Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz, wozi się od 1,5h🤣

Chyba musiałprzyjąx dawkę😜

20230512_224043.jpg

Opublikowano (edytowane)

W jęczmieniu widać na głównych pędach po kilka milimetrów ości. Większość będzie wychodzić za kilka dni. 
Chcialem poczekać z opryskiem bo przez weekend ma popadać. Teraz jest tak sucho ze ze dnia miejscami liście już się zwijają. 
Dzis mam równo 4 tyg od ostatniego zabiegu. Od tamtej pory spadło może 5mm. 

Dobrze myśle by zabieg zrobić po jakimś deszczu a nie w takich stresujących warunkach? 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Raczej dobrze.

Nie wiedziałem że aż tak tragicznie w kraju z wodą.

U mnie mogło by co kapnąć ale absolutnie o suszy jeszcze mówić nie mogę.

Sugerował się człowiek galanem i Ryśkiem bo ciągle im z pampersa wypływało, i myślałem że u większości podobnie.

A tu jednak suszy nie brakuje

Opublikowano (edytowane)

W końcu wybrzeże. Ma być sucho i słonecznie. Drinki pod palmami i te sprawy.. 😎😉

Sucho, sucho.. na górkach nawet żyto już miejscami siada. Na obecną chwile z tego co słyszę po znajomych to wszyscy rezygnują z drugiego skracania jęczmienia i zyta. Pszenice jeszcze czas. Może coś się zmieni. Ale możliwe ze tez zostanie na raz. 

Jakis lokalny deszcz ma przejść w weekend ale ile tego będzie to nikt nie wie. Wiadomo ze teraz pryskanie to słaby pomysł. Powietrze ma o godz 20. tylko 40% wilgotności. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

Raczej dobrze.

Nie wiedziałem że aż tak tragicznie w kraju z wodą.

U mnie mogło by co kapnąć ale absolutnie o suszy jeszcze mówić nie mogę.

Sugerował się człowiek galanem i Ryśkiem bo ciągle im z pampersa wypływało, i myślałem że u większości podobnie.

A tu jednak suszy nie brakuje

No galan chyba gdzieś ode mnie z zamojszczyzny, to fakt suszy u nas nie ma na chwilę obecną.

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

A dlaczego ma przypalić? 

Ponieważ w etykiecie jest napisane że w jęczmieniu powoduje przebarwienia i na grupach rolniczych niektórzy piszą że jest bardziej agresywna niż Axial ale tańsza i chyba zrobię Pumą...

Opublikowano (edytowane)

Ja stosowałem kiedyś właśnie w takiej dawce tzn ok 0,8l/ha i nie zauważyłem nic negatywnego, tylko u mnie idzie zawsze solo, dwuliścienne osobno. Często stosowałem też foxtrott 069 ew

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
11 godzin temu, krilan06 napisał:

Ja stosowałem kiedyś właśnie w takiej dawce tzn ok 0,8l/ha i nie zauważyłem nic negatywnego, tylko u mnie idzie zawsze solo, dwuliścienne osobno. Często stosowałem też foxtrott 069 ew

Ok. Wiem ja też chce jechać solo. A powiedz coś więcej o tym foxtrott ? Jaka dawka i czy poradzi sobie dobrze z chwastnicą ? Dużo odbiega od pumy ?

Opublikowano (edytowane)

jeczmien-z-puma-i-bez-pumy_34764_360_944703.jpg

Dnia 14.05.2023 o 08:36, MalyRolnik18 napisał:

Stosuje ktoś pume uniwersal w jęczmieniu jarym w dawce 0.8l/ha ?? Chodzi mi tylko o zwalczenie chwastnicy jednostronnej. Nie przypala zboża ? Mogę tak zastosować ?

Przypala i uszkadza liście, zaraz wchodzi plamistość siatkowa. Odkąd zamieniłem na Axial to wystarczy jeden zabieg fungicydowy na flagę/ości.

Edytowane przez ORZMO
Opublikowano
5 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Ok. Wiem ja też chce jechać solo. A powiedz coś więcej o tym foxtrott ? Jaka dawka i czy poradzi sobie dobrze z chwastnicą ? Dużo odbiega od pumy ?

Z chwastnicą nigdy nie walczyłem, także nie wiem. Owies głuchy czyści ładnie 

Opublikowano

Samosiew Sandry na miedzy.

66 w pełni wykształconych pędów.  Większość już wykłoszona.

Przy takim potencjale to 20szt/m2 byłoby gęsto🤣

20230515_135817.jpg

Dziś pierwsze pylniki na jęczmieniu.

20230515_141634.jpg

20230515_145112.jpg