Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja pomiędzy Częstochowa a Opolem, od12 czerwca spadlo z 8l w 5 opadach wszystko upalone wpisdu, w opolskim kosili coś trochę sobota niedziela, u nas nieskoro, kuzyn wjechał w sobotę 16% miał teraz ma lać dwa tygodnie.. żeby chociaż z 30l spadło, sobotę robiłem 2 pokos na ornych 7kulek po walcu z 2ha, na pierwszym miałem 27 po pasowce..

jęczmień mam ładny ale podkładem z30ar jeszcze 2 tyg temu zielony kłosy w górze, i co zrobić taki los pracy pod chmurką

pod lasem

Opublikowano

Dzisiaj skoszony Jakubus, wilgotność 11,8 w weekend dosuszyło go fest, było ponad 30st. wczoraj mierzony to miał 14,6. Plon ok. 7,5t/ha ale to ekstensywna uprawa

Screenshot_20250707_201245_Gallery.jpg

• Haha 1
Opublikowano
robi57362 napisał:

dziś 1.5 ha sprzątnięte przed deszczem aleksandry ,plon ok 7 t ale bliżej 6.5 jeszcze nie wiem jaka gęstość,a tu może być lipa bo sporo leżało

jednak dwurzeduwka nie zawodzi gęstość 71,czyli ta 7 z przodu napewno jest

Opublikowano

U nas jęczmień Bordeaux  na przyczepie o wymiarach 4x2x0.9 z nadstawkami trójkątnymi z przodu i tyłu ważył 5800. 
Taka waga plew. Wilgotność 12 procent - białko 13%

Opublikowano

Może wypowie się ktoś kto dłużej uprawia. Mam kwalfijat midnight i od sąsiada nie wie co midnight odleciały klasy bardzo dużo na tamtym nie . Czy są jakieś odmiany które są lepsze jeżeli chodzi o opadanie klosa na ziemię 

Opublikowano
4 godziny temu, krzysiek1614 napisał(a):

Jary browarny Laureate 

20250707_185627.jpg

20250707_190920.jpg

Kiedy siany? Jaka klasa i nawożenie ? Chyba trochę za duża obsada ? Też go mam ale jeszcze całkiem zielony, siany 11.03. Na 3b,4a, opadów nie brakowało 

Opublikowano
Taurus83 napisał:

Jary browarny Laureate 

Kiedy siany? Jaka klasa i nawożenie ? Chyba trochę za duża obsada ? Też go mam ale jeszcze całkiem zielony, siany 11.03. Na 3b,4a, opadów nie brakowało 

Siew 8.03, klasa 3a, pod korzeń 200 polidap i 200 korn kali, pogłównie 100 saletry. U mnie z początku sucha wiosna i ostatnie 2 tyg go dopaliło słońce

Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał(a):

Może wypowie się ktoś kto dłużej uprawia. Mam kwalfijat midnight i od sąsiada nie wie co midnight odleciały klasy bardzo dużo na tamtym nie . Czy są jakieś odmiany które są lepsze jeżeli chodzi o opadanie klosa na ziemię 

Jakubus też lubi oblecieć taki urok jęczmiona, kosmos mi się wydaje troszkę.mniej podatny ale taki przestawny jęczmień od tygodnia gotowy do zbioru to dużo nie potrzebuje. widać to po prasowaniu słomy, słoma sieczka 5cm

Opublikowano
16 minut temu, alfa napisał(a):

Ale mój słoma od dołu zielona igły przy koszeniu się trzymają A kłos już spada 

ale dojrzałe ziarno czy nie, jak fungicydów naebane to słoma i do sierpnia będzie zielona 

Opublikowano

w piątek skoszone ,słoma od dołu też jeszcze się trzymała kłosy przełamane ziarno dojrzałe,bizon ości nie umiał oddzielić,holand ładnie to zrobił

cieszę że skoszone bo jak faktycznie będzie 2 tyg padać to nie ciekawie

Opublikowano
14 godzin temu, robi57362 napisał(a):

dziś 1.5 ha sprzątnięte przed deszczem aleksandry ,plon ok 7 t ale bliżej 6.5 jeszcze nie wiem jaka gęstość,a tu może być lipa bo sporo leżało

Kosiłem dla kolegi to plon podobnie ok 6,5t i też tylko 1,5 ha zdążyłem 

IMG20250707144023.jpg

Opublikowano

Nie ciekawie to będzie dla tych zbóż co już leżą plackiem... Jęczmień raczej nie powinien opaść jak będzie sam deszcz. Gorzej jakby  były jakieś wichury lub jakby padało i grzało na przemian wtedy może coś tam by opadło ale to też zależne od odmiany.

Opublikowano

Byłem właśnie ocenić Jakubusa po gradobiciu i o dziwo niema tragedii. Ucięte kłosy co prawda, ale ziarno z kłosów nie wyleciało. Na M2 leży do 10-20 sztuk kłosów, w pszenicy ziarno zielone z kłosów wytrąciło, owies straty około 20/30% ziarna na ziemi, rzepak 80/90%. Myślałem że na dojrzałym jęczmieniu więcej szkody narobi. Sety albo niestety, bo plon będzie mniejszy, a ubezpieczalnia powie że nie łapie się to na próg 8%. Mogę liczyć tylko na szkody w owsie i rzepaku...

Opublikowano

Siew 8.03, klasa 3a, pod korzeń 200 polidap i 200 korn kali, pogłównie 100 saletry. U mnie z początku sucha wiosna i ostatnie 2 tyg go dopaliło słońce

Ile kg wysiałeś ? 

Opublikowano

Jakubus. Większość pola do zbioru się nadaje ale są zielone kłosy na ścieżkach i na poprzeczniakach jeszcze nie dojrzały, miękkie ziarno. Pogoda przez ten tydzień też nie pomoże, chłodno i ma padać prawie codziennie. Lubelskie 

20250707_181939.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Ale mój słoma od dołu zielona igły przy koszeniu się trzymają A kłos już spada 

Ja w środę kosiłem to jak z kolegą patrzyliśmy to już pojedyńcze kłosy leżały na ziemi-sądze że dziś za dużo by z tego jęczmienia nie zostało(też midnight)

Opublikowano
Taurus83 napisał:

Ile kg wysiałeś ? 

170/180 kg/ha