Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robimy sobie podśmiechujki, a tak na prawdę to zazdrość nas zżera.😜

Ja za nędzne 1300 netto sprzedałem.  

Ale nie ma co płakać.  W przyszłym sezonie i tej ceny nie zobaczymy

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Robimy sobie podśmiechujki, a tak na prawdę to zazdrość nas zżera.😜

Ja za nędzne 1300 netto sprzedałem.  

Ale nie ma co płakać.  W przyszłym sezonie i tej ceny nie zobaczymy

Szkoda ze śniegu nie ma... Na wykresach giełdowych można by sobie zjeżdżać 😒

Opublikowano

Ano, pospieszyłeś się. Zasypałeś skupy i cena siada 😁

5 minut temu, szymon09875 napisał:

Szkoda ze śniegu nie ma... Na wykresach giełdowych można by sobie zjeżdżać 😒

Niby tak, ale co będzie dalej nikt nie wie.

Śnieg lokalnie zmniejszyłby zakres paniki i może chwilowo ceny by odbiły

Opublikowano

obejrzałem wiadomości i trochę się jeszcze wyjaśniło , okazuje się że  jaśnie nam panujący ELEWWAR nakupił zboża od szanownych agresta janusza i darona ( ale ich skręca z zawiści ) za grosze a teraz ładują to na jakieś super statki żeby godziwie sobie zarobić na NICH w Afryce.   ( Pewnie prezes elewwar myślio nich z sympatią DOBRE CHŁOPY) 

Przypuszczam że coś im brakuje do ładunku stąd ta cena 😉 . Kurczę , kusi sprzedać  wszystko OCZYWIŚCIE BEZ WARZENIA i mieć święty spokój 😉😉😉

Spółka Elewarr rozpoczyna eksport pszenicy do Wybrzeża Kości Słoniowej | PortalMorski.

statek.jpg

Opublikowano
39 minut temu, k16mk napisał:

obejrzałem wiadomości i trochę się jeszcze wyjaśniło , okazuje się że  jaśnie nam panujący ELEWWAR nakupił zboża od szanownych agresta janusza i darona ( ale ich skręca z zawiści ) za grosze a teraz ładują to na jakieś super statki żeby godziwie sobie zarobić na NICH w Afryce.   ( Pewnie prezes elewwar myślio nich z sympatią DOBRE CHŁOPY) 

Przypuszczam że coś im brakuje do ładunku stąd ta cena 😉 . Kurczę , kusi sprzedać  wszystko OCZYWIŚCIE BEZ WARZENIA i mieć święty spokój 😉😉😉

Spółka Elewarr rozpoczyna eksport pszenicy do Wybrzeża Kości Słoniowej | PortalMorski.

statek.jpg

Toć napisałem że mnie zazdrość zżera🤣

W pełni zasługujesz na przedrostek goldboy🤭

A co Ty tam chcesz warzyć  z pszenżyta? Zupę jaką?

A auto radzę zważyć przed wyjazdem🤣

Opublikowano
3 godziny temu, k16mk napisał:

i wystarczyła jedna rakieta żeby się zagotowało , rano , w południe i wreszcie o16 telefon z ofertą dosłownie dnia za pszenżyto 1420zł jeden warunek minimum 100 ton, niby szybka decyzja i się zgodziłem ale sam nie wiem , Agrest Janusz dobrze czy zile robię nie bodźcie  tacy , doradźcie coś napawano wielu rolnikom wasza rada się przyda !

Ps. tylko żeby się nie okazało że wy już stoicie w kolejce do skupu a tu tylko ściemniacie   🤣🤣🤣

a kupi pan moje ?, po 1200 mogę opchnąć 

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Ten przedrostek jest zarezerwowany dla młodego mlecznego oligarchy 🤣

O Radziu mówisz?🤔

3 minuty temu, Dziad932 napisał:

a kupi pan moje ?, po 1200 mogę opchnąć 

Ja kupię.

