Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

U mnie jeszcze nie byli ale u sąsiadów na lewo i prawo i innych dalej tak.

Raz myślałem ze mi miernik wilgotności ukradli ale pies złapał za pokrowiec i wyniósł na podwórko i puścił.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
15 minut temu, Strongman napisał:

Ja nie hce nic mówić ale jak ja bym wstawił takie info to tylko kamery nastawiać i łapać w nocy złodzieji.

W dziwnych stronach mieszkasz.

Opublikowano

Powiem ci tak ze pomnie nie wiadomo co się spodziewać,pomysłowy jestem i mam pewne wynalazki a co raz waga od mieszalnika wyje i kaukazy 3 biegają i 4 pipek.Mam spokój a i kamery mam.Ale ktoś swój kroi ale kto nie wiadomo.

Opublikowano

Zrób podpuchę z substancją barwiącą,  taką jak w banknotach ukrywają. Będziesz wiedział kto

Opublikowano
58 minut temu, MichalP napisał:

Co byście polecali na chwasty na wiosnę jako poprawkę.  Teoretycznie   jak byłem na polu  bizon   załatwił wszystko , expert prawie wszystko  ,ale     wiadomo   lepiej poprawkę zrobić. 

Axial lub mustang zależy na co,albo obydwa w mieszaninie.

Ale znowu poco psikać na jesieni jak na wiosnę ma się poprawiać.

34 minuty temu, Agrest napisał:

Zrób podpuchę z substancją barwiącą,  taką jak w banknotach ukrywają. Będziesz wiedział kto

Na razie nikt że mną nie zaczął to odpuszczam.

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Ty uprawiasz tylko pszenżyto? nic innego?

jak byś zgadł , w tym roku  samo pszenżyto w sumie najmniej wymagające a w miarę dobrze sypie , a w wolnej chwili można iść do roboty i coś dorobić.😉

Opublikowano
33 minuty temu, Strongman napisał:

Axial lub mustang zależy na co,albo obydwa w mieszaninie.

Ale znowu poco psikać na jesieni jak na wiosnę ma się poprawiać.

Na razie nikt że mną nie zaczął to odpuszczam.

bo  jakoś nie jestem  przekonany  tylko  do jednego oprysku ..  wole mieć czyste  ;) 

Opublikowano

Czy taki płodozmian będzie dobry?  Planuje coś zmienić po przerzuceniu się na uprawę bezorkową

Pszenżyto ozime/poplon rzodkiew, seradela, facelia w mulcz + owies z jęczmieniem jarym/poplon gryka, gorczyca + pszenżyto ozime/poplon rzodkiew, seradela, facelia w mulcz + kukurydza ziarnowa i po kukurydzy znów pszenżyto (jeśli późny termin to przewódka)

Opublikowano

Rzodkiew zagłuszy seradelę.  Jest zbyt droga i zbyt wolno rośnie by ją mieszać z rzodkwią

Opublikowano (edytowane)

Poplony to ja mam akurat bardzo dobrze dobrane rzodkiew po zakwitnięciu idzie pod wał posiewny wszystko się ładnie łamie a wiotka mała seradela zyskuje miejsce i słońce i w moment na polu się robi z niej łąka w tym roku to praktykowałem i wyszło rewelacyjnie rzodkiew już się rozkłada, a seradela teraz rośnie i wiąże azot

Na tym polu wałowane początkiem października przy zabiegu seradeli prawie nie było widać, a teraz pięknie to wygląda rzodkiew trochę odbiła, ale to nie przeszkadza

Ale wracając do płodozmianu, dobry jest ten co podałem?

313083674_436783461983062_1889675925724554862_n.jpg

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano
48 minut temu, MichalP napisał:

bo  jakoś nie jestem  przekonany  tylko  do jednego oprysku ..  wole mieć czyste  ;) 

To axial i mustang w mieszaninie na wiosnę i masz szeroki okres stosowania i moc,

A uziu ma racje ze walnąć expertem na jesieni i potem mustangiem na wiosnę to najtaniej wychodzi ale jednak na jesieni jak widzę po fotce to więcej jest chwastów dwuliściennych niż jednoliściennych czyli ten ddf jest mało skuteczny.

Opublikowano
Dnia 14.11.2022 o 21:37, cotamjaktam napisał:

Czy taki płodozmian będzie dobry?  Planuje coś zmienić po przerzuceniu się na uprawę bezorkową

Pszenżyto ozime/poplon rzodkiew, seradela, facelia w mulcz + owies z jęczmieniem jarym/poplon gryka, gorczyca + pszenżyto ozime/poplon rzodkiew, seradela, facelia w mulcz + kukurydza ziarnowa i po kukurydzy znów pszenżyto (jeśli późny termin to przewódka)

Po owsie z jęczmieniem odpuść sobie poplon, reszta może być

• Like 1
Opublikowano

coś Ty, to człowiek sukcesu 😉

albert1991 napisał:

Pierwszy raz zasialem borowika po kukurydzy na piachu i coś słabo się zbiera liborius na tym samym polu jest dużo lepiej rozwinięty .czy on ma taki słaby wigor jesienny ?

nie bój się, Borowik Cie nie zawiedzie, aczkolwiek też mam Liboriusa i też lepiej wygląda od Borowika

Opublikowano
11 godzin temu, misio3p napisał:

Po owsie z jęczmieniem odpuść sobie poplon, reszta może być

No właśnie był plan, żeby chociaż 5 kg gorczycy rzucić bo i tak gruberem jadę na ściernisko. a mam siewnik na gruberze to koszt nieduży, wody dużo też nie wyciągnie bo 5 kg to rzadziutko, a jak nie wyjdzie to straty dużej nie ma. W mokrym roku na pewno taki poplon by stworzył lepsze stanowisko jeszcze po owsie to dopiero pszenżyto by rosło

Opublikowano (edytowane)

i wystarczyła jedna rakieta żeby się zagotowało , rano , w południe i wreszcie o16 telefon z ofertą dosłownie dnia za pszenżyto 1420zł jeden warunek minimum 100 ton, niby szybka decyzja i się zgodziłem ale sam nie wiem , Agrest Janusz dobrze czy zile robię nie bodźcie  tacy , doradźcie coś napawano wielu rolnikom wasza rada się przyda !

Ps. tylko żeby się nie okazało że wy już stoicie w kolejce do skupu a tu tylko ściemniacie   🤣🤣🤣

Edytowane przez k16mk
Opublikowano (edytowane)

O to super cena. Znowu cena minus transport?

Ja już wszystko sprzedałem więc w kolejce nie stoję.

Choć dziwne to co piszesz, bo w całym kraju obniżki w ślad za lecącymi giełdami.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
33 minuty temu, k16mk napisał:

i wystarczyła jedna rakieta żeby się zagotowało , rano , w południe i wreszcie o16 telefon z ofertą dosłownie dnia za pszenżyto 1420zł jeden warunek minimum 100 ton, niby szybka decyzja i się zgodziłem ale sam nie wiem , Agrest Janusz dobrze czy zile robię nie bodźcie  tacy , doradźcie coś napawano wielu rolnikom wasza rada się przyda !

Ps. tylko żeby się nie okazało że wy już stoicie w kolejce do skupu a tu tylko ściemniacie   🤣🤣🤣

Oooo podziel się odbiorcą. Cenę masz dziś wyższą niż u mnie w tej chwili pszenica paszowa a do Niemiec i do portu poniżej 150km