Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tak samo jak kolega @schiefelbein1, ale gosp. dostanę od wujka, tylko, że puste zro maszyn, tylko 14ha, stodołe, świniarnie na 200szt, jakieś garaże no i dom. Myślę nad produkcją roślinną i hodowlą świń agencyjnych. Co o tym sądzicie??? A i ile teraz kosztuje 1ha ziemi???

@pawada1996, czy to jest jakaś nowa rasa świń w Polce? :D :D :P

Opublikowano

Od czegoś trzeba zacząć do odważnych świat należy...lecz przy nie dużej ilości produkcji i przy takich wielkich na kładach na początek to długo możesz nie pociągnąć...Najlepiej dla Ciebie by było rozpocząc jakąś produkcje i zakupić podstawowy sprzęt do takowej produkcji a ziemie na początek dzierżawić...bo jej kupno przy obecnych cenach i patrząc na to że zaczynajac miałbyś sporo innych wydatków nie było by najlepsze...Powodzenia

Opublikowano

zeby cows miec, trzeba zaczac. Ale szczerze powiedziawszy, to ,imo, start od zera w rolnictwie, jesli nie ma sie sporo wolnej gotowki to samobojstwo finansowe. Do tego raczej nie za duze doswaidczenia ma ktos, kto pyta od czego zaczac itd, a to dodatkowo za dobrze nie rokuje. Zapal to niestety nie wszystko.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam podobne plany ambicje.I z całym szacunkiem popieram kolegę w granicach rozsadku.Moja rada ziemi nie kupuj na poczatek bo naprawde trzeba miec dużo$$$. Skorzystam z okazji Mam propozycje drodzy rolnicy (pszyszli i obecni) poszukuje inwestora (pożyczkodawcy) potrzebuje 150 000 zł na 2 lata oddam wraz odsetkami 20 % możliwe zabezpieczenie.Może to byc jedna osoba może byc 15 (każdy po 10 tyś) Interesuje mnie równiez firmy z branż rolniczej gwarantuje reklame itp.szczegóły na PW. Jeśli ktoś ma kontakt z ludzmi którzy zainteresowała by ta oferta gwarantuje prowizje.

Pozdrawiam

Edytowane przez mlodyrolnik4
Opublikowano (edytowane)

Żaden amber gold brzydze się tym dziadem chociaż ma układy to korzysta.

no nastepny kolego daj mi prace za 3000 złoty miech (może byc lipna) to ja z chęcia pójde po kredyt do banku nie ma problemu .Chociaż, Citi, DB, alior itp.

podobne oprocentowanie tez na 20 % alior chyba na 10 % Co z tego że mam zabezpieczenie jak zdolnośći brak;(

p.s 18 lat to dzieciak??? heh może jak ty masz /miałeś to sie czułeś jak dziecko. Ja Ci gwarantuje ,że stoje dość twardo na ziemi tylko brak możliwośći i jeszcze inne czynniki

Edytowane przez mlodyrolnik4
Opublikowano (edytowane)

Z calym szacunkiem kolego, ale sadzisz, ze ktos od tak pozyczy kase 18sto latkowi? Jeszcze taka? Juz samo to daje swiadectwo jak "dosc twardo" stoisz na ziemi. Plus chcesz osiagnac 75k zl rocznie czystego zysku(+ odsetki)..Wszyscy z pewnoscia leca pozyczyc kase

Edytowane przez daron64
Opublikowano

heh a co do tego ma wiek???(no może i ma niektórzy mając 18 nie wiedzą na kórym świecie żyją) nie jeden 30 latek swoimi wypowiedziami nie dorasta nawet 16 latkowi poziomem wiedzy itp. a czy jak bym miał 30 lat to kolega by mi pożyczył ?? napewno by była inna gadka napewno , że za stary kiedy on to spłaci;) i jeszcze milion problemów.Może jeśli ktoś nie chce pożyczyć to może wejść w spółke. ps. jednemu 150 k to dużo drugiemu nie ,osobiscie w chwili obecnej to kolosalna suma, ale ogólnie w rolnistwie to nawet nie ma z czym sie wybierac na "zakupy" m.in maszyny itp

