Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stopniem odżywienia.

Gdzie ma wszystkiego pod dostatkiem to kłosy się późno.

Gdzie głoduje wcześnie

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Nie masz mozaiki glebowej?

Coś w tym może być(na samym początku pola równo wykłoszony z tym, że mógłby tam żwirownie otworzyć) ale nie jest tam pierwszy raz jęczmień, 3lata temu była tam Sandra i było wszystko równie wykłoszone.

47 minut temu, misio3p napisał(a):

Masz jakieś zdjęcia tego jęczmienia jak był w fazie strzelania w źdźbło?

Niestety nie posiadam.

49 minut temu, Agrest napisał(a):

Stopniem odżywienia.

Gdzie ma wszystkiego pod dostatkiem to kłosy się późno.

Gdzie głoduje wcześnie

Czyli żniwa mogą być cudne, trzeba będzie czekać aż te późne "dojdą"

Edytowane przez outstanding
Literówka
Opublikowano

Czy ktoś z kolegów ma  zasiany jęczmień kws Tolantis i ma porównanie do kws Kosmos lub Yukon u? szukam nowej odmiany na kolejny sezon i chciałem zasiać Julię ale zastanawiam się jeszcze nad tolantisem może ktoś już siał i ma swoje spostrzeżenia. w broszurach wszystkie odmiany to petarda a w życiu rożnie to bywa,

Opublikowano

Pytanko do osób które sieją jęczmień Jakubus, u was też ta odmiana ma tak zróżnicowane kłosy ? Od 6/7 do 10/12 pięterek ? Sieje go drugi rok z rzędu, w tamtym roku miałem duży problem z rynchosporioza, o tej porze ale sypał na poziomie 8-8,5t przy nawożeniu 140kg N. W tym roku, również kłosy są mocno zróżnicowane, ale lepiej zabezpieczyłem go przed rynchosporiozą i na razie brak chorób. Zastosowałem też nieco inny podział dawek N, nie wpłynęło to jednak na wyrównanie kłosów. Jak to u was wygląda ?

IMG20250521093120.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Kwestia wody w newralgicznych momentach. Tam gdzie siałem 140 kg ma że 3 pięterka mniej niż tam gdzie 100 kg, liczę na podobny plon na obu częściach pola. Zobaczymy co pokaże kombajn.

Ja sobie zrobiłem doświadczenie małe i właśnie zauważyłem, że tam gdzie dałem w dwóch dawkach po 70kg, ma mniej wyrównane kłosy. Na tych polach poszło na start 70kg i na 1 kolanko 70kg. Na tych gdzie wygląda lepiej, dałem na start 50kg, początek strzelania w źdzbło 40kg i na 2 kolanko 50kg. W dodatku przy podziale na 3 dawki, te kłosy są nie tylko bardziej wyrównane, ale mają też więcej pięterek.

Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jakie macie propozycje cenowe za jęczmień ozimy na żniwa 2025? Sprzedajecie wszystko czy ryzykujecie i towar idzie na magazyn?

Ja ładuje do silosa i powtórzę ostatnie lata, na siew sprzedawało mi się w bardzo korzystnych cenach. Co zostanie, to na pasze ludzie do wiosny odbiorą. Tylko nie sieje dziesiątek czy setek hektarów, więc jestem sobie w stanie poradzić w taki sposób. W tamtym roku rozważałem wywóz w żniwa, ale jak usłyszałem cenę 580 netto to mi się słabo zrobiło...

• Like 1
Opublikowano

Takie mniejsze ilości to wiadomo że w lepszej cenie się sprzeda, do mnie wczoraj dzwonił gość z zapytaniem o cenę jęczmienia dla kur (600kg) i powiedziałem 950 zł/t, a on na to - "nie ma problemu"

Opublikowano

Tilmor się kłosi. Ledwie Kłosek z pochwy wychodzi i wyrzuca pylniki.

Ale wody już brakuje. Widać po mocniej nawoskowanych liściach, inny odcień , całe pole w takich placach pokazujących zróżnicowanie glebowe

20250528_105734.jpg

20250528_105747.jpg

Opublikowano

Podobno flufenacet ma wypaść z rynku. Myślałem, że to jeszcze pieśń przyszłości a tu mówią, że to już ostatnie tygodnie W tamtym roku robiłem zabieg Cezaro i działało. Wiecie czy jeszcze można to kupić?