Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Leszy napisał:

a nie przesusza się za bardzo na tych lżejszych klasach? 

Nie mam za bardzo piachu, wolę taką metodę niż zaorać, zostawić i np po 2-3 tyg bez deszczu próbować to uprawiać 

20 minut temu, kolin009 napisał:

na stronie danko piszę że przewódka ale nigdzie w interetach nie znalazłem żeby ktoś ją tak uprawiał a zależy mi na tej odmianie bo siana wiosną ładnie mi sypała dzięki za podpowiedź 😉

Bo rzadko się zdarza ze ktoś sieje zboże jare jesienią, jak ja pierwszy raz tak siałem to wszyscy się krzywo patrzyli

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, soltys48 napisał:

Ile tych pługów zapinałeś?

Wszystkie. Zresztą - ile by ich nie zapial, to napewno były to najlepsze pługi.

6 godzin temu, krilan06 napisał:

Nie mam za bardzo piachu, wolę taką metodę niż zaorać, zostawić i np po 2-3 tyg bez deszczu próbować to uprawiać 

W tamtym roku zoralem (było wilgotno), a po orce padł mi dwa razy ciągnik i przyszedł okres bez opadów - dramat. Kawałka nie uprawiałem, bo małym zetorkiem prędkość za mała i po przejeździe po górce to śladu nie było. 

W tym roku zobaczę. Planuje w przyszłym tygodniu zaczac koło domu i wjechać w górki od razu talerzówka. Potem w pierwszym tygodniu września talerzówka i orka na drugiej działce (spryskane i gdzieś 3tygodnie wypadną dopiero koło 5) i tam tak samo - orka i od razu talerzówka po orce po górkach. A potem reszta już normalnie uprawa przed siewem. No ale zobaczymy jak pogoda pozwoli - przyjdzie deszcz, to uja wjadę z talerzówka.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał:

(spryskane i gdzieś 3tygodnie wypadną dopiero koło 5)

Dwa starczają spokojnie jeśli Mówisz o perzu i glifosacie 

Dnia 26.08.2022 o 15:41, memphis1205 napisał:

Jak mozna poprawic krzewienie zboz na ciezkiej ziemi?

A uprawa odpowiednia ? Jak ciężka ziemia to ciężko rozbić bryły 

Dnia 23.08.2022 o 09:12, kibix napisał:

to wtedy jest 5 klasa ale łąki 

Ale przecież można zaorać i posiać zboże,  a co wyjdzie to się okaże 

Opublikowano
13 godzin temu, soltys48 napisał:

Ile tych pługów zapinałeś?

Będę orał na 3 pługi , dziadek 3 , dzieciak 4 i ja 5 .

13 godzin temu, Leszy napisał:

a coś wałujecie po takiej orce? Bp się sucho robi i chyba tak ma zostać na razie. Taka świeża orka wysycha w mgnieniu oka.   

oczywiście po orce od razu brona lub agregat 

Opublikowano

Na glinie wczoraj oralem to trzeba zaraz wjeżdżać w te kluchy bo zasycha na momencie. Packer w wirowej nic się nie lepił. Sąsiad zostawił nie ruszane przez 2 dni po orce to masakra. Przyjechał wirową to po dwa razy jeździł i nie jest idealnie. 

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

GOSC NA SĄSIEDNIJ wsi jak jest tak sucho to rano orka i odrazu tego samego dnia sieje i wschody ma ładne .

Jaki to trzeba mieć sprzęt. Chyba, że mąkę kawałki. Jak ja mam w tym roku ~ 4 + 6 ha, to raczej ciężko 80 czy 90 konnym ciągnikiem to jednego dnia zaorać, uprawić i posiac

1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

Dwa starczają spokojnie jeśli Mówisz o perzu i glifosacie 

Zobaczę jeszcze. Zawsze najpierw orałem, a potem uprawa. W tym roku sobie wymyśliłem, że zoram jeden kawałek, talerzówka od razu najgorsze miejsca przepiernicze i porem drugi i też talerzówka w najgorsze miejsca.

Opublikowano

Pany jak myślicie - odnośnie uprawy po oprysku glifosatem - pryskane było ok. 10sierpnia (5L/ha, jeśli ma to znaczenie). Czekać jeszcze do końca tego tygodnia, czy walić czym prędzej talerzówka, to może jeszcze przed orka trochę nasion skielkuje? W sumie miałem ten tydzień jeszcze czekać, bo zapowiadali deszcze, ale widzę, że z tych deszczu zrobiła się mżawka. Dziś koło domu kończyłem, to luks się robiło. Z wierzchu przyschlo, a pod spodem ciut wilgoci, to bardzo ładnie szlo

Opublikowano

Nie jest zła. Miałem Probusa z chyba mtn 28.

37 to nie chude i nie przesadnie grube, w sam raz na siew

Opublikowano
29 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

w zeszłym roku Rotondo jakie miało MTZ bo pomiętam że zasiałeś 101kg/ha to też musiało być chude ziarko

zarezerwowałem Borowika C1 250kg za 3.000zł/t😁💪 tylko co ja zrobię z tą słomą 🙆

Coś około 39g, ale siła kiełkowania 99, gdzie tadeus miał chyba 46g i zk 88%

Opublikowano (edytowane)

Miałem borwo w tym roku kwalifikat na rozmnożenie. W porównaniu do gringo -rok po centrali, zaprawiane kinto - przez cały okres aż do żniw wyglądało dużo lepiej niż gringo, sypało objętościowo lepiej (nie ważyłem i nie zwaze dokładnie), gęstość 75 vs 66 dla borwo. Wysokością podobne do gringo, nie było dużej różnicy w lanie. Ziarno grubsze i ładniejsze niż gringo.

IMG_20220730_174836_copy_1632x918.jpg

Edytowane przez daron64