Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, mysza103 napisał:

Skoro wykosiłeś i jeszcze sprzedałeś po dobrej cenie , to co to była za cena? bo akurat w tamtym roku początkiem żniw cena była najmniejsza i wraz z upływem żniw , cena zbóż szła cały czas do góry , to raczej sprzedałeś po najniższej cenie .

Wiesz co pamiętam, że jak kosiłem w tym czasie to właśnie było chyba więcej  o około 100 zł. Tydzień potem cena spadła. Nie pamiętam jak dokładnie było. Wiem, że chyba w żniwa jęczmień był jakoś tak po 630 zł za tonę  albo 650 jak pszenżyto. Jakoś tak. A mi sie udało jeszcze po 700 z czymś tak coś kojarzę. Kurde nie prowadzę zapisków więc nie powiem konkretnie jak było. A jęczmień zawsze sprzedaję w całości. Trzymam tylko pszenicę lub pszenżyto i fasolę. Po żniwach to wiadomo ceny zbóż rosły. Sam pszenżyto chyba po 900zl sprzedawałem  bodajże w listopadzie.  A w styczniu jak brałem rsm to chyba nawet 1100 czy 1000.  Nie mam wyjątkowej pamięci do liczb.

• Root Admin
Opublikowano

w sezonie 21/22 - w żniwa sprzedałem jęczmień po 650, w maju po 1250. Z pszenicą podobnie - w żniwa była po 800, a ostatnia przyczepa na przełomie kwietnia i maja poszła za 1720zł. Co będzie w tym roku? Zobaczymy

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, yacenty napisał:

w sezonie 21/22 - w żniwa sprzedałem jęczmień po 650, w maju po 1250. Z pszenicą podobnie - w żniwa była po 800, a ostatnia przyczepa na przełomie kwietnia i maja poszła za 1720zł. Co będzie w tym roku? Zobaczymy

Ty Yacenty w tym roku nie kosiłeś? Tradycyjnie 15 lipca jedziesz? Czy jakos tak? 

Właśnie mi się jakoś tak udało za 700 z czymś sprzedać, a kto kosił parę dni po mnie już było po 600 coś. Tak przynajmniej pamiętam. 

Edytowane przez bartekac7
  • Root Admin
Opublikowano

Nie kosiłem, dziś spadło 12l i do końca tygodnia deszczyk na prognozie, więc realnie szykuję się na przyszły tydzień.

Akurat jutro przyjeżdżają żmijki, to finalnie zamkniemy temat magazynu i będzie można na spokojnie wozić do domu.

image.png

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

Nie kosiłem, dziś spadło 12l i do końca tygodnia deszczyk na prognozie, więc realnie szykuję się na przyszły tydzień.

Akurat jutro przyjeżdżają żmijki, to finalnie zamkniemy temat magazynu i będzie można na spokojnie wozić do domu.

image.png

No i u mnie potencjalnie do niedzieli deszcz więc pewnie też przyszły tydzień mnie złapie. 

Opublikowano

Padura skoszona, bohun jutro zostało na może 2 godz bo już mocno rosa szła, wilgotnosć po kombajnie 12.8 do 13.5%, nagle po 19 tej już 14.%więc odpuściłem, plon dokładnie będzie wiadomo jutro, myślałem że będzie gorzej po tym gradzisku ale i tak leży ziarna tak by plon może był fajny 😬

IMG_20220705_182036.jpg

Opublikowano

Wczoraj skosilem resztę Zenka i Glorii. Działka niska ziemia od 4a do 5 klasy z tym że 5 jest może z 20ar. 1.6 ha 13.5t. dobrze że jest zapas przyczep bo chciał mnie zasypać. Tak że jęczmień w tym roku rewelacja drugi rok z rzędu. Cena jeszcze się utrzymała 1220 brutto.

• Root Admin
Opublikowano

Jęczmień jest dużo szybszy od pszenicy, dzięki czemu ucieka czerwcowym suszom. W tym roku będę chciał wrócić do bardzo wczesnych odmian pszenicy. W obecnej sytuacji powinny się sprawdzić lepiej niż te normalne odmiany, które wejdą w majowo/czerwcową suszę.

jeszcze troche a będziemy jeść głównie jęczmień i kukurydze :P

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Rok temu miałem to samo, każde kolanko zielone, a w zbiorniku 12.5% wilgotności, nawet jak się kilka ziarenek zielonych w zbiorniku trafiło. A teraz? ostatnie 7 dni mamy już 55l opadu. Pewnie w jęczmień wjedziemy za tydzień. Będzie test - jak szybko zacznie porastać.

Opublikowano

U nas 24l przełom czerwca i lipca. Zielonego też trochę wleciało ze ścieżek i jednego mokradła. Skup ma zawsze 1% wiecej niż ja, ale to i tak dużo mniej niż może mieć. Zostało 50ar Returna ale to chyba poczekamy aż się wypogodzi i dobrze dojdzie. I tak to już zostaję do siebie.

Opublikowano

Tutaj jeden mądrala naśmiewał sie z tych co koszą  jak tylko jest suche,ciekawe jak będzie skomlał jak 2 tygodnie popada i jego zboże wyleci albo porośnie.

Lepiej czasem zamiast innym dosrywać trzymać srajtaśmę w swojej ręce i sie nie odzwyać

• Like 2
Opublikowano

Kłos lekko pochylony  czy na dół nie ma większego znaczenia, za wszystko odpowiada usztywnienie słomy. Taki z kłosem w dół ma już złamaną słomę i w każdej chwili może odpaść, to duże ryzyko przy wietrze bądź burzy.

Opublikowano

U nas kropi a miałem dokończyć dzś o resztę odmian bohuna i su vireni 13 a tu lipa chyba z tego będzie, padura w całości wymłócona, wilgotnosć 12.2% gęstość 61.7 plon 8.200 z 1.1 ha odwieziona na skup, reszta zostaje w magazynie cena 1100netto,ja zadowolony bardzo tymbardziej że po gradzie leży go troszkę, zobaczymy resztę odmian bo w tej najmniej przeszedl grad w tych do mlocenia więcej, 

Jednak tak jak yacenty wspominał wczesne odmiany chtania się więcej przed suszami mają jakiś tam może zapas wody w glebie, czekamy na raszte kurka pokropiło 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj wywiozłem resztę jęczmienia na skup i plon już znany. KWS Kosmos 8,5t/ha. Nie miałem dużo bo tylko 2,7ha na próbę i jestem zadowolony z plonu, gorzej z ceną bo po 1000zl. Lubelskie 

IMG_20220706_135807.jpg

Edytowane przez Aroo22