Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, MarcinC88 napisał(a):

Jeśli w płodozmianie masz rzepak po jęczmieniu to w jaki sposób chcesz to zrobić ?

zakłada, że jęczmień wykosi w pierwszej dekadzie lipca, a rzepak posieje na początku września

Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

zakłada, że jęczmień wykosi w pierwszej dekadzie lipca, a rzepak posieje na początku września

I w dwa miesiące poplon zrobi gotowe nasiona do zbioru? Haha dobry żart.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, MarcinC88 napisał(a):

Jeśli w płodozmianie masz rzepak po jęczmieniu to w jaki sposób chcesz to zrobić ?

Kolejnosc była podana przypadkowa, czasami rzepak jest po grochu i części jęczmienia. Nie mam 4 działek. Po poplonie na drugi zbiór idzie kuku albo groch. W tym roku drugiego zbioru nie będzie bo proso było słabe po części z mojej winy, a druga sprawa to przymrozek wszystko załatwił kilka tygodni temu i za dużo jest niedojrzałego żeby był sens to kosić.

Edytowane przez Grzesiu90209
Opublikowano

Ktoś się szykuje do siewu jęczmienia jarego nie długo? Jak by mi buraki zeszły z pola, to na jednej działce bym spróbował Avatara pod koniec października. Do kasyna nie chodzę to chociaż tak bym się zabawił 😆

Opublikowano

Posiej ze 3 przejazdy ozimego obok tego jarego. Pszenice przewodkowe były i wyszły z mody, bo owszem sypały lepiej Siane w terminie jesiennym niż wiosną, ale ozime też siane w listopadzie czy grudniu i tak lepiej od nich sypały.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

a napisał, że sieje poplony, czy że zbiera drugi plon ?

Dodatkowo po jęczmieniu jakieś poplony które czasem uda się zebrać tj soja, proso, gryka.

Nieważne, kolega już to wyjaśnił w poście ☝️

Opublikowano
9 godzin temu, Roxer napisał(a):

Ktoś się szykuje do siewu jęczmienia jarego nie długo? Jak by mi buraki zeszły z pola, to na jednej działce bym spróbował Avatara pod koniec października. Do kasyna nie chodzę to chociaż tak bym się zabawił 😆

U mnie północny wschód dopiero ziemię robią do ozimego   . Mój wyszedł na wierzch przed wczoraj bodajże 

Opublikowano

Późno siany jęczmień szpilkuje więc jest szansa na jesienne odchwaszczanie co najlepsze w tej fazie? Cezaro? Bacara? Czy coś innego co działa najlepiej doglebowo. Wiosna i tak będę na chabra poprawiał 

Opublikowano

W tym roku raczej wygrają siewy w optymalnych terminach, póki co wegetacja przebiega bardzo powoli, moje siane 25-26 września póki co rosną bardzo wolno, ledwo drugi liść się pokazuje, a jęczmień jednak powinien się rozkrzewić do zimy, rok temu o tej porze na 100 % już wchodził w tą fazę, wiem że może być długa jesień ale póki co prognozy wciąż odwlekają babie lato i może się okazać że wcale go nie będzie. Nawet nie ma kiedy zrobić zabiegu na chwasta ...

• Thanks 1
Opublikowano

12 godzin temu, Roxer napisał(a):

Ja się szykuje do siewu ozimego w przyszłym tygodniu jak pogoda pozwoli potrzebuje kilka dni żeby pola obeschły

Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 20:46, Grzesiu90209 napisał(a):

Dokładnie, w 100 to zamknę herbicyd i robaki.  Wiosna fungicydy za jakieś 130 Plus antywylegacz za 30. Plon w tym roku 9,9 na 3/4 klasie, na 5 w innej lokalizacji 6, ale na słabszym polu mniej chemii wiosna.

Ile łącznie azotu dajesz i w czym i w ilu dawkach  ?

Opublikowano
Godzinę temu, PolskiMałyRolnik napisał(a):

W jęczmieniu ozimym pokazuje się drugi liści i pokazują się też mszyce, myśle zastosować Cezaro + insektycyd, czekać z herbicydem na 3-4 liść czy jechać? Etykieta mówi że już od 1 liścia

Jedź, teraz wtorek- czwartek planuje wszystko pryskać, chyba ostatnie okienko w tym roku 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Pogody już na dzień do przodu nie mogą trafić a Wy już wiecie że nie będzie okienka do końca roku. Jeszcze w listopadzie będzie pogoda na odchwaszczanie

• Like 3