Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, gustaww napisał:

Panowie, pacjent jęczmień ozimy. Po zimie zrobił się żółty, nie całkowicie ale połowa liści jest żółtych. Wyrwałem rośliny i są nowe przyrosty korzeni, na jedno rozkrzewienie przypada 3-4 nowe grube korzonki około 1-2 cm długości. Sypnąłem mu saletry na regenerację  250 kg czyli 85kg N. Na liściach grzyb z jesieni widać. Plantacja robi się po woli jasno zielona. Kwalfikat, ph około 5,4 , klasa ziemi 3a średnia zwięzłość. Pytanie mam bo pierwszy raz mam jęczmień ozimy i jedyny na okolice.  Czy tak wygląda wegetacja ? kiedy wjechać z T1 i czy ogólnie on przezimował?

Praktycznie po każdej zimie tak wygląda, nic mu nie będzie☺

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi bo już zacząłem trząść portkami ;)

53568874_453212142083610_6851515272927379456_n.jpg

53921381_2212981125434024_4300942342833045504_n.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Panowie stoję przed dylematem czy siać jęczmień czy czekać. Plan miałem taki aby siać go około 22-24 marca. Niby potem zapowiadają ochłodzenie nawet opady śniegu i przymrozki około -4 więc troszkę się boje. Następne okienko jakie widzę w prognozie pogody to około 5 kwietnia. Niby nie jest tak późno ale marcowy jęczmień ma być lepszy.

Czy te chłody i przymrozki nie zaszkodzą jęczmieniowi ?

Opublikowano

To zależy w jakiej fazie będzie jak będą przymrozki, wierzysz w te prognozy długoterminowe?

Mnie 2lata temu zasiałem jakoś później bo bałem się przymrozków, i akurat trafiłem że jak kiełkował był spory przymrozek to miałem kilka miejsc że wymarzł.

Opublikowano

Patrząc na temperatury to ten jęczmień nawet nie wzejdzie. w ciągu tygodnia przy temperaturze 10/8 w dzień i w nocy 2 to szybko nie wzejdzie. Leżał by w glebie około 14 dni zanim jakieś lepsze temperatury się pojawią.

Opublikowano
2 godziny temu, rolnik31 napisał:

Panowie stoję przed dylematem czy siać jęczmień czy czekać. Plan miałem taki aby siać go około 22-24 marca. Niby potem zapowiadają ochłodzenie nawet opady śniegu i przymrozki około -4 więc troszkę się boje. Następne okienko jakie widzę w prognozie pogody to około 5 kwietnia. Niby nie jest tak późno ale marcowy jęczmień ma być lepszy.

Czy te chłody i przymrozki nie zaszkodzą jęczmieniowi ?

Prognozy można sprawdzać co najwyżej 2-3 dni do przodu, ale nie 2 tyg. Pod koniec marca jak się uda powinno być ok, jeśli będzie chłodniej to roślina pójdzie w korzeń.

Opublikowano

Też właśnie tak myślę że roślina powinna się wtedy ukorzeniać jeżeli będzie chłodniej. Nic ryzykuje. Problem jest w starszyźnie 😆 ciężko przekonać żeby za tydzień siać już jęczmień. 

Opublikowano

Jak będzie sporo wilgoci a potem ciepło to raz dwa będą wschody,teraz jak bym zasiał na moich ziemiach to zimno by przytrzymało,a deszcz zrobił asfalt na polu i kicha by była

Opublikowano

całego jęczmienia raczej mszyce nie zaraziły jeśli są rośliny mocno żółte i mniejsze to właśnie te mają wirusa. Generalnie też słabo się zbiera a azot dostał 2 marca. Trzbeba niedługo drugą dawkę walnąć, żeby sobie przypomniał, że to wiosna już:)