Opublikowano

@borec97 to nie jest rasa świń :P Są to świnie, które ci przywozi jakaś agencja, dostajesz paszę i musisz je wychować. Masz płacone za 1 sztukę Miesięcznie (np.30 zł). Nic cię nie interesuje, ani pasza, ani weterynarz, ty tylko musisz dawać im paszę, no i gnój wyrzucać ^^ Moim zdaniem jeśli ktoś ma boksy na ok.300-400 szt to się opłaca. Tylko nie wiem jak ze słomą, ale chyba swoja :rolleyes:

Opublikowano

heh a co do tego ma wiek???(no może i ma niektórzy mając 18 nie wiedzą na kórym świecie żyją) nie jeden 30 latek swoimi wypowiedziami nie dorasta nawet 16 latkowi poziomem wiedzy itp. a czy jak bym miał 30 lat to kolega by mi pożyczył ?? napewno by była inna gadka napewno , że za stary kiedy on to spłaci;) i jeszcze milion problemów.Może jeśli ktoś nie chce pożyczyć to może wejść w spółke. ps. jednemu 150 k to dużo drugiemu nie ,osobiscie w chwili obecnej to kolosalna suma, ale ogólnie w rolnistwie to nawet nie ma z czym sie wybierac na "zakupy" m.in maszyny itp

I domyslam sie, ze Ty masz sie za jednego z tych jasnieoswieconych 18sto latkow madrzejszych od reszty spoleczenstwa? Jesli nie wiesz, co wiek ma do tego, to nie ma o czym rozmawiac. Nawet jesli faktycznie masz dobry pomysl na biznes(tego Ci zycze-naprawde), to nie badz naiwny sadzac, ze ktos Ci wylozy taka kase. Co do tego, czy 150k to duzo, czy malo, to juz zalezy czy chcesz miec "cos" nowego czy uzywke, czy chcesz nowy budynek, czy remont starego. Z tym, ze na rolnictwo nie jest to kwota powalajaca, to zadnej Ameryki nie odkryles. Na kase mysle, ze nie masz co liczyc, bo najzwyczajniej w swiecie nie jestes wiarygodny dla osob, ktore dysponowalyby taka suma. Naprawde wierzysz, ze ktos wejdzie z Toba w spolke/pozyczy Ci 150kafli jak jestes 18sto latkiem, ktory obiecuje zwrot gotowki z procentem w 2 lata? Nie zrozum mnie zle-jesli masz fajny pomyskl, to dobrze-daz do jego realizacji, oby Ci sie udalo, ale imo, liczenie, ze ktos Ci te kase wylozy jest nieco naiwne.

Opublikowano

@dzięki kolego nie jestem naiwny i nie chce żeby któś mi dał bo nie ma nic za darmo dam zabezpieczenie jak już trąbie od początku. Jęśli ktos jest chetny to proszę na PW pełny opis przedsięwzięcia.

Opublikowano

ok, nie bede pytal co to za przedsiewziecie, ale jak chcesz byc choc troszke wiarygodny, to powiedz, co masz "na siebie" co stanowiloby zabezpieczenie, przy takiej kwocie? Bo skoro do banku nie idziesz to rozumiem, ze nie ziemia

Opublikowano

Gdy prześledzisz tutejsze wątki kolego to zobaczysz, że nic się nie opłaca:

-zboże tanie

-ziemniaki tanie

-chów tuczników na stratach

-opasy porażka cenowa

-mleka w ogóle nie opŀaca się doić

A paliwo, środki ochrony roślin, maszyny itd. drogie

Opublikowano

2,5 ha z oborą na 11 sztuk, chlewikiem na 50 sztuk, 1 silos bina mieszczący 30 ton za 50 tyś. Oprucz tego wmojej okolicy jest sporo ziemi do wziecia w dzierżawe w bardzo niskich cenach

Opublikowano (edytowane)

jak jest sporo sporo ziemii jeszcze do kupienia,moge od siebie radzić kupić cieleta(sa tanie teraz) i chowac na wybiehu.Ot tyle co moge powiedziec

chlewik zrobilbym dla cielat...prosięta sa delikatne a przy cieletach gdy wie jak sie obchodzić % padniec jest mały.sam bym tak chcial

Edytowane przez karol210
Opublikowano

jak masz kilka baniek to może i warto bo później w razie czego i tak możesz sprzedać, ale jak masz to brać na kredyt to nie ma szans. Są tacy co mają dużo i biorą kredyt na samą oborę i nie są w stanie go spłacić.