Przywoź nawet jutro🤭

Opublikowano (edytowane)

Temat cen pszenżyta i paliwa zdaje się chwilowo wyczerpany , teraz pojawił się temat nawozów oczywiście pod uprawę pszenżyta , kupiliście , kupujecie teraz czy czekacie do wiosny ?

Od nowego roku wraca VAT na nawozy

Obecna stawka podatku VAT na nawozy nie będzie wydłużona na 2023 r., gdyż nie pozwalają na to przepisy UE. Foto. Shutterstock

Obecna stawka podatku VAT na nawozy nie będzie wydłużona na 2023 r., gdyż nie pozwalają na to przepisy UE. Foto. Shutterstock
Tylko do końca grudnia br. będzie obowiązywała zerowa stawka VAT. Zgodnie z zapowiedziami Henryka Kowalczyka, wiceministra i ministra rolnictwa będziemy musieli się dostosować do unijnych przepisów i zostanie przywrócony VAT na nawozy oraz paliwa.
Edytowane przez k16mk
Opublikowano
41 minut temu, k16mk napisał:

Temat cen pszenżyta i paliwa zdaje się chwilowo wyczerpany , teraz pojawił się temat nawozów oczywiście pod uprawę pszenżyta , kupiliście , kupujecie teraz czy czekacie do wiosny ?

Od nowego roku wraca VAT na nawozy

Tylko do końca grudnia br. będzie obowiązywała zerowa stawka VAT. Zgodnie z zapowiedziami Henryka Kowalczyka, wiceministra i ministra rolnictwa będziemy musieli się dostosować do unijnych przepisów i zostanie przywrócony VAT na nawozy oraz paliwa.

PRAWDZIWI rolnicy mąka już kupione nawozy😆

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, k16mk napisał:

statek.jpg

Do warzenia to cena taka sama jak i za żyto ;)

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

PRAWDZIWI rolnicy mąka już kupione nawozy😆

zgadza się ale pewnie zaniżyli dawki a teraz jest szansa dokupić po taniości 😉 ciekawe co taki fachowiec-ekonom doradzi innym rolnikom ?

Opublikowano

No to pisz co i po ile kupiłeś.

Ja mam z ubiegłego roku rsm26s po 2600, saletrosan26 po 2700. Dokupiłem niedawno rsm 26s po 2890.

Saletrosan pójdzie pod porzeczki lub na przyszły rok zostanie

Mam też saletrę 3 letnią po 1400 i mocznik po 1360.

Wziąłem też paletę mocznika we wrześniu po 4990.

Mam przeczucie, że chyba umoczę tymi zapasami na drugą dawkę, bo cena poleci poniżej 2500.

Najgorzej że jest opcja iż faktury za sprzedaż z tego roku będziemy w złotych ramkach dla potomnych oprawiać.

Opublikowano
9 godzin temu, k16mk napisał:

zgadza się ale pewnie zaniżyli dawki a teraz jest szansa dokupić po taniości 😉 ciekawe co taki fachowiec-ekonom doradzi innym rolnikom ?

Oczywiście że radzę. Kto nie kupił do tej pory niech czeka. Póki co drożej nie będzie 

Opublikowano

Rozmawiałem wczoraj z kuzynem, to mówił, że z paroma handlarzami rozmawiał, to mówili, że cena 3600, ale nie ma na stanie 🤷 ten z którym ja rozmawiałem mówił, że "jeszcze trochę mamy". Ciekawe jak wyprzedaż czy coś będzie, czy będą czekać do nowego roku i podwyższa więcej, żeby zwalić na VAT.

Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał:

Oczywiście że radzę. Kto nie kupił do tej pory niech czeka. Póki co drożej nie będzie 

Nie zastanawia Cię opieszałość GA i Anwilu w obniżaniu cen? Jest trochę mocznika z importu i K&S trochę obniżyło cenniki. Polifoski drogie, fosforan drogi, azoty drogie. Małym punktom zależy na sprzedaży, bo mają  full kasy zamrożone w nawozie, ale dużym graczom nigdzie się nie spieszy.