Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Jestem nowy na forum i mam kilka pytan. Jestem z podkarpacia na gospodarstwie pracuje od urodzenia z rodzicami teraz mam 22 lata skonczylem technikum teleinformatyczne pracy w okolicy brak wiec pomyslalem o gospodarstwie. Posiadam ursusa c360,2 ruski T-21,Bizon Z056 ,2x woz,2x przyczepe 1 osiowa, rozrzutnik do obornika, beczke na gnojowice, plug 5 i 2x 3 skibowy, 2x kultywator, brony ciezkie i2x lekkie,2x sadzarke do ziemniakow, siewnik poznaniak,2x kosiarke rotacyjna, grabarke tasmowa i grabarke 7 sloneczko. Z budynkow to ogolnie 2 obory dawniej trzymano po kilka krow koni i swinie na wlasny uzytek. I 2 duze stare murowane stodoly dawniej magazynowano w nich siano. Jezeli chodzi o areal to jakies 15ha okolo 10ha orne 3ha ląki a 2 to las. Co do dzierzawy to w okolicy jest duzo nieuzytkow (łąki i i do karczowania). A teraz do sedna chcial bym to wszystko rozkrecic zeby miec jakis zysk czy jest szansa? Glownie chcial bym pojsc w strone siewu rzepaku pszenicy i zyta. W przyszlosci moze ziemniaki i bydlo (do bydla chcial bym pierwsze dostosowac budynki). Jak radzicie inwestowac?

Opublikowano

Witam wszystkich :D

Mam 20 lat skończyłem technikum rolniczy i pracuje w RSP. W tym roku planuje założyć gospodarstwo rolne na siebie ale niezbyt wiem jakie dokumenty są mi potrzebne i gdzie sie muszę udać by założyć to gospodarstwo.

Od małego jestem związany z rolnictwem i wiem jaki to jest ciężki chleb. Sam od 4 lat( wcześniej dziadek) uprawiam 2 ha pola są to działki od rodziny ,które chcę wydzierżawić. Pole cały czas jest uprawiane, posiadam 80 królików i 200 kur niosek, cały czas powiększam bo ma zbyt na jajka i króliki. Proszę was o poradę jakie dokumenty są mi potrzebne by zalożyć to gospodarstwo i jak to jest z tym ubezpieczeniem w KRUS bo na razie jestem ubezpieczony w ZUS. Wytłumaczcie mi co i jak mam robić. Z góry dziękuje i pozdrawiam :D

Opublikowano

żeby być w krus trzeba posiadać 1 ha ziemi przeliczeniowy najłatwiej jak ktoś ci przepisze taki areał :) albo wydzierżawi z kupnem w twoim przypadku nie przejdzie teraz, no a potem orać siać i mnożyć króliki :) 

Opublikowano (edytowane)

Aha wielkie dzięki myślałem że muszę być ubezpieczony w krusie ale jednak chyba nie.A ciekawie czy będę mógł się potem ubiegać o jakieś wsparcie z prow jak nie będę w krusie

Edytowane przez SuperMrkamilo
Opublikowano

Witam. żeby nie zasmiecac forum podepne się tutaj. Chciałbym dowiedzieć się czy jak nie mam wykształcenia rolniczego ale posiadam 6 ha w dzierzawie to mogę ubezpieczyć się w KRUSie? I czy mogę startować o jakieś dofinansowania na rozwój i ew. dzierżawy z ANR? ?

Opublikowano

Witam zamierzam kupić Gospodarstwo Rolne 30 hektarów za cenę 2 500 000 zł z zabudynkami. Czy opłaca się ? będę miał możliwoś wziąć w dzierżawę sporo_
Mamy gospo w rzeczywistości więc mam dużą styczność
Pozdrawiam
Albo mam też możliwoś kupna Gospodarstwa Rolnego 18,5 ha za cenę 100 000 zł do negocjacji.
Ps. Lecz skąd wziąć kase ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Krzysztof1239
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie czy jakbym miał hale łukową zamiast zwykłej obory to mleczarnia piątnica mogłaby mnie przyjąć pytam tak z ciekawości bo w tych czasach to nic nie wiadomo na 100%
    • Przez Janeczko
      Witam,
      Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.
      Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu
    • Przez wrobelek02
      Witam, jak ogrzewacie swoje garaże, myślę nad zrobieniem takiego piecyka z beczki albo brojlera, proszę o wasze pomysły oraz zdjęcia. interesuje mnie tylko piec na drewno.
    • Gość
      Przez Gość
      Witam, planuje postawic wiate na maszyny o wymiarach 5x10 chcialbym postawić ja przy granicy ze spadem w moja stronę wysokość gora 4m dół 3m czyki od sąsiada 4m. Jest takie cos wgl.mozliwe? Musze sie odsuwac od granicy? Na taka wiatę? 
    • Przez rusto
      Posiadamy działkę o powierzchni 14 arów. Jest dosyć duża i zastanawiamy się co będzie lepszym rozwiązaniem - dom parterowy (zajmujący większą powierzchnię działki czy piętrowy - więcej miejsca na działce, ale  troch będą mnie wkurzały skosy w pomieszczeniach na poddaszu.
  • Dodaj nową pozycję...
v