Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie warto bo poplon wyciąga całą wodę z gleby. 

Ja siałem owies z wyką i jeżeli urośnie będzie jakaś tam pasza dla bydła, ale pewnie będzie lipa i skończy się na przyoraniu, jak zwykle 😀

Opublikowano
26 minut temu, raven18 napisał(a):

Nie warto bo poplon wyciąga całą wodę z gleby. 

Ja siałem owies z wyką i jeżeli urośnie będzie jakaś tam pasza dla bydła, ale pewnie będzie lipa i skończy się na przyoraniu, jak zwykle 😀

za mało czasu/wody. Ja poplony na zielonkę sieje tylko na stanowiskach pod buraki, ten poplon zbieram 10/15 listopada

Opublikowano

Patrząc w prognozy i ile ma lać to może się udać ten poplon. 

U mnie właśnie burza i leje. Aktualizacja pogody pokazuje codziennie deszcz do 23. lipca. Takiego czegoś nie pamiętam żeby nie szło zebrać jęczmienia ozimego

Opublikowano
18 minut temu, krilan06 napisał(a):

U mnie właśnie burza i leje. Aktualizacja pogody pokazuje codziennie deszcz do 23. lipca. Takiego czegoś nie pamiętam żeby nie szło zebrać jęczmienia ozimego

szło zebrać w większości ,ale wszyscy konsultowali na forum czy  mając 10-15 zielonych kłosów można skosić 2 ha

a co do poplonów to siać ,coś szybkiego i przed kwitnięciem talerzówka

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał(a):

Szło? Codziennie z miernikiem w polu i jeden dzień było poniżej 15% z ręki. Wjazd i blisko 18%

napisałem że w większości,a swoją drogą ciekawi mnie jak sie kosiło jak Dramiński nie pokazał magicznych 13%  tylko brało się ziarnko w zęby,no chyba że ktoś nie ma

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

teraz się troszczysz a 30 czerwca podśmiechujki z biegunkowatyxh, przemyśl

szkoda że zielonego nie nakosiłeś  , a może nakosiłeś 🫢 zastanów sie nad sobą

• Root Admin
Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał(a):

Szło? Codziennie z miernikiem w polu i jeden dzień było poniżej 15% z ręki. Wjazd i blisko 18%

u mnie srednio jest 2% więcej z kombajnu względem z ręki

Opublikowano
33 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Chłopie ja mam to samo w lipcu już 80l i ciągle pada i pokazują deszcze na ten tydzień dalej. Jęczmienia zebrałem 1.5ha reszta stoi i już przykro paczeć... A z ciekawości siałes kiedy jęczmień po jeczmieniu? 

Opublikowano
21 minut temu, GABBER85 napisał(a):

Dużo tego masz, w okolicy dużo?

A co to za znaczenie czy dużo? Dla mnie niecałe 3ha to dużo, w okolicy dosłownie nikt jeszcze w jęczmień nie wyjechał 

6 minut temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Chłopie ja mam to samo w lipcu już 80l i ciągle pada i pokazują deszcze na ten tydzień dalej. Jęczmienia zebrałem 1.5ha reszta stoi i już przykro paczeć... A z ciekawości siałes kiedy jęczmień po jeczmieniu? 

Nie siałem 

Opublikowano

U nas kosiło się trochę na siłę. Słoma zielona, ziarno też trafiało się zielone - miernik jak złapał suchego to 13%, a jak z zielonym to 18% ale większość jęczmieni w okolicy położona i ludzie mają spokój. Z doświadczenia wiem, że taki jęczmień zbije wilgotność, aby tlyko nie był kompletny gnój, a na zielone idzie oko przymknąć :) Tydzień opadów za nami, a przed nami kolejny tydzień i myślę, że zbiór jęczmienia przed tym załamniem pogody był tylko i wyłącznie na +

• Like 3
Opublikowano
21 minut temu, kopin napisał(a):

szło zebrać w większości ,ale wszyscy konsultowali na forum czy  mając 10-15 zielonych kłosów można skosić 2 ha

a co do poplonów to siać ,coś szybkiego i przed kwitnięciem talerzówka

Bym miał swój kombajn to może bym coś złapał ale od tak nikt nie przyjedzie na zawołanie 

Opublikowano

krilan  nie denerwuj sie , jeszcze wjedziesz, jeszcze słońce bedzie swieciło

pamietam kilka lat temu było też były deszczowe zniwa i ludzie porosniete w sierpniu kosili

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Bym miał swój kombajn to może bym coś złapał ale od tak nikt nie przyjedzie na zawołanie 

szukaj takiego co przyjedzie ,z którym się idzie dogadać a nie że łaskę robi ,ja też nie mam

Opublikowano
MalyRolnik18 napisał:

Panowie wypada mi w tym roku zasiac jęczmień ozimy po jeczmieniu ozimym, nigdy tak nie robiłem nawet nie wiem czy będzie ale tak muszę zrobić i będą testy od razu. Pytanie bo został teraz zebrany i myślałem zasiać jakiś poplon, czy wogóle warto jak tak to co najlepiej? 

Sąsiad miał tak w tym roku tylko wykonał orkę i jęczmień był bardzo ładny.

Opublikowano
19 minut temu, kopin napisał(a):

szukaj takiego co przyjedzie ,z którym się idzie dogadać a nie że łaskę robi ,ja też nie mam

Łatwo mówić, u mnie z tymi usługodawcami idzie jobla dostać, z resztą większość w okolicy tych którzy mają kombajny i jęczmień gotowy do zbioru to nie mieli jeszcze przygotowanych tych kombajnów. 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

teraz się troszczysz a 30 czerwca podśmiechujki z biegunkowatyxh, przemyśl

cz było tu mówić, CHŁOPY KOSIĆ BO BEDZIE 2 TYGODNIE DESZCZU ... może by cie ktos posłuchał

Teraz, krilan06 napisał(a):

z resztą większość w okolicy tych którzy mają kombajny i jęczmień gotowy do zbioru to nie mieli jeszcze przygotowanych tych kombajnów. 

Żniwa ich zaskoczyły w tym roku...

Edytowane przez GABBER85