Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozazdrościć wody. Pszenicę jarą na 3 klasie mi wypaliło.

Opublikowano

Z jarymi przy małej wilgotności to tak jest ,za to u nas ostatnie 3 tyg co rusz burza i z 30-40 mm więc wilgoci troszkę jest ,ale za to na wiekszosci ozimin miotła wybiła

Opublikowano

Sporo się Tu pisało o jęczmieniu Feedway czy jakoś tak. U Mnie też było aż żal patrzeć na niego, ale od tych 2-3 tyg sporo jakichś opadów, w większości takich lekkich i jakoś się ogarnoł. Przynajmniej teraz widać ,że jest to jęczmień szału nie ma bo troszkę rzadki , średnio 10 pięterek, ale chociaż wysokości coś złapał. 

Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

Trochę nie w temacie ale łubin można pryskać w fazie kwitnienia fungi plus coś na robaka?

Zasadniczo jest reguła że w kwitnienie nie przeszkadzamy.

Jeśli nic niepokojącego nie ma to daruj, to uprawa budżetowa na płodozmian. Chyba że antraknoza szaleje to nie ma co zwlekać 

No i podstawowe pytanie to jakiego robaka chcesz zwalczać?

Tam tylko mszyca na komosie siedzi, oprzędzik co miał zrobić to zrobił i larwy w glebie siedzą

Opublikowano

Kłosy krótkie ale gęste. Robią na mnie wrażenie😋

W ubiegłym roku omłot 7.07.

W tym chyba nie da rady chyba że upiecze.

20220612_201951_resized.jpg

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Kłosy krótkie ale gęste. Robią na mnie wrażenie😋

W ubiegłym roku omłot 7.07.

W tym chyba nie da rady chyba że upiecze.

20220612_201951_resized.jpg

co to za odmiana i czy jest to 2 rzędowy cze wielorzędowy.

ja mam odmianę jakubus wielorzędowa kłosy też krótkie

Opublikowano

Panowie chciałbym zasiac pierwszy raz jeczmien jary w przyszłym roku po kukurydzy. Pytanie do osób głównie z okolic Siedlec - Biała Podlaska Kiedy siejecie jeczmien, czy początek marca nie jest za wczesnym terminem?

Opublikowano
Desperado napisał:

Dobrze się czujesz, masz wszystkich w domu? jak ci ktoś powie początek marca a będzie jeszcze zima i śnieg to posiejesz?

nie uważam się za alfę i omegę ale też aż tak glupi nie jestem, poprostu pytam że jak będą warunki czy warto ryzykować a nie ze ślepo będę sieg uprawiał

Y635 napisał:

daj se spokój z jarym jęczmieniem, ja się zastanawiam co zamiast jego zasiać

nie wychodzi ci jary? Jak ci sypie?

Opublikowano

może ktoś coś podpowie.jęczmień jary jest w fazie kłoszenia,przy miedzy na szerokości 3-4m i dł.150m przytulia przeżyła wcześniejszy oprysk fundamentum +serfeno,jest mniejsza ale jest i jest jej za dużo.czy można ją jeszcze opryskać starane lub czymś podobnym?znajomy poleca właśnie starane po wykłoszeniu z tym że on to praktykował w pszenicy,pszenicy nic się nie działo

Opublikowano

Nie siej Jęczmienia jarego, to się nie opłaca, już lepiej pszenicę jarą. Najlepiej to cokolwiek ale ozime.

Opublikowano

po kukurydzy sieje pszenicę ozima i zawsze wiosna dopiero wychodzi pierwszy liść i jakoś to wyglądało do tej pory ale w tym roku mało wody na wiosnę a do tego krotki korzeń i zredukowało już po 2 pienterka. Szukam alternatywy. Najchętniej zasialbym jeczmien ozimy ale nie w listopadzie hehe

Opublikowano
8 minut temu, Piffpaff napisał:

A od przyszłego roku wchodzi zielony ład i też będzie wesoło. Widzę po jeczmieniach jarych w okolicy że ledwo od ziemi się odbiły

Napiszę tak - siałem 14. marca i kilka dni temu sięgał mi do pasa, a sąsiada siany około 4 tyg później - ledwo do kolan. A tak poza tym -późno siana pszenica wg mnie nie wyjdzie lepiej od wcześnie sianego jęczmienia jarego 

Opublikowano
Agrest napisał:

Sandra dwa rzędy

U mnie Sandra na 4a kl takiej najlepszej siana i powiem wam że już bardziej żółta wygląda jak zielona upaliło ją konkretnie, a odmiana czterorzędowa obok zieloniutka, u mnie upały były bez deszczu i po 37⁰C w słońcu

Opublikowano
krilan06 napisał:

8 minut temu, Piffpaff napisał:

A od przyszłego roku wchodzi zielony ład i też będzie wesoło. Widzę po jeczmieniach jarych w okolicy że ledwo od ziemi się odbiły

Napiszę tak - siałem 14. marca i kilka dni temu sięgał mi do pasa, a sąsiada siany około 4 tyg później - ledwo do kolan. A tak poza tym -późno siana pszenica wg mnie nie wyjdzie lepiej od wcześnie sianego jęczmienia jarego 

Też słyszałem takie opinie, w tym momencie pszenica po kukurydzy wygląda na max 4.5-5t a do tego problem z czasem jesienią i pogoda a mimo wszystko wiosna można spokojnie dobrać odpowiedni termin i to duży plus

Opublikowano
21 minut temu, Piffpaff napisał:

Raczej będzie przesunięty w czasie. Już byśmy musieli wiedzieć jak będą wyglądać ekoschematy,by zaplanować płodozmian i strukturę zasiewów. Byłem na zebraniu izb rolniczych i był poruszany ten temat. Jeden z członków izb z moich okolic często jeździ do Brukseli i tam jest czeski film. Nikt nic nie wie. Co do jęczmienia ozimego to Sandra przed kosmosem o dwa tygodnie w wegetacji. Zmienia się z dnia na dzień. 

Opublikowano

panowie zostało mi trochę środków z T3 z pszenicy czyli soligor i tebu 250 można opryskać tym jęczmień jary jak już jest wykłoszony