Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

Dzwonił za bacarą aby mi zostawił, powiedział że sprzedaż zakończyła sie 20września, ale bez kwita mogę mieć 😁

Dureń.

Sprzedaż do 24.09

Opublikowano

Można coś zastosować na mszyce zapobiegawczo czy obserwować? Kiedys miałem hybrydę i wlazła żółta karłowatość plon 1.5 tony, teraz sieje zwykły dwurzędowy i nie chce popełnić znowu tego błędu 

• Thanks 1
Opublikowano

Jak pogoda sprzyja to już na pierwszym liściu żyworódki spotkasz. Jeśli robisz zabieg herbicydowy na szpilkę czy 1 liść dodaj pyretroid, jak później daj coś z acetamiprydem

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Poznaniak napisał(a):

Ile roślin dwurzedowej Sandry siejecie? Wielkopolska kiedy siejecie?

300-320 sztuk. Po niedzieli mam plan zacząć siać.

Trzeba będzie po tatowemu siewnik ustawić 

att.O3_3uCGKfm7DYTY50zsrvvH8srIA0NA7yoBNZc_UL0Q.jpeg

Edytowane przez misio3p
Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Jak pogoda sprzyja to już na pierwszym liściu żyworódki spotkasz. Jeśli robisz zabieg herbicydowy na szpilkę czy 1 liść dodaj pyretroid, jak później daj coś z acetamiprydem

Jak pogoda sprzyja to mszyca na szpilce już siedzi , W tamtym roku,  co prawda na pszenicy wieczorem jeszcze pszenicy nie było widać na wierzchu a na drugi dzień się pszenica pojawiła i to razem z mszycą 

Opublikowano

Przecież mszycę widać gołym okiem.

Skrzydlata czarna uskrzydlona a wokół niej małe żerujące mszyce

Opublikowano
W dniu 23.09.2025 o 20:49, Tomek90 napisał(a):

Czym robicie zabieg jesienny fungicydowy? Pytanie do osób z wcześniejszych siewow, czy poprostu zaprawianie systiva i z głowy? 

0,3-0,4 fenpropidyny

Opublikowano
W dniu 23.09.2025 o 21:00, Tomek90 napisał(a):

Miedź z tego co czytałem to bardziej na wiosnę. 

@polskatk a ty co powiesz na temat fungicyd na jesień? 

Morfolina (np. 0,3 fenpropidyny) + triazol w standardowej dawce (np. 125 protio) + siarczan magnezu. I pamiętać o odpowiednich warunkach w czasie zabiegu. Do tego dobra zaprawa, przypilnować mszyc, uzupełnić mikro i można spać spokojnie. 

Choć trochę korci mnie żeby w tym roku w ramach testu na jakimś mniejszym kawałku spróbować zrobić zabieg miedzią systemiczna. 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, polskatk napisał(a):

Morfolina (np. 0,3 fenpropidyny) + triazol w standardowej dawce (np. 125 protio) + siarczan magnezu. I pamiętać o odpowiednich warunkach w czasie zabiegu. Do tego dobra zaprawa, przypilnować mszyc, uzupełnić mikro i można spać spokojnie. 

Choć trochę korci mnie żeby w tym roku w ramach testu na jakimś mniejszym kawałku spróbować zrobić zabieg miedzią systemiczna. 

Miedź wychodzi korzystniej, tylko czy to sie nada na jesień. 

Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie warto już na 3 liść wrzucić mikro siarczan magnezu i zrobić odrazu grzybowke ? Tylko co 0,1 proqiunazidu czy 0,3 fenpropidyny+np 125g defikonazolu ?? Do zabiegu pójdzie jeszcze carnadine 0,15-0,2l (acetamipryd) czy lepiej poczekać jeszcze z tydzień ? Póki co mszycy nie widać ale profilaktycznie zabezpieczone 

Edytowane przez john_deere7430