Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, jacor73 napisał:

W tym roku to wszystkie środki poprzepuszczały jak się nie trafiło w okienko pogodowe, na wiosnę zimno i mokro, i są tego efekty

U siebie czekałem z zabiegiem - zimny kwiecień. W sumie nigdy tak późno nie robiłem odchwaszczania jak w tym roku. W wolnej chwili skoczę na drugi kawałek czy tam to samo

1 minutę temu, Sim95 napisał:

tak jak u większości potrzebna woda.

U mnie w dołkach woda stoi. 

25 minut temu, Agrest napisał:

Według mnie super wygląda w zestawieniu z tym co wiosną rokowało.

Wiesz, to takie lepsze miejsca wybierałem. No ale i wrzucalem wcześniej zdjęcia takich słabszych kawałkow. Ogólnie strasznie niejednorodnie mam na polu - są kawalki, gdzie wygląda (jak na tę moją tegoroczna agrotechnike) naprawde fajnie (jak na ostatnim zdjęciu) a są miejsca gdzie (dół drugiego zdjęcia) na oko widać, że jest rzadko. Kłosy miejscami 15pieterek, a miejscami 10. No ale tak jak mówisz - tak jak się wiosną zapowiadało, to nie ma biedy. Życia sobie na nowo po żniwach nie uloze, ale jak Bozia da spokojnie skosić suche, to na kredyty i część podwyżek (mamy mieszkanie w bloku, po dzisiejszym spotkaniu wspólnoty moja prawie płacze, skąd weźmiemy pieniądze na te podwyżki - np. metr ciepłej wody 70zl 🤨) bedzie.

Opublikowano (edytowane)

8 godzin temu, daron64 napisał:

(mamy mieszkanie w bloku, po dzisiejszym spotkaniu wspólnoty moja prawie płacze, skąd weźmiemy pieniądze na te podwyżki - np. metr ciepłej wody 70zl 🤨) bedzie.

To chyba nie mam źle?

Edytowane przez Agrest
Usunięte załączniki
Opublikowano

Ja to też nie bardzo wiem ile płacę bo te rozliczenia dziwne przychodzi. A zapłaciłem na rok z góry by mieć spokój, ale co chwila podwyżki i nie wiem czy już mały debet mi nie wychodzi. Teraz zrobię jakieś przelewy do grudnia.

Światło i gaz wziąłem w półrocznym rozliczeniu żeby taniej za odczyty było i w sumie to też nie wiem ile na miesiąc wychodzi.

Opublikowano
7 godzin temu, daron64 napisał:

@Agrest

Oprócz wody to CO - u nas teraz było 5, a po podwyżkach ma być 12. Reszta podobnie z tego co moja mówi, bo ja tego nie ogarniam - tylko jej po wypłacie przelewam kasę i na tym moja wiedza się kończy.

Widzę polityka żona-minister finansów nie tylko jest u mnie.

Ja mam kredyt plus budowa domu więc też jest ciekawie 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

schodząc na inny temat, jesteś z wielkopolski także raczej masz nie daleko do Barcina. Polecasz kujawit ? Nie wiesz jaka jest teraz cena za transport z km ?

Do Barcina mam 18km.Tylko od lat stosuje jakiś "szlam" z Janikowa,czy Inowrocławia.Koszt łajby 25T to 200zł.

16 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 godzin temu, Agrest napisał:

zapłaciłem na rok z góry 

Ehh bogactwo. Taki biednego nigdy nie zrozumie 😅

1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Widzę polityka żona-minister finansów nie tylko jest u mnie.

Ja mam kredyt plus budowa domu więc też jest ciekawie 

My mamy kredyt, ale nie za wysoki, także procentowo poszło sporo do góry, ale kwotowo do przeżycia. Znajomemu z 1600 na 3000 ostatnio poszło. Jak ktoś wziął kredytu pod korek, to nieciekawe czasy nastały.

Ja bym miał cały czas komornika na głowie jakbym sam za wszystko placil. Nic nie pamiętam o rachunkach. Za telefon ustawiłem żeby samo pobieralo, bo jak sam płaciłem, to wieczne telefony, że nie zapłacone. To samo czasem prąd za gospodarkę - jest na matule, ale ja opłacam, to czasami już kwitki ponaglające przychodzą. Nie mam do tego kompletnie głowy. Nawet z banku kredyty z gospodarki - o kwotach i terminach rat z grubsza pamiętam, ale już o oodsetkach ni uja i też nie raz dzwonili czy mógłbym wpłacić kasę na konto bo nie mają z czego pobrać odsetek (jeden kredyt mam, ze tylko z jednego konta ściągają, a mam na nim kasę tylko sezonowo). 

A tak apropos wapna - w tym roku ostatni sezon tych dopłat jest? 

Opublikowano
4 minuty temu, Ziel napisał:

U mnie pojawił sie intensywny nalot pryszczarka pszenicznego w pszenżycie oz.

IMG_20220623_204536.jpg

I co on teraz zaszkodzi 🤔 

Tradycyjne pytanie, odmiana? Bo widać ładne 👍

Opublikowano (edytowane)

"Coś" wrąbało mi górna część kłosa w pszenicy.Ale w pszenżycie OK.Tak atakuje ten pryszczarek?

Na siewy po 20 października,jakie odmiany byście polecili.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Raczej lednica zbożowa.

