Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wyorane jakiś czas temu. Chwastów wzeszło, parowanie bardzo duże to przerwałem podsiąk na 3-4 cm, zniszczyłem chwasty, wyrównałem działki.

Po deszczu by się nie kurzyło. A deszcz zaktualizowali dziś wieczorem

20230909_170614.jpg

20230909_114528.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, lamboEVO100 napisał:

Co to za ziemia że uprawiasz przed deszczami i po deszczu chcesz siać ? 

Ja też tak robię ;) mam ciężkie ziemie i po orce są kabany jak cholera .. trzeba to najpierw rozbić, zrobić mniejsza grudę a po deszczach dostanie słońca, wjeżdżam kompaktorem i jest elegancko ;)

Opublikowano
17 godzin temu, Dastan napisał:

Miałem zamówione wapno ktore chciałem dac pod jeczmien , ale koleś od dwoch tyg mnie bajeruje i zaorałem pole bo ile mozna czekac. Teraz pomyslałem o tym workowanym jeszcze , ale chyba nie bardzo wypada go dac z nawozem pod agregat?  Moze za jakis czas pogłównie? Czy odpuscic juz. 

ja odpuściłem wapno przed jęczmieniem ze względu na zbyt mały odstęp czasu między wapnem a  planowanym npk, ale to tylko moje zdanie 

Opublikowano
16 godzin temu, Agrest napisał:

Wyorane jakiś czas temu. Chwastów wzeszło, parowanie bardzo duże to przerwałem podsiąk na 3-4 cm, zniszczyłem chwasty, wyrównałem działki.

Po deszczu by się nie kurzyło. A deszcz zaktualizowali dziś wieczorem

20230909_170614.jpg

20230909_114528.jpg

Tuż przed maską widać pięknie wypłukany piasek. Piątka?

Opublikowano
Dnia 5.09.2023 o 22:47, soltys48 napisał:

Zaufanie do hodowcy 👍👍👍👍👍👍👍👍

IMG20230905095309.jpg

IMG20230905095453.jpg

IMG20230905173946.jpg

U mnie miał być Jakubus jak ci mówiłem, ale jednak lipa i w tej cenie zrobił mi Carmine. Czytałem to też dość fajna odmiana.

Opublikowano
11 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Tuż przed maską widać pięknie wypłukany piasek. Piątka?

Pudło.

Mocna 3a , najlepsza w gospodarstwie. Na drugi dzień po orce spadło 40mm zlewnego deszczu

Opublikowano

Piachu tu nie znajdziesz im głębiej tym więcej gliny.

W tym roku był tu jęczmień. Będzie ponownie. Na tym kawałku z pierwszego zdjęcia był w monokulturze 2 lata, i w tym wyszedł lepiej jak w ubiegłym.

W planach był 3 raz, ale chyba pójdzie pszenżyto

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Piachu tu nie znajdziesz im głębiej tym więcej gliny.

W tym roku był tu jęczmień. Będzie ponownie. Na tym kawałku z pierwszego zdjęcia był w monokulturze 2 lata, i w tym wyszedł lepiej jak w ubiegłym.

W planach był 3 raz, ale chyba pójdzie pszenżyto

Co tam pod korzeń?

Opublikowano

Na większość poszło 200kg ultra dap i 200kg soli na ściernisko.

Na część działek 250kg ultra8 lub polifoski 6  po oranym.

Na wszystko dodatkowo po 50-60 kg mocznika z inhibitorem przed tym agregatem.

Opublikowano

Standardowo po 300kg npk corocznie. 

Akurat fosfor nie zginie. Z perspektywy czasu był dostarczany w najniższych cenach

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil1102 napisał:

Koledzy pierwszy raz będę sial jeczmien ozimy. Stanowisko po pszenżycie. Klasa 4a/b. Jakie nawożenie przedsiewnie dawać i w jakiej ilości ??

500kg/ha polifoski 😂 

A tak na serio to najlepiej obornik, bo przy tych cenach wieloskładnika to za dużo potem nie zostaje w zysku z uprawy

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

500kg/ha polifoski 😂 

A tak na serio to najlepiej obornik, bo przy tych cenach wieloskładnika to za dużo potem nie zostaje w zysku z uprawy

Niestety nie mam ani kg, pozostają tylko wieloskladniki. Poligoska 6 250kg/ha będzie ok ?