Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

U mnie więcej fosforu niż potasu. Trzeba do badan brać z beczki jak przywożą na pole, bo na bazie wody do leją i tyle 😅

Mi właśnie na polu spuszczał powiedziałem mu że Mama chcę trochę pod pomidory i mi spuścił 😂

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Na załączonym obrazku jest przewidywany przebieg pogody u mnie od 08.03. Czy przy takiej pogodzie wjeżdżać już z t1 w jęczmieniu ozimym ? Okolice Wrocławia. 

Screenshot_20250305_184645_Chrome.jpg

Z typowym T1 to jeszcze jest czas.

Koniecznie chcesz wjechać to dałbym ostatnio tu wspominaną miedź systemiczną lub/ oraz preparat na bazie siarki.

4 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Chyba ruszył w górę 

IMG_20250306_071537.jpg

Późno siany to szybko złapał kolor, mam tak w jednym miejscu gdzie wschodził dwa tygodnie później niż reszta pola. Ta reszta pola powoli gubi cytrynowy kolor.

Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj zamknąłem nawożenie na mojej cytrynie. Miałem robić grzybówke, ale to nie ma sensu narazie. Dni ciepłe, ale noce zimne 0, 1 albo -1 stopnia. Więc oprócz azotu narazie nic mu nie daje. Chyba, że jakieś odżywki, żeby tą cytrynę ogarnąć. No i fosfor dla jakieś energii. No, ale to i tak trzeba czekać na cieplejszą noc. Nawet na oprysk mikro.

Edytowane przez bartekac7
  • Root Admin
Opublikowano
37 minut temu, bartekac7 napisał(a):

Ja dzisiaj zamknąłem nawożenie na mojej cytrynie. Miałem robić grzybówke, ale to nie ma sensu narazie. Dni ciepłe, ale noce zimne 0, 1 albo -1 stopnia. Więc oprócz azotu narazie nic mu nie daje. Chyba, że jakieś odżywki, żeby tą cytrynę ogarnąć. No i fosfor dla jakieś energii. No, ale to i tak trzeba czekać na cieplejszą noc. Nawet na oprysk mikro.

czemu?

Opublikowano

Chyba każdy zna swoje pola i wie kiedy i jak nawozić. Z resztą dużo zależy jeszcze jaki nawóz się podaje, mocznik miałbym już pewnie podany ale z saletrą czekam

3 minuty temu, tommy66692 napisał(a):

Tomek ma rację, moim zdaniem w jęczmienu ozimym tak jak w rzepaku nawożenie azotowe powinno już być zakończone 

Opublikowano

a propo grzybówki

stosowaliście Daxur w jęczmieniu ozimym? Coś tam poczytałem w necie, dodatkowo jeden handlowiec mnie mocno na to grzeje ale wolałbym poznac zdanie praktyka. Rok temu na t1 puściłem budżetowo bodajże azoksy + protio. Ten Daxur rzeczywiście dobrze sobie radzi przy dużej presji mączniaka czy plamistości?

Opublikowano
30 minut temu, yacenty napisał(a):

czemu?

Nie powinno być temp na plusie po oprysku, żeby roślina pobrała?

No po grzybówce jak bym zrobił to będę miał fito. A i tak mam cytrynę.

40 minut temu, krilan06 napisał(a):

Jaki nawóz dałeś? Ja jeszcze czekam z N2, raz - niech się zregeneruje, a dwa że mam dosłownie szczotę 

Rsm. Na n1 zaksan na n2 rsm28. Łącznie 100kg w czystym składniku. Pole po fasoli. Przed siewnie Tylko polifoske 8 250 kg. A ile fasola zostawiła po sobie N tego nie wiem.

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał(a):

a jaka jest dziś srednia dobowa temp?
jaka jest za ostatnie 7 dni?

Myślę, że w granicach 5-7 stopni do dzisiaj. Dopiero od wczoraj mam 13 stopni i dzisiaj 16. A tak było w tym tygodniu maks 10 stopni. A tydzień temu jeszcze w nocy miałem - 5.

Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Czyli ile wysiać szt? 

Sieje 200 populacji, jakubus i przy sprzyjającej pogodzie jest ponad 10 ton. Za gęsty ma krótkie kłosy. Zawsze braknie wody i w tych gęstych bardzo redukują się pięterka.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał(a):

no więc własnie jak masz średnią dobową 7 stopni to przecież możesz całą chemię stosować, wiec po co pisać ze zimno!!!

Miałem przypadek, że zastosowałem chemię w postaci poprawki na chwasty. Przyszły 3 dni po - 1 i nawet w dzień +16 nie pomogło. Fito dostało aż miło.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, yacenty napisał(a):

po jakim czasie od zabiegu minus? pierwszej nocy?

2 dni po zabiegu przymrozki w nocy i herbicyd, dokładnie Nomad nie podziałał. Poprawka na dwuliścienne, a potem podczas koszenia miotła. 

Nie ważne jaka dobowa, ważne czy w nocy będzie przymrozek czy nie przy niektorej chemi. 

Taka galera czy navigator 3 dni przed 3 dni przymrozki wykluczone np. 

42 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Sieje 200 populacji, jakubus i przy sprzyjającej pogodzie jest ponad 10 ton. Za gęsty ma krótkie kłosy. Zawsze braknie wody i w tych gęstych bardzo redukują się pięterka.

Ja 220-230. Dobre wschody bo złapał deszcz po siewie to już robotę zrobiło.

Edytowane przez Tomek90