Byłem dzisiaj w Rotondo, stanowisko po łubinie 4a,b,5 i 6 klasa. I aż zapłakać mi się zachciało.

Łan bieleje a jeszcze kłos nie nalany. I chyba mój błąd bo t2 zrobione na flagowy, a było zdrowe i śmiało mogłem czekać do wykłoszenia. Susza suszą, ale zaczynam podejrzewać fuzariozę.

A ogólnie Rotondo to wczesna czy późna odmiana?

Opublikowano

A ja w maju stwierdziłem, że poprzestaję na T1. W najlepszych miejscach moje pszenżyta szału nie robią. Praktycznie każda roślina straciła po jednym rozkrzewieniu, kłosy krótkie, ziarko raczej będzie chude.

IMG_20220623_meloman.jpg

IMG_20220623_tadeus.jpg

Opublikowano

To zdjęcia z teraz? Takie zielone?

Tadeusa zrobiłem T2 po wykłoszeniu i jest dużo lepiej. Ale górki z mocną gliną upaliło na biało.

Piach nie dobry, glina równie zła na suszę

Opublikowano

2 dni temu, i dziś na pewno tak nie wygląda. To w miejscach, gdzie N2 myślałem, że będę robił z wiadra. Z N1 bez mrozu nigdy nie ma szans przejechać. Reszta już była brązowa. Wcześniej się wykłosiło, to nawet coś tam zdążyło nalać. Pszenicę tylko upaliło na biało, i Melomanu na piasku nowe żdźbła co to je powypuszczał jak dostał wody po majowym wypalaniu.

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

To zdjęcia z teraz? Takie zielone?

Tadeusa zrobiłem T2 po wykłoszeniu i jest dużo lepiej. Ale górki z mocną gliną upaliło na biało.

Piach nie dobry, glina równie zła na suszę

Tadeus i octavio T2 robione w ten sam dzień co rotondo, te pierwsze zielone, rotondo zaczyna się bielić, porównywalne stanowisko, takie samo nawożenie. Wg mnie w tym roku problem z rotondo jest związany z brakiem opadów na początku maja, dwa tygodnie suszy kiedy tadeus i octavio poszybowały w górę, a rotondo w tym czasie siedział przy ziemi. Co z tego że miał po 9/10 rozkrzewień jak przez tą suszę majową 40 procent wypadło.

Opublikowano

Zgadza się, redukcja olbrzymia.

Tadeusa mam na lepszej glebie, nie licząc górek jest jeszcze zielonkawy, ale Rotondo na jutro na pewno będzie białe. Miałem po nim siać jęczmień ślę chyba będzie problem z zamosiewami bo masa pośladu na polu zostanie

Opublikowano
55 minut temu, Agrest napisał:

Zgadza się, redukcja olbrzymia.

Tadeusa mam na lepszej glebie, nie licząc górek jest jeszcze zielonkawy, ale Rotondo na jutro na pewno będzie białe. Miałem po nim siać jęczmień ślę chyba będzie problem z zamosiewami bo masa pośladu na polu zostanie

A masz w tym roku Probusa? 

Opublikowano

Siano schnie - pojechałem na drugi kawałek i odczucia mam mieszane. Są takie lepsze miejsca jak na dwóch pierwszych zdjęciach, są place gdzie bardzo bardzo słaba obsada, kłosy cale 12pieterek. No ale to tam uj z tym. Najgorzej, że mam miejscami za***isty zielnik. Nie wiem co to się odje**lo. Chwasty stały w miejscu, generalnie było bardzo mało, dosłownie gola ziemia była. Pryskalem późno axial/mustang i puma/mustang i tak to wygląda. Nie wiem co to będzie w żniwa. W większości przypadków zielsko tam, gdzie najrzadsze zboże albo najsłabsze pH.

IMG_20220625_181844_copy_2000x1125.jpg

IMG_20220625_182827_copy_2000x1125.jpg

IMG_20220625_182239_copy_2000x1125.jpg

IMG_20220625_182231_copy_2000x1125.jpg

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.06.2022 o 15:03, Dziad932 napisał:

I co on teraz zaszkodzi 🤔 

Tradycyjne pytanie, odmiana? Bo widać ładne 👍

Klasa 4b odmiana belcanto. pryszczarek składa jaja w plewy po czym larwy żerują a zirano jest źle wypełnione (mniejsza mtz)

Edytowane przez Ziel
Opublikowano
48 minut temu, daron64 napisał:

Siano schnie - pojechałem na drugi kawałek i odczucia mam mieszane. Są takie lepsze miejsca jak na dwóch pierwszych zdjęciach, są place gdzie bardzo bardzo słaba obsada, kłosy cale 12pieterek. No ale to tam uj z tym. Najgorzej, że mam miejscami za***isty zielnik. Nie wiem co to się odje**lo. Chwasty stały w miejscu, generalnie było bardzo mało, dosłownie gola ziemia była. Pryskalem późno axial/mustang i puma/mustang i tak to wygląda. Nie wiem co to będzie w żniwa. W większości przypadków zielsko tam, gdzie najrzadsze zboże albo najsłabsze pH.

IMG_20220625_181844_copy_2000x1125.jpg

IMG_20220625_182827_copy_2000x1125.jpg

IMG_20220625_182239_copy_2000x1125.jpg

IMG_20220625_182231_copy_2000x1125.jpg

Pomijając ziele to Masz jeszcze mocno zielone