowano

Panowie, a kiedy sialiście te jęczmienie, że już się Wam kłoszą? Ja mam jeszcze jedno pole jęczmienia jarego Basic opryskać Pumą, ale dopiero może jutro, albo w sobotę, gdyż dzisiaj znowu pada.

10 marca siany

Opublikowano

Koledzy a co dodać do Bolt XL i jakich dawkach bo tato takie coś kupił na jęczmień jary i samym to pewnie szkoda jechać;( i jęczmień pomału zaczyna się kłosić.

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę powiedzcie czy mogę w jednym zabiegu zastosować: 8% mocznik + 5% siarczan magnezu + 1l insol 3 + 0,6l amistar + 0,4 artea?

Co sądzicie o takiej mieszance?

Opublikowano

Witam co polecacie na zabieg T2/T3 w jęczmieniu Azit na T1 było skromnie Bumper 0,5l/ha. I jeszcze pytanie czy mogę przy tym ostatnim zabiegu dodać mocznik dolistnie gdzieś 7kg na ha bo wiadomo, że oprysk będzie wykonany gdy w 50% kłosy już będą na zewnątrz.