Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pewnie dlatego, że większość prowadzi swe gospodarstwa już od kilku pokoleń. To co mają obecnie zaczęli budować już ich pradziadkowie. Dlatego też mało realne wydaje się zaczynać taką przygodę z rolnictwem od całkowitego zera. Szczególnie w takich czasach. Kiedyś gdy twoje było tyle ile byłeś w stanie zaorać to może tak, ale teraz? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Podam Ci przykład, załóżmy że dostaniesz kredyt,masz wymarzone hektary, kredyt do spłacenia, wszystko obsiane,pięknie rośnie i nagle przychodzi straszna ulewa z gradem, niszczy wszystko i nic nie zostaje a na Twojej głowie kredyt i co wtedy?Mówię Ci daj sobie spokój, albo jak inni mówią szukaj dziewczyny z gospodarka :-D

Gość karol924
Opublikowano

Opasy to też nie takie hop siup, byka trzeba kupić(bo mamek od początku raczej miał nie będziesz), przygotować pasze, dać jeść, no i czas( +- 2 lata). nie wiem jak innym, ale mi z jednego byka 700kg zostaje na czysto nie więcej niż kilka stów, teraz przelicz to sobie na 24 miesiące ;) grosze, nie? :). To po prostu mielenie pieniędzy.

Opublikowano

czasy na rozkręcenie gospodarstwa były na początku lat 90 wtedy ziemia była po 3 tyś zł za hektar i w tedy można było startować zadam Ci Jedno pytanie czy maz z pieniądze na wkład własny do kredytu to jest ok 20% wartości kredytu??? zamiast siedzieć na forum i pisać bez sensu to przejdź się do banku i zapytaj o kredyt na początek 100tys zl dostaniesz wytyczne z banku i będziesz wiedział co i jak i nie będziesz zadawał głupich pytań tym bardziej banki teraz chcą większe zabezpieczenie niż tylko hipoteka kupowanie ziemi wiem bo jestem w trakcie załatwiania kredytu na ziemię nie wiem ile masz lat ale piszesz jak dziecko ja Tobie życzę jak najlepiej niech Ci się uda ale rzeczywistość jest brutalna nie wiem czy masz doświadczenie jakie kolejek w rolnictwie oprócz sadzenia tych ziemniaków o których pisałeś wcześniej masz prawo jazdy na traktor? każdy był młody i myślał tak jak Ty ale życie uczy i pisze inne scenariusze a jak tak lubisz pracę na roli to na początek zatrudnij się u gospodarza przy zniwach lub sianokosach praca po 16godzin na dobe i wtedy może nabierzesz szacunku dla tych ludzi którzy tu piszą

Opublikowano

Masz kawałeczek pola, dobierz ile sie da dzierżaw po okolicach, moze ci sie uzbierać paręnaście ha. Uzbieraj jakąś kasę zakup podstawowe maszyny do łąk, no i kupuj byczki (jednocześnie można spokojnie pracować). Zwiększać ile sie da dzierżawy, jak sie, dorobisz sprzetu to można powoli kupować pola.

Opublikowano (edytowane)

nie ma co chłopaka zniechęcać, spróbować możesz ale nie na taką skale jak początkowo myślałeś, 4 lata temu byłem w jego wieku też wtedy zaczynałem co prawda nie od hektara a od 6 swoich i trochę dzierżawy na ten moment uprawiam 60. Wiadomo ma początku myśli się że będzie wszystko z górki, też tak myślałem jednak życie zweryfikowało to bardzo szybko. koledzy wyżej dobrze Ci radzą zatrudnij się w gospodarstwie, zdobędziesz doświadczenie zobaczysz co się opłaca a co nie, może poznasz jakies kontakty do sprzedaży swoich przyszłych produktów ? miedzy czasie załóż swoje gospodarstwo ale mniejszymi krokami w kredyt pakuj się dopiero jak będziesz pewny że dasz radę 

Edytowane przez tropt
Opublikowano

Za kogo Ty się uważasz, nie masz w ogóle pojęcia co to jest gospodarstwo i jak się zarabia, a chcesz spłacić tak duży kredyt pewnie nie widziałeś większych pieniędzy a mówisz o milionach, jedz na Ukrainę kup ziemi trochę to może to jakoś pójdzie
Wyrastasz ponad przeciętność, no chyba nie :-)

Opublikowano

Widzę,że tym kraju żyją ludzie małego formatu.Właśnie dlatego wyrastam ponad polską przeciętność.

Ambicje to nie wszystko!!!!!

Od kilku postów zadawałeś pytania odnośnie poglądowej raty kredytu, odpowiedz poglądową uzyskałeś. i????? nic nie zrozumiałeś !!

