Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

dolnośląskie w ogóle jest dziwne, opłaci się stamtąd wozić słomę do wielkiej Polski bo nie wiem za pół darmo lubieją oddawać ale nie narzekam 🤭

A widzisz ja dwa ostatnie lata puszczałem ogłoszenie przed żniwami by ktoś się chciał dogadać ze słomą to zero odzewu. A faktycznie zwłaszcza dwa lata temu pasowało mi bo był jej opór A od zawsze jest mieszana

2 minuty temu, mirro napisał(a):

Oj wyklucza.

Ja w porzeczkach tak jak Ty w warzywach mogę liczyć tylko na podstawę 500+. 

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ja w porzeczkach tak jak Ty w warzywach mogę liczyć tylko na podstawę 500+. 

Możesz po jęczmieniu ozimym szybko zaorać i zasiać fasolę szparagową.

Opublikowano

W tym roku to i proso i gryka isoja i buraczek by wyszedł.

Ale co ja z tą fasolką zrobię?

Brak maszyn w okolicy i zbytu. Chyba że się piszesz na dzierżawę🤣

Opublikowano

A fasolkę zabierzesz?

W tym.roku mało jęczmienia i na polu gdzie na 600m jedziemy od 3a do 6klasy.

Ale mam też międzyplon do 15 lutego na glebach równych z 3a.

Tylko leniwy jestem.i już nowości uczyć mi się nie chce

Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał(a):

Tak. Jak ogarniesz dopłaty to plonu nie będzie. Bo o obornika może Jacek zapomnieć, o integrowanej zakładam też, djp również, dodatkowa również odpada bo ma 30 ha swojego... zostaje podstawa 540 zł plus ewentualnie bezorka za 240 i motylek za 700.

Jeśli chce produkować na rynek to nie dla dopłat. To się wyklucza

Podstawa -onw-bezorka -zróżnicowana , za to mamy minimum 1200 zł + do tych strączków po 700 zł  to w sumie da 1300-1400 zł , więc jak dzierżawa jest 1000-1500 zł i dzierżawca bierze dopłaty to ma z dopłat na dzierżawę , 

Gdzie w takim przypadku się dopłaty z produkcją na rynek wyklucza ? 

Wiadomo że jak ktoś pisze w dopłatach kwiatki , czy inne badziewia , to jest wówczas jak mówisz , ale mi chodzi normalną produkcję , ekoschematów nie było i ludzie tak uprawiali na rynek , 

8 godzin temu, 6MaaJsTeR9 napisał(a):

U nas sami biedacy komornik wystawił 6 ha czwartej klasy  za 600tysięcy i niema nabywcy

To tanio ? 

Opublikowano

Onw to jest przywilej dla garstki gospodarstw i tego nawet pod uwagę nie biorę.

Weź produkuj łubin na rynek przy oddaniu wszystkich dopłat.

Z grochem i soją można powalczyć pod warunkiem że bierze pole w kulturze.

A to byłby już luxus

Opublikowano

ONW kiedyś było dla garstki , a teraz chyba większość kraju jest tym objęta 

W pierwszych latach strąki możesz zasiać na swoim , a i tak się dopłaty rozbiją na wszystko, 

Jak by tylko o dopłaty chodziło to ktoś tu pisze dopłat o 2500 zł , więc nawet uprawiając to pole do samych dopłat to by wyszedł  1 tys+zł /ha 

Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

wracając do teraźniejszości? jak u was wygląda sytuacja na polach, wielkopolska pływa, niektóre rzepaki się poddały, a jęczmień walczy

Chyba piszesz o Wielkopolsce na południe od Poznania, bo na północ na nadmiar wody jeszcze nie narzekamy. Nie pamiętam dokładnie, ale we wrześniu spadło ok. 50l, w październiku nie spadło nawet 20l, a w listopadzie spadło coś ok 20-30l. Muszę zerknąć w zapisy.

Opublikowano
Godzinę temu, misio3p napisał(a):

Chyba piszesz o Wielkopolsce na południe od Poznania, bo na północ na nadmiar wody jeszcze nie narzekamy. Nie pamiętam dokładnie, ale we wrześniu spadło ok. 50l, w październiku nie spadło nawet 20l, a w listopadzie spadło coś ok 20-30l. Muszę zerknąć w zapisy.

dokładnie, , we wrześniu ulewy i buraki nie do wykopania, jęczmień siany w błocie. Do połowy października było całkiem przyjemnie, ale później coraz gorzej, 20-30l to u mnie spadło od soboty, zresztą tylko dzisiaj spadło 13 i znowu zaczyna padać, a tak ma być do końca tygodnia

Opublikowano

Pogoda sprzyja. Wegetacja pełza jęczmień cały czas się dokrzewia

Jakubus 240szt

20241204_101157.jpg

20241204_101205.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał(a):

Pogoda sprzyja. Wegetacja pełza jęczmień cały czas się dokrzewia

Jakubus 240szt

20241204_101157.jpg

20241204_101205.jpg

wczoraj mówiłeś że nie sprzyja bo za mało deszczu 😁 bardzo ładny 10ton będzie 

Opublikowano

Zacytuj słowa że nie sprzyja.

Mało deszczu myślę że wiesz w jakim kontekście, ale chcesz przestawić na swoją modłę - zapasy glebowe marginalne. Listopad 16mm grudzień 1mm.

Opublikowano
W dniu 30.11.2024 o 19:35, Stach123 napisał(a):

te 900 to pszenicy dotyczyło , wcieśniej była mowa również o jęczmieniu w takiej cenie , ciekawe czy będzie mowa że za niego zapłacili po 900 albo wcale 

Stasiu zmartwię cię. Faktura jeszcze nie doszła ale pieniądze już na koncie. Zgodnie z umową, dodam że ustną po 900 brutto.

Opublikowano

Te same kilometry byś miał to pewno i cena była by ta sama. O ile miałbyś gruby jęczmień dwurzędowy, bo za ościstą sześciorzędówkę nie wiem.czy by tyle wyszło.

Możesz przedzwonić orientacyjnie

[Nazwa] Jarecki Zboze

[Telefon komórkowy] 600 969 485

Opublikowano
48 minut temu, Agrest napisał(a):

Stasiu zmartwię cię. Faktura jeszcze nie doszła ale pieniądze już na koncie. Zgodnie z umową, dodam że ustną po 900 brutto.

Trzeba było napisać że masz jęczmień grubszy od bobu haha a tak to palniesz cene z sufiutu i kable się grzeją gdzie jest po tyle 

Opublikowano

Kiedyś pisał że po 600 może zasypać chętnych. 

Stasiu  w ubiegłym roku jęczmień miał gęstość 68-70

W tym 64-66, ale zero ości. Sandra tak ma że wygląda pięknie.

Bobu to chyba się najadłeś i nerwowo w towarzystwie się zachowujesz.

Widzę że nie wierzysz, więc w przyszłym tygodniu jak konno faktura dojedzie wkleję Ci zdjęcie wraz ze screenem przelewu cobyś znowy w jakie powątpiewania nie wpadł🤣