Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra, przy okazji wycinania krzaków polazilem po tym zbożu. Pierwsze dwa zdjęcia to lepsze miejsca na słabszej dzialce - czyli pH ~5, zasobności średnie/niskie. Kolejne zdjęcia to lepsza działka - pH ~6, zasobności średnie/wysokie - co roku obornik/gnojówka. Ostatnie zdjęcie, to najgorsze miejsce na lepszej działce - najcięższa glina w tym miejscu.

Obie działki 3b, ta sama odmiana (borwo), zaprawiane kinto, siew muszę zobaczyć, ale ~20wrzesnia, obsada to co zalecają + bodaj 20% (niestety nie czyściłem). Siane dzień po dniu.

IMG_20230224_122513606_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230224_122840742_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230224_135713036_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230224_135634073_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230224_134601547_HDR_copy_2040x1148.jpg

IMG_20230224_134936592_HDR_copy_2040x1148.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
18 godzin temu, cotamjaktam napisał:

Ja rozsypałem całą pierwszą dawkę 100 kg saletrosanu + 100 kg saletry na pszenżyto 23.02 w czwartek ładnie popadało, więc zboże czeka tylko teraz na ciepło i się będzie pędzić

Przy tak wczesnej pierwszej dawce chyba musowo na 3 rozkładać nawozenie

Opublikowano
19 minut temu, Janeczko napisał:

Powiedzcie mi co polecacie na poprawę ? Ja jesieni był expert met solo, najwięcej problemu to mam z habrem i przytulina.

Mustang Forte, Starane

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, daron64 napisał:

Przy tak wczesnej pierwszej dawce chyba musowo na 3 rozkładać nawozenie

U mnie na 5-6 klasie teraz jest woda a za miesiąc może nie być dlatego na żyto dałem prawdopodobnie pierwszą i ostatnią dawkę 100 kg saletrosan + 150 kg saletry

A pszenżyto będę dosypywał potem 34 N w saletrze na drugą dawkę

Mam to siebie już sprawdzone, nieważne czy zboże gęste czy rzadkie pierwszą dawkę daje wcześnie i dużą, a drugą na części pól odpuszczam bo nie ma wody.

Plony na 5,6 klasie do 6 ton 

a na 4,5,6 klasie do 7 ton się udawało najwięcej zebrać pszenżyta

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano
3 godziny temu, Janeczko napisał:

Powiedzcie mi co polecacie na poprawę ? Ja jesieni był expert met solo, najwięcej problemu to mam z habrem i przytulina.

Na chabra i przytulię przynajmniej u mnie najlepiej sprawdza się PIXXARO , dając dawkę nawet 0,5l/ha masz 100% skuteczności za niecałe 60 zł/ha.

ja pryskam na jesień to na wiosnę wystarczy dawka 0,25l/ha za 30 zł , sprawdzone ! 

Opublikowano
46 minut temu, Janeczko napisał:

Oczywiście ale chyba zły mustang nie jest ? W tamtym roku chwastoks dał radę i było czysto

Zły nie jest aczkolwiek przytulie najłatwiej zwalczyć fluroksypyrem

Opublikowano
Dnia 26.02.2023 o 11:31, cotamjaktam napisał:

U mnie na 5-6 klasie teraz jest woda a za miesiąc może nie być dlatego na żyto dałem prawdopodobnie pierwszą i ostatnią dawkę 100 kg saletrosan + 150 kg saletry

A pszenżyto będę dosypywał potem 34 N w saletrze na drugą dawkę

Mam to siebie już sprawdzone, nieważne czy zboże gęste czy rzadkie pierwszą dawkę daje wcześnie i dużą, a drugą na części pól odpuszczam bo nie ma wody.

Plony na 5,6 klasie do 6 ton 

a na 4,5,6 klasie do 7 ton się udawało najwięcej zebrać pszenżyta

Na 6 klasie przy suszy 6 tygodni wypaliło mi pszenżyto. Coś tam ponosiliśmy na brzegach gdzie lepsza ziemia ale żałosny zbiór 

Opublikowano
1 godzinę temu, duszekl napisał:

Jaki mieliście plon pszenżyta z ha jeśli można wiedzieć ??

Tyle lat na forum, a pytasz jakbyś się wczoraj zarejestrował 😅

Przecież widzisz, że tu ludzie na 6kl po 7t zbierają. Resztę sobie sam dopowiedz 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kurcze , wy to macie takie dobre plony a u mnie to zawsze tak kręci się koło średniej 6t.

zdjęcia z dzisiaj oczywiście  pszenżyto TADEUS jak bym tak dokupił nawozu i dał tak ze 100 kilo była by szansa na 7t oczywiście u mnie bez obornika i 20 lat bez płodozmianu ? 

IMG_20230228_154931.jpg

Edytowane przez k16mk
  • Like 1
Opublikowano

Ja jutro na oziminy wszędzie bede rozsiewal siarczan magnezu i nie wiem czy pod owies na orke od razu rzucić czy lepiej pszed uprawa przedsiewna? Bo teraz mieszanie czymkolwiek nie wchodzi w grę. Jak myślisz?

Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

Siarczan kupiłem po 1100 dwa tygodnie temu, pszenżyto ok 1000

A tu to o Mondeo 😉

IMG20230228134901.jpg

widzę że podobna obsada i podobnie wyrośnięte , to ile myślisz dać na 1 dawkę ?