Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba skracać jęczmień Eunova przy ok 100-110kg czystego azotu ? Ziemia IVb miejscami V, pole z dużym zapasem wilgoci.  Pytam bo pierwszy raz sieje jęczmień na tak dobrej ziemi i nie wiem czy ustoi.

Opublikowano
MalyRolnik18 napisał:

Trzeba skracać jęczmień Eunova przy ok 100-110kg czystego azotu ? Ziemia IVb miejscami V, pole z dużym zapasem wilgoci.  Pytam bo pierwszy raz sieje jęczmień na tak dobrej ziemi i nie wiem czy ustoi.

Dobre😂 jak będzie zlewa to nie ustoi i ten co regulowany a od tej ilości azotu napewno ustoi

Agrest napisał:

w jakiej odmianie masz już pylniki ?

Agrest napisał:

A ja nie mam optymizmu co do wysokości plonu. Niby ładnie ale wydaje mi się że zdecydowanie za krótkie kłosy. Obsada wysawaĺa się gęsta, a teraz wydaje mi się że i te 20% mogłoby być więcej.

10-12 pięterka dla dwurzedowego to chyba nie ciekawie

20210518_113329.jpg

u mnie to zauważyłem że susza sama reguluje jęczmień, u mnie niższy nie regulowany niż Twój regulowany

Opublikowano

Sandra. Ale wychodzą na pojedynczych kłosach na najsłabszej ziemi.

Na lepszej jeszcze się nie wykłosił

Tu z gleby 3a.

Na 4 i 5 niższy i rzadszy.

Opublikowano
19 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

@greg1985 z tamtego tygodnia

Myślę, że możesz zacząć myśleć o skracaniu, rozcinałem dzisiaj główny pęd jęczmienia jarego (siany 30.03) u siebie i już kolanko jest ponad 1cm nad węzłem krzewienia.

Opublikowano
15 minut temu, Marcin34 napisał:

Chce dać 0.5 l modusa na jary nic nie zaszkodzi 

Już będziesz pryskał w jakiej fazie jest jęczmień ? Tez się zastanawiam czy nie pryskać tylko nie wiem czy modusem czy medaxem 

Opublikowano

mój jęczmień jary dostał tylko 60 N plus obornik z zeszłego roku i bije się teraz z myślami dorzucić saletry czy wystarczy. tak ładnego jeszcze nie miałem choć przesadzić z azotem tez nie moge bo koniczyna jest wsiana.

Opublikowano
29 minut temu, tomekZ058 napisał:

Medax Max 0,5kg/ha powinno wystarczyć na Soldo

Dorzucić mu jakies średni fungicyd?

Miał iść Adexar  ale na nie go chyba za wcześnie 

Opublikowano (edytowane)

Macie pomysł co tu się dzieje? Mam 2 typy:

1. Są to jakieś poparzenia bo tak wyglądają tylko liście podflagowe w miejscu gdzie pryskałem na wyczyńca właśnie w fazie liścia podflagowego. Reszta względnie zdrowa

2. Choroba grzybowa (ramularia?) 

3 dni temu T2 priaxor + tebu

20210519_174904.jpg

Edytowane przez misio3p
  • Root Admin
Opublikowano
misio3p napisał:

Macie pomysł co tu się dzieje? Mam 2 typy:

1. Są to jakieś poparzenia bo tak wyglądają tylko liście podflagowe w miejscu gdzie pryskałem na wyczyńca właśnie w fazie liścia podflagowego. Reszta względnie zdrowa

2. Choroba grzybowa (ramularia?) 

3 dni temu T2 priaxor + tebu

jak tylko w jednym miejscu to będzie poparzenie/fitotoksycznosc. choroby raczej posiane są w różnych miejscach i bardziej nieregularnie

Opublikowano
45 minut temu, dexter1908 napisał:

Czy mogę w jeczmieniu jarym prysnać środkami Puma i Gold w jednym zabiegu? Czy lepiej osobno w odstępie 3 dni?

Mam podobny dylemat, mam pumę do tego chwastox trio nowy 1.5l na ha + turbo 1l na ha . Ale chyba zrobię osobno.

Opublikowano

Ja w pszenicy robiłem osobno. Parę dni temu puma a dzisiaj gold, bo przytulia. O ile pumy się nie boję, to gold zobaczymy, bo trochę późno pszenica w kolano, ale znajomym zdarzała się taka konieczność i przed kloszeniem niby nic się nie działo. Chociaż do kloszenia jeszcze chwila. Dopiero co jeczmień zaczął a gdzie pszenica...

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Mam podobny dylemat, mam pumę do tego chwastox trio nowy 1.5l na ha + turbo 1l na ha . Ale chyba zrobię osobno.

Grześ ,jedż osobno ,bo o ile nic się nie dzieje złego ze zbożem itd po takim oprysku to już działanie Pumy jest bardzo mizerne,należy zrobić 3-4 dni przerwy

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Zawsze robiłem razem i negatywnych skutków nie było. Nawet w tym roku znajomemu kawałeczek opryskalem i tez ok.

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, kamil255 napisał:

Jęczmień wykloszony i zaczyna kwitnąć, a nie ma jak zrobić t2 bo cały czas wieje 🙁

Kurde szybko. Z jakiego regionu? A czym pryskasz priaxior? On to i podczas kwitnienia pójdzie.