Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bzdury? Tylko dziwne, że na rolniczych forach pytają kto ile ma z ha, czy jęczmień czy pszenica czy inny produkt rolniczy. Wszytko jest śledzone, każda aktywność czy w rolnictwie czy w innej branży. Wystarczy, że w wyszukiwarce napiszesz parasol a na innych stronach będziesz miał oferty bo mają twoje IP.

Później czytasz w tv czy w necie jak spekulanci przewidują jakie będą zbiory i ile towaru będzie na rynku. A cena, wiadomo jak sypie to w dół. Proste i logiczne.

Takie jest moje zdanie, im mniej wiedzą tym lepiej dla nas.

29 minut temu, krilan06 napisał:

Taa, bo ci którzy ustalają ceny,obserwują agrofoto i na tej podstawie robią obniżki 

A czy twoja informacja o rolnictwie ogranicza się tylko do forum Agrofoto? No to słabo.

Opublikowano
mano napisał:

Bzdury? Tylko dziwne, że na rolniczych forach pytają kto ile ma z ha, czy jęczmień czy pszenica czy inny produkt rolniczy. Wszytko jest śledzone, każda aktywność czy w rolnictwie czy w innej branży. Wystarczy, że w wyszukiwarce napiszesz parasol a na innych stronach będziesz miał oferty bo mają twoje IP. Później czytasz w tv czy w necie jak spekulanci przewidują jakie będą zbiory i ile towaru będzie na rynku. A cena, wiadomo jak sypie to w dół. Proste i logiczne. Takie jest moje zdanie, im mniej wiedzą tym lepiej dla nas.

Chciałbym na prawdę się z tym nie zgodzić ale taka jest prawda. A odnośnie takiego zachowania jak przykład parasola zaczyna mocno wku.....

Opublikowano

Dokładnie, a ile razy to Agrobiznes brał komentarze z Agrofoto, i myślą nie którzy forumowicze że AF to forum prywatne i jak jakieś głupoty se piszą to nie pójdą w świat

• Like 1
Opublikowano

Więc ja już po żniwach jeczmiennych a ile jak coś pw 😉 bo później że sypią albo i nie, żarty żartami ale po raz kolejny nie zawiodłem się na ozimym a także tak lubianej przeze nie odmianiach dwurzędowych a szczegolnie concordia, wielorzędowy plon podobny, byłby pewnie lepszy ale strasznie kłosy spadają i to tylko nie u mnie z wielorzędowych. Ogólnie plon zadowalający nawet przerósł moje oczekiwania a były może 5 odda może 6 tak gdybalem ale lepiej miło się zaskoczyć, choć gorzej będzie z pszenica jakaś taka 🤔, dzis już słoma sprasowana i zaczyna kropić. Pozdrawiam

Opublikowano
38 minut temu, Mari82 napisał:

Więc ja już po żniwach jeczmiennych a ile jak coś pw 😉 bo później że sypią albo i nie, żarty żartami ale po raz kolejny nie zawiodłem się na ozimym a także tak lubianej przeze nie odmianiach dwurzędowych a szczegolnie concordia, wielorzędowy plon podobny, byłby pewnie lepszy ale strasznie kłosy spadają i to tylko nie u mnie z wielorzędowych. Ogólnie plon zadowalający nawet przerósł moje oczekiwania a były może 5 odda może 6 tak gdybalem ale lepiej miło się zaskoczyć, choć gorzej będzie z pszenica jakaś taka 🤔, dzis już słoma sprasowana i zaczyna kropić. Pozdrawiam

A te spadanie klosow to efekt naturalny? Mój już też taki mocno pochylony jak połamany. Dwurzędowy nie łamie się jak wielorzędowy? 

Opublikowano
28 minut temu, WOJTUNIO napisał:

A te spadanie klosow to efekt naturalny? Mój już też taki mocno pochylony jak połamany. Dwurzędowy nie łamie się jak wielorzędowy? 

Zauważyłem, że nie łamie się tak i to znacznie mniej, czym to spowodowane nie wiem

Opublikowano

Ja mam a raczej miałem Meridiana (wielorzędowy) bo skoszony w poniedziałek i on się łamie jak dojrzewa zazwyczaj gdzieś 15-20 cm od kłosa a dalej w dół słoma przechodzi z żółtego do zielonego koloru. Wystarczy parę dni wietrznych i kłosy znikają w słomie. Trzeba wyczuć moment kiedy wjeżdżać kombajnem w pole bo inaczej są duże straty.

Opublikowano
Mari82 napisał:

Ja też wjechałem dziś ale deszcz wygonił z pola, pierwsze przejazdy zaskakują plonem ale do skoszenia wszystkiego i podliczenia średniej jeszcze daleko, u mnie z pszenicą to samo niezadawala będę zadowolony hak sypnie tyle co w zeszłym roku czyli 5t bo na więcej nie wygląda, gdzie górka piaskowa to już wogóle kłosy sterczą krótkie i wogóle myślałem że pszenica się obroni bo deszcze przyszły a tu nie bardzo

• Like 1
Opublikowano

A ja chciałem wjechać a tu 17% wilgotności... i nie ma wjazdu. Dzień w dzień coś dopaduje i w sumie nie wiem kiedy wjade wkońcu ,bo jutro ma być dobry deszcz przez weekend. 

Także pewnie dopiero w przyszłym tygodniu. 

Opublikowano
10 godzin temu, grzesiekrolnik napisał:

Odmiana Concordia po rzepaku z 1,00 ha w przyczepę 8 nie weszło 🙂

Tak jak u mnie i ta sama odmiana, 7 t było a jak na 8tonowke Ci weszło to 7 masz na bank👍

Opublikowano

Fajnie to liczycie 😂 pszenica o b.dobrej gęstości ma 800kg/m³ jak kosze jęczmień to ma 550kg/m³ , to w takiej przyczepie co się mieści max 8t pszenicy to jęczmienia takiego wejdzie max 5,5t

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

7 ton jęczmienia,  jeszcze ozimego na 8-mio tonowej przyczepie, załóżmy nawet czyściutkiego, bo zazwyczaj kombajnu nawet nie umieją ustawić i pół na pół z ośćmi xD Rolnik to jednak ciemny u nas jeszcze, ale nadaje się na bajkopisarstwo.   :P

Edytowane przez Sean
Opublikowano
32 minuty temu, ZELKOW napisał:

Fajnie to liczycie 😂 pszenica o b.dobrej gęstości ma 800kg/m³ jak kosze jęczmień to ma 550kg/m³ , to w takiej przyczepie co się mieści max 8t pszenicy to jęczmienia takiego wejdzie max 5,5t

Na przyczepę 8 tonową to pszenicy wejdzie pod 9 ton . Ja na 6 jak jest pełna to pod 7 ton sypie . 

Opublikowano
37 minut temu, Sean napisał:

7 ton jęczmienia,  jeszcze ozimego na 8-mio tonowej przyczepie, załóżmy nawet czyściutkiego, bo zazwyczaj kombajnu nawet nie umieją ustawić i pół na pół z ośćmi xD Rolnik to jednak ciemny u nas jeszcze, ale nadaje się na bajkopisarstwo.   :P

To chyba cepami u Ciebie jadą że masz tyle ości;-)