Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

To chyba Ty tak liczysz

5 i 6 klasa, jęczmień i dwa miesiące bez opadów ? To stanowisko pod żyto bez uprawy się robi a nie 3-4 tony zebrać 🤦

Chyba że ta 5-6 klasa to na papierze 

Opublikowano

Nie no w czerwcu spadło kilka litrów sorry. Wiadomo jak to jest z tymi piachami no ale 80% V klasa. Nic nie zmyślam tylko tamtej wiosny wyglądał pięknie myślałem sobie w kwietniu że będzie sypał jeszcze lepiej niż poprzedniego roku a tu pogoda zrobiła swoje. Tam gdzie była IV klasa a takiej mało od razu wydajność była 6 t z ha no ale to pojedyncze kawałki więc nawet nie ma co tego liczyć. Średnia tak czy siak ogólem to 3.5 t z ha

Opublikowano

pogoda i tak zweryfikuje, jak dasz nawet i te 240 N, a druga osoba da 80, przyjdzie 2,5 miesiąca bez deszczu to jeden i drugi gówno zbierze z tym że ten pierwszy zrobił duużo większa stratę, regulacja to temat rzeka i nie robi się tego jedynie żeby zboże wystało do żniw. A opowieści co do plonu to na tym forum nic nadzwyczajnego. Zdarzają się osoby co piszą że jęczmień sypał 9-10 t, po czym dwa miesiące później w temacie o dopłatach płaczą przez tydzień czemu suszy było 14 % 😉

31 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

To chyba Ty tak liczysz

akurat trzeba przyznać koledze wyżej rację, u mnie jak ludzie posiali jare[ jarych się u mnie nie sieje praktycznie wcale] to z początku wyglądały bardzo ładnie, aż za ładnie. Przyszła susza, brak jakichkolwiek opadów to wyszło 1,5 balota słomy z ha i ziarna tyle że dał by radę odwieźć dwukołówką. 

Opublikowano

Jak ja chciałbym na piachudrach jakie co mam czyli 4klasa ale piach po parunastu cm osiągać plony 9-10ton przy 120n najlepszy gospodarz przy gnojowaniu zmianowaniu osiąga max 6.5-7t z ha to chyba ta klasyfikacja o kant d*py potłuc 

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

akurat trzeba przyznać koledze wyżej rację, u mnie jak ludzie posiali jare[ jarych się u mnie nie sieje praktycznie wcale] to z początku wyglądały bardzo ładnie, aż za ładnie. Przyszła susza, brak jakichkolwiek opadów to wyszło 1,5 balota słomy z ha i ziarna tyle że dał by radę odwieźć dwukołówką. 

Ale ja piszę o ozimym. Jarego nie sieję już trzeci rok a Ci co posieli w tamtym roku jary to tak jak mówisz bela z ha słomy a ziarna to nie wiem ciężko te plewy nazwać ziarnem

Opublikowano
Godzinę temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Badałem na wiosnę pH w normie potas, fosfor, magnez zasobności średnie (poszło wszędzie po 200kg NPK 8-20+30) klasa ziemi 3-4 przewaga 4

Nie będzie burz albo gwaltownej ulewy to powinien ustać. Jęczmień ozimy tak od razu się nie położy plackiem, on tak bardziej będzie pokotłowany ale to kombajnista powinien bez problemu zebrać 

Opublikowano
40 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ma ktoś jakieś sprawdzone połączenie na wiosenne odchwaszczanie jęczmienia ozimego? najlepiej coś co nie potrzebuje zbyt dużych temperatur

Może drogo ale skutecznie ja zawsze stosuję Axial komplett pak

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
46 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ma ktoś jakieś sprawdzone połączenie na wiosenne odchwaszczanie jęczmienia ozimego? najlepiej coś co nie potrzebuje zbyt dużych temperatur

Daj znać jak to wypali 

Opublikowano
28 minut temu, krilan06 napisał(a):

To jesienią niczym nie opryskałeś? 

nie było jak, stanowisko po burakach , siane w błoto 12 października bodajże, nie było nawet co pryskać bo zanim ten jęczmień złapał jakąkolwiek fazę to było bardzo późno,  stąd decyzja o wiosennym

8 minut temu, yacenty napisał(a):

Daj znać jak to wypali 

nie widzę powodów dlaczego miałoby nie wypalić

Opublikowano
8 godzin temu, MaXtzTS napisał(a):

w axialu jest trochę za mała dawka Winnetou i puszcza przytulie

To Winnetou odpowiada też za żółknięcie. A za przytulię florasulam. Działa, ale do 6 okółków. Albo dolewać troszkę fluroksypyru albo kupować czysty i sobie wedle woli mieszać