Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, tomekZ058 napisał:

@Agrest ja ze swojej strony polecam odm.Soldo, dla mnie najlepsza odmiana jaką miałem do tej pory

Miałem trzy lata temu. Pomimo słabego stanowiska nie wyszło najgorzej.

Opublikowano
39 minut temu, drobny napisał:

A nadaje się Soldo na słapsze gleby z nieuregulowanym ph?

sam mam problem na swoich ziemiach z niskim pH i mimo wszystko jakoś rośnie ale sieję go na II i III klasie na słabszych nie próbowałem

Opublikowano

Również polecam Soldo  u mnie sieje na słabych glebach (4,5 klasa) ale ph uregulowane może super nie sypie ale na takiej glebie to kokosów wiadomo że nie będzie ale porównując do innych odmian jakie miałem jest liderem i ma piękne grube ziarno

Opublikowano

@ASZv3 co tam somsiady polecają tej wiosny z jęczmienia jarego, jakie odmiany i ceny za kwalifikat?

Opublikowano

Co do polecania to akurat w tym temacie mam średnie doświadczenie w ostatnim czasie ;) Oficjalnej oferty jeszcze nie ma. Ceny są na jęczmiona KWS tj Fantex i Orphelia. Inne wkrótce. Całopaletowo większe ilości oferta zawsze szeroka, a mniejsze na magazynie zapewne będzie z 5 odmian.

Opublikowano

A nie lepiej posiac jęczmień zimowy może jest spore ryzyko wymarzniecia ale choć trochę wody będzie miał z zimy. A jare zboża mocno susza załatwia. Od wymarzniecia można ubezpieczyć nie są to duże pieniądze a od suszy nie. I to ubezpieczenie dawało w tym roku podwójna stawkę suszowego. 

Opublikowano

A ja wczoraj z handlarzem rozmawiałem i mówił że jęczmień ozimy jest persona non grata na paszarniach i u hodowców. Biorą w niższej cenie. Prawda to?

Wiem że jest gorszy ale faktycznie tańszy?

Opublikowano

Jak jest dużo i ktoś pyta, bo odbiera z gospodarstwa to możliwe aczkolwiek wtedy biorą próbki raczej... a tak to na skupie nigdy się nie spotkałem, żeby ktoś pytał i nie chciał ozimego

Opublikowano

Miałeś Sandrę? Nie wiem czy na przyszły rok nie zaryzykuję z tą odmianą.

Opublikowano

Ile na ha jej siejesz.?

Widziałem w polu i pięknie się prezentuje.

Opublikowano (edytowane)

w tym roku jest 4.5 ha mialem zenka tez ale on objetosciowo ladnie sypie a wagowo nie i ziarno drób i osci duzo a sandra ladnie sie obłamuje 

Edytowane przez bools
Opublikowano

Ile kg na ha, ewentualnie nasion na m² siejesz?

No właśnie rozcierałem w dłoni i ładnie się osypywał z ości

Opublikowano

powiem ci tak rok temu byl brany z centrali to  mtn bylo 55 a wysialem go 125 kg /ha  czyli 220 sztuk metr tylko dodam ze pole po rzepaku i ph 6 ,- 6.5  myslalem ze za rzadki będzie ale  bylo idealnie bardzo dobrze sie krzewi gdyby byl wiecej wysiany to by lezal choc i tak miejscami pokladło go 

Opublikowano

A fungi, skracanie ile razy?

Azot w jednej dawce czy dwoch?

Opublikowano

pierwsza dawka 50 n nawet mniej mozna i druga reszte azotu do 140 n max skracanie zalezy od opadu ja raz na 1 kolanko ale u nas pozniej straszna susa byla i jest do tej pory

Opublikowano
Dnia 6.12.2019 o 14:52, Agrest napisał:

@ASZv3 co tam somsiady polecają tej wiosny z jęczmienia jarego, jakie odmiany i ceny za kwalifikat?

U mnie sprawdzony jest odmiana Ella. W tym roku posiałem nową odmianę Aligator ale ze względu na suszę ciężko powiedzieć mi coś o niej. 

Opublikowano
Dnia 6.12.2019 o 21:17, Agrest napisał:

A ja wczoraj z handlarzem rozmawiałem i mówił że jęczmień ozimy jest persona non grata na paszarniach i u hodowców. Biorą w niższej cenie. Prawda to?

Wiem że jest gorszy ale faktycznie tańszy?

Co niektórzy kręcą na niego nosem, bo lubi się w lejowych silosach wieszać a i przy mieleniu lubi płatać figle.

Opublikowano

Cześć.  Dziś byłem na przeglądzie pola gdzie zasrany jest jęczmień ozimy. Wygląda nie za ciekawie cały lan jest żółty stanowisko jest po pszenicy ozimej klasa ziemi to III i IV  Nawóz jaki spalem to polifoska8 w dawce 250kg/H 

Mszycy nie widzę bardziej jest to jakiś grzyb?

20191218_143149.jpg

Opublikowano

Jęczmień ozimy inaczej się młóci niż jary. Jeśli kombajn będzie źle ustawiony to potem ziarno płata figle, dlatego bo ma za dużo ości które nie zostały usunięte podczas omłotu.

Co do fotki to nie wiem czym ktoś to "zasrał"😉 ale mi to wygląda na mączniaka, chyba