Jeśli ówcześnie człowiek reprezentujący POLSKIEGO rolnika który wyłamuje się ponad przecietność   i do banku czy to się boi czy to na autobus nie chce sie iść i pyta na forum o kretyd rzędu milionów złoty to mamy doczynienie z :

-dzieckiem na wakacjach i nudzącego sie jak to ujełeś gimbusa :P

-z osobą ktora po dekadzie skapneła sie o dobrodziejstwach płynących z UE czyt. dopłaty obszarowe, MGR, MR (te wszystkie dobrodziejstwa niosą ze sobą nie lada "cyrografy")

-która nie ma na podatek, czynsz dzierżawny a co dopiero na kredyt 

Sorry ale po tym co piszesz aktualnie niewiele masz do zaoferowania a juz sam siebie chwalisz. ponad przecietny użytkowniku :P

Opublikowano

w sumie co nam zależy, chce chłopak to niech bierze

wróżę ci świetlaną przyszłość, 100ha w dwóch kawałkach, nowe wszystkie maszyny, ciągnik JD i NH, nowy kombajn, hodowlę 100 byków, i 30 koni, a o kredyty nie ma się co martwić, przecież każdy bierze i jest ok

widzę że masz swoją wizję, a na to forum nie wszedłeś po to żeby poznać opinie za i przeciw, tylko żeby ktoś cię utwierdził w swoich fantazjach, a że napotkałeś mur oporu to zaczynasz nas obrażać wywyższając się, jak to napisałeś "wyrastasz ponad polską przeciętność"

myślisz że 99% rolników ma to co ma bo im się nie chce zwiększać dochodów, nie chce im się rozwijać gospodarstwa, nie chcą nic zmieniać??? prawda jest taka że każdy orze jak może, i w 9% przypadków są to gospodarstwa budowane przez pokolenia, a nie z chwilowego widzimisię

a jak ci się za 3 lata uwidzi jeździć tirem, czy założyć sklep to wszystko sprzedasz i spełnisz kolejne marzenie???

@kamil255 dobre

Opublikowano

strach patrzeć jak ktoś sobie życie rozwala na własne życzenie. Komornik na 100% pod warunkiem że banki się zdecydują udzielić kredyt(bardzo wątpię). Ale życzę powodzenia

Opublikowano

a ja polecam Ci iść do pracy do gospodarstwa wielkoobszarowego zmienić miejsce zamieszkania i pojeździsz takimi maszynami że szok i wszyscy Ci będą zazdrościć prowadzenia traktorku przez GPS czy omłotu claasem 770.

rozumiesz?

nie jeden rozważa długo wzięcie 200 czy 300tysia na kilka ładnych lat gdzie gosp jest już w jakiejś konkretnej dziedzinie lekko czy mocno rozwinięte

Polecam pracę w gospodarstwie i będziesz naprawdę spełniony tak jak piszesz w pieszym poście.

Opublikowano

Ja się ciągle pytam czemu nie planujesz mniej konwencjonalnych upraw. Bo zboża i opasy to nie jest najbardziej dochodowy dział w rolnictwie. Może jeden z popularniejszych, ale tylko tyle. 

Opublikowano

Powiem Wam tak.Ja tylko czekam aż upadnie ten masoński i żydowski twór,zwnany unią europejską lub Polska wystąpi z tego tworu.Skoro w latach 90 można sobie dać radę bez dopłat,których i tak jest tyle co kot napłakał.Gdy nie będzie tego tworu to ziemia będzie tańsza i nawozy też.

Mój wujek,który ma 25 ha mówi,że ten premie unijnie są obwarowane takimi wymaganiami,że trzeba być magistrem do młodego rolnika a do modernizacji gospodarstw trzeba spać na pieniądzach.

Skoro moi pradziatkowie,którzy przed 70 laty zakładali moją,znaczy prawie moją gospodarkę,potem dziatkowie i mama dawali sobie radę bez tych unijnych"pomocy"to i dam sobie radę,lecz musi ta zas,,,ana unia upaść.A w końcu to nastąpi.

Na początku gospodarka obejmowała powierzchnię 4 ha gruntów rolnych,lecz moja babcia popełniła błąd i podzieliła ziemię na cztery części tak,że przy mnie zostało tylko 1ha,lecz mam szansę na odzyskanie 1ha.Gdyby gospodarka nie została podzielona byłaby doszła do sił.Lecz w latach 90 nikt w nią nie inwestwował.A zmiany,które wprowadzam są spóźnione o10 lat.Dlatego właśnie czekam na upadek unii,lub wyjście z niej Polski.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Krzysztof1239
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie czy jakbym miał hale łukową zamiast zwykłej obory to mleczarnia piątnica mogłaby mnie przyjąć pytam tak z ciekawości bo w tych czasach to nic nie wiadomo na 100%
    • Przez Janeczko
      Witam,
      Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.
      Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu
    • Przez wrobelek02
      Witam, jak ogrzewacie swoje garaże, myślę nad zrobieniem takiego piecyka z beczki albo brojlera, proszę o wasze pomysły oraz zdjęcia. interesuje mnie tylko piec na drewno.
    • Gość
      Przez Gość
      Witam, planuje postawic wiate na maszyny o wymiarach 5x10 chcialbym postawić ja przy granicy ze spadem w moja stronę wysokość gora 4m dół 3m czyki od sąsiada 4m. Jest takie cos wgl.mozliwe? Musze sie odsuwac od granicy? Na taka wiatę? 
    • Przez rusto
      Posiadamy działkę o powierzchni 14 arów. Jest dosyć duża i zastanawiamy się co będzie lepszym rozwiązaniem - dom parterowy (zajmujący większą powierzchnię działki czy piętrowy - więcej miejsca na działce, ale  troch będą mnie wkurzały skosy w pomieszczeniach na poddaszu.
  • Dodaj nową pozycję...
v