Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Wpaw napisał(a):

prysnąć to panowie czy zostawić?🤔

Ostatnia deska ratunku w was 🤭

jeżeli nie widzisz żadnej presji chorób i nie masz ścieżek to odpuścić. Przejrzyj jeszcze raz rośliny czy nie widać żadnych objawów choroby i czekaj na żniwa

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jeżeli nie widzisz żadnej presji chorób i nie masz ścieżek to odpuścić. Przejrzyj jeszcze raz rośliny czy nie widać żadnych objawów choroby i czekaj na żniwa

Byłem wcześniej, na dzień dzisiejszy jest zdrowy odpuszczam zabieg. Czekamy na żniwa😅

• Like 1
Opublikowano

ja mam ścieżki ale zarośnięte i pierdziele to nie wjeżdżam już z t2, zrobię tylko na pszenicy w tym tygodniu bo flaga wychodzi i finał

Opublikowano
Agrest napisał:

Tilmor na najlepszej działce. Tu od początku dobrze się krzewił. Herbicydy poszły z drugiej beczki i prawdopodobnie ciut mniejsze stężenie. Dużo mniej poparzeń było. Byle wody nie brakło 

20250506_141233.jpg

20250506_141247.jpg

20250506_140825.jpg

Tak wyglądały poparzenia, jak na ostatnim zdjęciu 

wybrał się u ciebie ten jęczmień? u mnie też tilmor to po pumie przyszły chłody i zbrązowiał

Opublikowano

Mój Teuto. Zastanawiam się właśnie czy zrobić T2 w środę ma być koło 20 stopni. Planowane jest 100 gram azoksystrobiny i 125 gram protiokonazolu. Jakie opinie na temat takiego działania?

Snapchat-325879349.jpg

Opublikowano

Mam na polu miejsce gdzie zawsze wypala zboże I rzepak. Ziemia ciężka 3a-3b. Czy te liście to efekt suszy ? Na jednym zdjęciu widać, lepsze miejsce i jęczmień zielony. Mam może z 20a, tego gdzie wypala

IMG-20250519-WA0016.jpg

IMG-20250519-WA0019.jpg

IMG-20250519-WA0023.jpg

IMG-20250519-WA0021.jpg

IMG-20250519-WA0025.jpg

Opublikowano

wlkp. u mnie po wczorajszym deszczu leży połowe pola jęczmienia hybrydowego galileo... dostał na drugie kolanko 1,5l cerone a wystrzelił w kosmos i ma ponad 1,5m t2 odpuszczam miałem jechać kier ale juz kwitnie ... do żniw bedzie leżał cały ... pszenżyto też na drugie kolanko tez cerone tylko 1l hektar i jest eleganckie troche ponad kolana...  w środe jade na owies modus 0,4l bo też las sie robi tylko juz troche późno.. 

Opublikowano
33 minuty temu, MaXtzTS napisał(a):

wybrał się u ciebie ten jęczmień? u mnie też tilmor to po pumie przyszły chłody i zbrązowiał

Zdecydowanie się poprawił. Myślę że teraz po deszczu gdy dostanie ciepła to wystrzeli choć już flagowy się trafiać zaczyna. Ale liście i mrozem dostały i widać spofo brązu.

Zresztą pszenica ozima jakby z dnia na dzień gorsza od mrozu.

Kupkówka u jednego sąsiada brązowa nie wykłosi się

Opublikowano

10kg mocznik, 12,5 siarczan magnezu, 1,5l yara gramitrel cyperkil

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam na polu miejsce gdzie zawsze wypala zboże I rzepak. Ziemia ciężka 3a-3b. Czy te liście to efekt suszy ? Na jednym zdjęciu widać, lepsze miejsce i jęczmień zielony. Mam może z 20a, tego gdzie wypala

IMG-20250519-WA0016.jpg

IMG-20250519-WA0019.jpg

IMG-20250519-WA0023.jpg

IMG-20250519-WA0021.jpg

IMG-20250519-WA0025.jpg

Na zdjęciach wygląda jak niedobory wody, lecz klasa gleby totalnie do tego nie pasuje. Robiłeś próby glebowe w tych miejscach? Jeśli wyniki są ok to może kluczem jest co jest pod warstwą orną?

12 minut temu, Sokol2 napisał(a):

wlkp. u mnie po wczorajszym deszczu leży połowe pola jęczmienia hybrydowego galileo... dostał na drugie kolanko 1,5l cerone a wystrzelił w kosmos i ma ponad 1,5m t2 odpuszczam miałem jechać kier ale juz kwitnie ... do żniw bedzie leżał cały ... pszenżyto też na drugie kolanko tez cerone tylko 1l hektar i jest eleganckie troche ponad kolana...  w środe jade na owies modus 0,4l bo też las sie robi tylko juz troche późno.. 

Nic dziwnego, że leży. W fazie drugiego kolanka regulacja tylko medaxem/moddusem.

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Panowie do jakiej fazy można stosować Cerone w jęczmieniu jarym?? Pisze że do momentu pojawienia się pierwszych ości, które już wychodzą, a wjechać prawdopodobnie będzie można koło piątku ze względu na pogodę. Chcę go dodać do zabiegu T2

Opublikowano
9 minut temu, misio3p napisał(a):

Na zdjęciach wygląda jak niedobory wody, lecz klasa gleby totalnie do tego nie pasuje. Robiłeś próby glebowe w tych miejscach? Jeśli wyniki są ok to może kluczem jest co jest pod warstwą orną?

Będę w tym roku robił dokładne próby. Ok 60cm poniżej jest piach. Wody raczej mieliśmy sporo. Dolnośląskie.  Tutaj mam screen z dwóch stacji pogodowych niedaleko mojego gospodarstwa.

Screenshot_20250519_194531_WG Mobilne.jpg

Screenshot_20250519_194435_WG Mobilne.jpg

Opublikowano
52 minuty temu, misio3p napisał(a):

Nic dziwnego, że leży. W fazie drugiego kolanka regulacja tylko medaxem/moddusem.

zawsze w jeczmieniu jechałem tylko cerone i zawsze  było ok czyli gdzies tak +/- do pasa 

Opublikowano
W dniu 19.05.2025 o 19:30, krzysiek1614 napisał(a):

Panowie do jakiej fazy można stosować Cerone w jęczmieniu jarym?? Pisze że do momentu pojawienia się pierwszych ości, które już wychodzą, a wjechać prawdopodobnie będzie można koło piątku ze względu na pogodę. Chcę go dodać do zabiegu T2

Może byc już za póżno na cerone

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, karrol napisał(a):

Sandra południową wielkopolska

IMG20250520150319.jpg

Ładna, jakie nawożenie? Ten jęczmień akurat nie, ale niektóre odmiany dwurzędowe to mają takie wybarwienia kłosów że to wygląda jakby miotła rosła w tym zbożu 

Edytowane przez krilan06
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, krilan06 napisał(a):

Ładna, jakie nawożenie? Ten jęczmień akurat nie, ale niektóre odmiany dwurzędowe to mają takie wybarwienia kłosów że to wygląda jakby miotła rosła w tym zbożu 

Mówisz i masz. Bordeaux.

IMG_20250520_190456286_HDR.jpg

Edytowane przez jaro11111