Opublikowano

jak lubisz pracować na gospodarstwie to może i warto ale jak ci się to kompletnie nie podoba to  nawet nie zaczynaj

tez mam zamiar zacząć od zera ale tylko kilka szt opasów jako zajęcie dodatkowe no i nie tak kompletnie od zera mam 1ha własnego pola ale dużo jest łąk i ugorów które można wydzierżawić ale i tak na tym się nie da jakieś kasy zarobić 

może kilkaset złotych na + będzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez damian315
      Czy podpowie ktoś i ma jakiś pomysł aby jakoś przerobić budynek na bydło aby nie wybierać obornika ręcznie. Z lewej strony jest garaż a z prawej paszarnia. Myślałem aby zrobić bramy na szerokość kojców i wybierać obornik miniładowarką typu TUR Poland tylko zastanawiam się uda sie wymanewrować czymś takim na tak wąskim korytarzu. Raczej nie ma możliwości kucia w ścianach nośnych ze względu na wiek budynku, wzdłuż korytarza są także po 4 słupy (po 2 z każdej strony). Utrzymywane jest tam bydło do roku na głębokiej ściółce. Prośba o pomoc i podpowiedzi czy jest możliwość coś z tym zrobić

• Przez damianos95
      Witam
      Chcialbym zapytac kolegow jak to jest z budynkiem zamknietym na fudamencie budowanym z pustaka mialby byc on na male cielaki i tutaj robi sie problem nedac w gminie i starostwie kazdy mowi co innego slyszalem ze mohe postawic taki budynek max35m2 i rozpietosc dachu na 4.8m o 1 budynek na 500m dzialki 
      Natomiast w 2 miejscu uslyszalem ze moge 50m2 i tez rozpietosc dachu na 4.8 i 1 budynek na 500m dzialki
      Dodam ze na dzialce stoi dom i obora i garaze
      Kolejne pytanie czy majac działkę i chcac zrobic np 2 budnki te po 35m2 moge je polaczyc zeby przechodzic swobodnie moedy jednym a drugim a nie dzielic je sciana ? Jak to obejść by nikt sie nie doczepil dodam ze u mnie ludzi zyczliwych nie brakuje i jal ltos cos robo zazwyczaj poajawia sie kontrol wiec chcialbym aby sie to obylo bez dodatkowych problemow 
      I jak wyglada sprawa z wiatami ? 
      Ma sie cos zmieniac w 2022 odnosnie tych budynkow i wiat czy zostaje po staremu 
      Prosze o wypowiedzi ludzi ltorzy cos takoego robli a nie slgszeli badz czytali
    • Przez Marcin0628
      Witam, proszę o poradę. Szykuje się do odnowienia budynku gospodarczego który jest zbudowany w latach 80 z pustaka pianowego. Na budynku jest tynk cementowy typu baranek. W niektórych miejscach tynk odpadł lub popękał. Planowałem zerwać tynk w miejscach gdzie słabo się trzyma i uzupełnić ubytki klejem. Tam gdzie tynk trzyma się mocno chciałem zostawić aby uniknąć dodatkowej pracy. Teraz pytanie czy wystarczy na całość położyć klej i siatkę i następnie tynk ? Czy lepszym pomysłem byłoby dać jakąś cienką warstw styropianu ? Np 2 cm ?Nie zależy mi na izolacji termicznej budynku, zależy mi jedynie aby w miarę możliwości dobrze przygotować ściany przed tynkowaniem. Proszę o podpowiedzi co zrobić w takim przypadku i jakich materiałów użyć.
    • Przez Marcin133
      Witam. W związku z bardzo drogim opałem myślę nad ogrzewaniem domu pompa ciepła. Proszę użytkowników którzy już posiadają lub myślą o założeniu o wypowiedzenie się w temacie. Jakie pompy polecacie itd. 
  • Dodaj nową pozycję...
v