Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał(a):

Zazwyczaj na dobrej lub z przewagą dobrej.

Od 6 do 9t u mnie.

Ale w tym roku jeden słaby kawałek rozwalił system bo około 3,8 - 4t

To plon ładny, też mam tą Sandrę ale od miedzy żółta. Zboża mam zazwyczaj ładne i kuku też, tylko ten jęczmień kuleje u mnie. 

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Coś tak zaobserwowałem że dwurzędowe mogą szybciej łapać żółty kolor

Może być wielorzędowy mam zasiany poraz pierwszy i na razie wygląda fajnie

Opublikowano
W dniu 12.12.2024 o 14:19, jahooo napisał(a):

ja też kiedyś wyciągnąłem komórkę z geoportalem i nagle zaginione 20 arów się odnalazło

W tym roku kosiłem kuku i to pole było bardzo nie foremne, ale i tak coś za długo to szło. Zmierzyłem na Geoportal i a tam 4 ha więcej niż miało być.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

W tym roku kosiłem kuku i to pole było bardzo nie foremne, ale i tak coś za długo to szło. Zmierzyłem na Geoportal i a tam 4 ha więcej niż miało być.

4 ha pod miastem to warte miliony.

Mają ludzie kasy do oporu jak nawet nie wiedzą gdzie i ile ha🤣

Kłótnie o wypłatę były?

Opublikowano
4 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

ha , stary nr chłopków , nie którzy usługodawcy na koniec pole gps mierzyli 

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Zapłacił. Tłumaczył się tym, że nie wiedział jakie to pole duże bo to dzierżawa i dopłat nie bierze.

Dopłat może i nie bierze , ale za dzierżawę to pewnie dobrze wie za ile ha płaci , a raczej ten co mu dał to w dzierżawę to raczej zaniżyć na pewno nie zaniżył areału , a jak już to by podał więcej niż faktycznie 

Opublikowano

Jeśli to nie północny wschód to w marcu azot jest już spóźniony dla jęczmienia.

Opublikowano

Mój sąsiad w tym roku, gdzie wegetacja ruszyła prędzej, wyjechał z azotem w połowie kwietnia i to bez znaczenia czy zboże siane terminowo czy później 😀 Brak słów, a weź mu coś powiedz 

Opublikowano (edytowane)

Można.

Najlepszy jęczmień miałem jak w styczniu rozsiałem siarczan potasu, ale miał 5% azotu. Niby mało, ale w formie szybkodziałającej, myßlę że był to azot nie bez znaczenia. W połowie lutego poszedł rsm 26s. Plon średni 9,05t, a ziarno jak perła.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Ja mam zamiar w tym roku spróbować. Miało to być 3tyg temu, i tak mi schodzi. I chyba błąd że z inhibitorem kupiłem bo nie wiem czy on w marcu dopiero nie zadziała

Opublikowano

No właśnie musi.

Gdyby w tym roku był podany w połowie października to chyba byłoby ok. 

Może ktoś ma tabelę z rozkładem tego z inhibitorem?

Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Dopłat może i nie bierze , ale za dzierżawę to pewnie dobrze wie za ile ha płaci , a raczej ten co mu dał to w dzierżawę to raczej zaniżyć na pewno nie zaniżył areału , a jak już to by podał więcej niż faktycznie 

To jest taki człowiek, że sam się wszystkiego dorobił, a jego ojciec lat 86 oprzeta krowy i nie wie co się w koło dzieje. Ale ten mody sam wszystko osiągną... 

Opublikowano (edytowane)

A czym, w jakich dawkach i kiedy skracać/regulować jęczmień ozimy przy nawożeniu 140kgN? Podanie moddusa na 1 kolanko w dawce 0,6l/ha nie zadziałało ponieważ 70% leżało. Wiem że to nie pora na takie pytania teraz ale chciałbym zaplanować sensowne rozwiązanie 

Edytowane przez adrianooo1234