Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U siebie wczoraj prysnąłem na chwasta i robala. 

Jakoś nie zauważyłem żeby u mnie były takie żółte rośliny. 

Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

Mała blaszka liściową to małe wchłanianie.

Jak areał nie duży to worek siedmiowodnego siarczanu na plecy i z garści na te słabe place.  Będziesz didział po 2 tyg efdkt jeśli wilgoć i ciepło będzie. Oprysk dodatkowo po tym ochłodzeniu po całości.

Jako oprysk mówisz żeby dolistnie siarczanem magnezu opryskać po przymrozkach?

Opublikowano

Tak. Jeśli będzie ciepło .

Jęczmień lubi siarczan mg.

A dla mojej Sandry oby zimą łaskawą była😁

Kwalifikat 320sztuk, stanowisko po Sandrze. Na ściernisko 200kg ultra dap 200kg soli potasowej, przed siewem  50kg mocznika z inhibitorem. I dziś widać jak po tym cieple i deszczyku chrupie azot.  Może być problem zimą.

20231014_125256.jpg

20231014_125308.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Tak. Jeśli będzie ciepło .

Jęczmień lubi siarczan mg.

A dla mojej Sandry oby zimą łaskawą była😁

Kwalifikat 320sztuk, stanowisko po Sandrze. Na ściernisko 200kg ultra dap 200kg soli potasowej, przed siewem  50kg mocznika z inhibitorem. I dziś widać jak po tym cieple i deszczyku chrupie azot.  Może być problem zimą.

20231014_125256.jpg

20231014_125308.jpg

Wow..... konkretna gęstwina, kiedy był siany?

Opublikowano

zastanawiam się czy pryskać na robaka, póki co nic nie widać, może jakaś pojedyncza skrzydlata mszyca, cyperkill na tą chwile za dużo to nie da. Jeśli nie będzie presji wstrzymać się do wiosny i puścić jak w pszenicy z t1?

Opublikowano
8 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Za głęboko poszło ziarno czy to chloroza wynikająca z jakiś niedoborów? Nie ma tego dużo, pojedyncze rośliny na całym polu. 

20231014_102521.jpg

20231014_102521.jpg

8 godzin temu, Agrest napisał:

Robal.

Te rośliny lekko wyciągniesz

Panowie u mnie to samo teraz w jeczmieniu  a na sąsiedniej działce na owsie masakra z tym była. 1/3 owsa wyleciała, szukałem co to może być I nic nie znalazłem. Te rośliny lekko się wyciąga I mają obgryziony lub tak jak myślałem wcześniej ugnity korzeń. Co to za robale? I jaki srodek na to dziadostwo?

Opublikowano

Różne robale

Łokaś garbatek ploniarka, drutowce...

W sumie nic nie poradzisz po za  wycofanym chloropiryfosem

Opublikowano

Ponoć robale nie lubią gryki I chyba gorczycy mozna było zasiac na poplon.

Opublikowano

Niektóre odmiany gorczyc są mątwikobójcze. Gryka rzekomomo odstrasza pędraki ale ja tego nie widziałem. Zresztą co ta gryka zrobić może jak pędrak 4 lata żeruje w glebie.

Wyciąg z wrotycza jest ekologicznym preparatem na robale glebowe. Jest w sklepach chemicznych ale skuteczności nie znam i to raczej dla działkowców.

Na larwy opuchlak był acetamipryd czyli mospilan w dawce 0,3kg. Można zaryzykować tym lub inazumą nocny oprysk

Opublikowano

Planowałem dać Expert+Legato, ale nie było warunków. Dziś oglądałem jęczmień, a on już się krzewi :-(. Biorąc pod uwagę zbliżające się oziębienie, które wstrzyma opryski o kolejnych kilka dni myślę nad zmianą herbicydu bo ten oprysk do 3 liścia... Dobrze myślę? Na co zmienić?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Niektóre odmiany gorczyc są mątwikobójcze. Gryka rzekomomo odstrasza pędraki ale ja tego nie widziałem. Zresztą co ta gryka zrobić może jak pędrak 4 lata żeruje w glebie.

Wyciąg z wrotycza jest ekologicznym preparatem na robale glebowe. Jest w sklepach chemicznych ale skuteczności nie znam i to raczej dla działkowców.

Na larwy opuchlak był acetamipryd czyli mospilan w dawce 0,3kg. Można zaryzykować tym lub inazumą nocny oprysk

Na kilku działkach miałem gorczyce to zobaczymy czy coś pomogło. Spróbuję tym mospilanem choć kiedyś pryskalem stonke to bardzo słaba skuteczność. A czy kukurydzę też to będzie jadło? Bo ma być obok posiana. 

9 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Może wraz z nadejściem chłodów zakończą żerowanie...

Oby kolego.